fbpx

Přestřelka v poli marihuany (nejspíše)

Docela zajímavé video z Afghánistánu. Vojáci, z nichž jeden má na přilbě kameru, jsou na hlídce, když je napadnou povstalci nejspíše z Talibanu.

4 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

4 Comments

  • Profilový obrázek
    Tomas.Kolar
    8. 1. 2012, 16:39

    Cannabis to je určitě (jestli sativa nebo indica ze záběrů nepoznám). O jeho pěstování v Afghánistánu moc nevím, ale nepoužívá se tam i jako technická plodina?

    Zaujala mě ale jedna věc – zcela volný nábojový pás u M240, to musí být děsně nepohodlné na nošení a manipulaci, ne? To je běžné?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ivo
    14. 1. 2012, 9:08

    Běžné to je, protože jiný způsob uchycení pásu kulomet M240 neumožňuje (na rozdíl třeba od kulometu Mk 48 / Minimi 7,62 od stejného výrobce, který má zavedena AČR. Není možné na něj uchytit žádnou nábojovou schránku (Mk 48 má nábojovou schránku na 100 nábojů).

    Existují určité improvizované po domácku dělané způsoby (například vyrobené z bandalíry, ve kterých se nábojové pásy dodávají), ale nic co by plně fungovalo. Je to jeden z důvodů masivního nahrazování kulometu M240B kulometem Mk 48 americkou armádaou v Afghánistánu.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dusan Rovensky
    14. 1. 2012, 9:53

    Zde je jeden takovy domo-robo zlepsovaci navrh (jiste si vzpomenete na film Predator) urceny kulometnikum vyzbrojenym M240: http://www.army.mil/article/67318/_Ironman__a_game_changer_on_battlefield/

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Tomas.Kolar
    14. 1. 2012, 17:52

    Děkuji za odpovědi. Přijde mi to ale jako „designová vada“ – mít kulomet používaný jako standardní zbraň pěšáka v poli a nemít možnost připnout k němu zásobník. Chápu, že M240 je už poměrně těžší záležitost než Mk48, neřkuli M249, ale myslel jsem, že měly nahradit méně spolehlivé M60 (krom jiného, vím, že se hojně montují na lafety), takže bych čekal, že budou uzpůsobené k podobným účelům. Teď už chápu, proč si AČR vybrala Minimi (že by někdo z Chrudimi vtloukl nákupčím do hlavy trochu rozumu ;-) ).

    REPLY

Nejnovější komentáře