fbpx

Americká armáda aktivovala prvú ,,Kyber brigádu”

Příslušníci 780. vojskové zpravodajské brigády, která zahájila činnost na začátku prosince 2011; Foto U.S. Army

Pojem Kybernetická bezpečnosť sa stal za posledné roky čoraz horúcejšou témou. Neprekvapuje, že svoju úlohu v tejto oblasti zohrávajú aj ozbrojené sily jednotlivých štátov. Pre štáty ako napríklad Irán, Pakistan či Severná Kórea, je vedenie kybernetických útočných operácií zaujímavá alternatíva oproti budovaniu a modernizovaniu konvenčnej armády najmä kvôli cene a relatívnej dostupnosti technológií. Bokom nezostáva ani Čína, ktorá síce nemá problémy s finančnými prostriedkami na ozbrojené sily, no aj tak je pre nich pôsobenie v kyberpriestore zaujímavá alternatíva či doplnok ku konvenčným silám. Ešte zaujímavejší spôsob boja však môže byť aj pre neštátnych, respektíve transnacionálnych aktérov.

NATO a Spojené štáty americké preto nemôžu zaspať na vavrínoch. Možné ohrozenie informácií a kritickej infraštruktúry cez sieť je jednoducho príliš veľké. Aj toto viedlo pozemné vojsko Spojených Štátov (U.S. Army) k aktivácii 780. vojensko-spravodajskej brigády.

Nie žeby išlo o prvý vklad armády do tejto oblasti. Operáciám ozbrojených síl v kyberpriesotre velí v Spojených štátoch U.S. Cyber Command (USCYBERCOM), ktorého súčasťou sú jednotky pozemného vojska, námorníctva a námornej pechoty, a letectva. Že armáda berie túto problematiku vážne, dokazuje aj vytvorenie 780. brigády.

The nature of that seriousness is evident with the Army’s recent activation of its first computer network operations brigade.

Úlohou tejto brigády bude podporovať celoamerické aj armádne snahy v zabezpečení Spojených štátov pred útokom z kyberpriestoru. Podľa vyjadrenia v tlačovej správe sa môže použiť aj na ofenzívne akcie. Je jasné, že pri aktivácii akejkoľvek novej jednotky zaznievajú z úst velenia veľké slová, tentokrát však veliteľ novej brigády, plukovník Jonathan E. Sweet vyslovil veľmi zaujímavé prirovnanie.

„August 19th, 1942, Maj. Gen. Lee, commander of the newly formed 101st Airborne Division, told his Soldiers assembled at Camp Claiborne, La., that ‚the 101st has no history, but it has a rendezvous with destiny,'“ said Sweet. „These men were the infantry’s best-of-the-best. They were selected, trained and deployed to counter an adversary that threatened our country during the Second World War.Like the 101st, the 780th MI Brigade has no history, and was formed to counter an adversary operating in a different domain — a highly technical, man-made domain called cyberspace.“

Isteže ide o miernu nadsádzku, ale určite stojí za pozornosť. 101. výsadková divízia, ktorú všetci poznáme zo seriálu Bratsvo Neohrozených (Band of Brothers), a ktorá zohrala významnú úlohu napríklad aj pri irackej invázii v roku 2003, bola účelovo vytvorená, aby bola nasadená na európskej pôde pri chystanom útoku na nacistické Nemecko. Je možné, že podobne účelovo bola vytvorená aj 780. brigáda, pretože je jasné, že podobný útvar bude v blízkej budúcnosti treba? Celkom určite. Ďalšiu podobnosť môžeme nájsť v personálnom zložení. 101. výsadková divízia bola vytvorená ako elitná jednotka, ktorá dokáže prostredníctvom výsadku dopraviť kvalitnú pechotu v podstate kamkoľvek. Podľa vyjadrenia generálmajorky Mary A. Legerovej, veliteľky U.S. Army INSCOM (Intelligence and Security Command), bola 780. brigáda vystavaná s dopredu určeným účelom, a jej zloženie bolo precízne vybrané a účelne regrutované. Zrejme teda ide o kvalifikovaných špecialistov v danom odbore.

Obávam sa len jednej veci – po kvalifikovanej pracovnej sile v tomto odbore je v súkromnej sfére stále relatívne veľký dopyt. Dôležité preto bude týchto ľudí aj v armáde udržať. Dovolím si však vysloviť myšlienku, že najväčším zdrojom ľudí bude pre armádu v týchto oblastiach program ROTC na informatických školách. Ďalšia úloha potom bude, aby ľudia ostávali v armáde dlhšie ako 4 roky, ktoré si musia povinne odslúžiť, keď absolvovali školu cez ROTC program.

Je jasné, že dôležitosť a počet jednotiek podobných 780. brigáde bude v najbližších rokoch vzrastať. Zaujímavé potom bude sledovať, ako bude na týchto „počítačových bojovníkov“ nahliadať zvyšok armády, napríklad pechota, ktorá sa považuje za jadro armády. Je možné, že sa to bude pohľad cez prsty, môže sa však stať aj to, že časom pôjde o akúsi novú elitu armády. Informácia totiž môže byť v správnych rukách často krát silnejšia a účinnejšia zbraň ako tank. Prípadný rozkol medzi kyber-vojakmi a zvyškom „reálnej“ armády môžeme prirovnať k súčasnému pohľadu na pilotov (niektorí ich radšej nazývajú operátormi) bezposádkových dronov v americkom letectve (U.S. Air Force).

Letectvo však zrejme aj v budúcnosti bude najväčší americký hráč na poli kyber-bezpečnosti. Je to totiž jedno z ich hlavných poslaní. Vytvorenie špecializovanej brigády však naznačuje, že pozemné vojsko, ako najpočetnejšia zložka amerických ozbrojených síl, nemieni ostať bokom. Úlohou námorníctva zrejme nebude ochrana kritickej infraštruktúry, keďže lode a námorné zariadenia sú samy osebe obrovskými mechanizmami, ktoré sú závislé od fungovania informačných technológií. Preto môžeme predpokladať, že jednotky námorníctva zamerané na kyberbezpečnosť budú v prvom rade slúžiť na ich ochranu. Prispeje určite aj Námorná pechota. Ich jednotka pri U.S. Cyber Command v súčasnosti obsahuje asi 800 ľudí, analytikov a kryptológov. Ostatne ,,mariňáci” majú najlepšie predpoklady, ako zvládať prípadné odcudzenie medzi ľudmi pracujúcimi vo virtuálnom svete, a tými „reálnymi“, vďaka filozofii „Every Marine a rifleman“.

Podoba jednotiek, ktoré sa venujú obrane a útoku v kyberpriestore, ešte stále nie je finálna. Už teraz sú integrálnou súčasťou ozbrojených síl, no je isté, že ich počet a dôležitosť bude stále rásť.

Profilový obrázek
Samuel Kolesár
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře