fbpx

Ponižování nepřítele močením

Jeden z mých příbuzných mi položil otázku: Co si myslíš o těch mariňácích, kteří močili na Talibance? Jednoduchá otázka, složitější odpověď. Samozřejmě, každý soudný člověk musí takovéto chování odmítnout – mrtvý nepřítel zasluhuje úctu, což platilo od pradávna a jakékoli snižování důstojnosti jeho ostatků je nepřijatelné. Ostatně je to ukotvené i v mezinárodních konvencích.

Z hlediska hodnot, které v našem civilizačním okruhu vyznáváme, není možné se s něčím takovým ztotožnit – s konvencemi, nebo bez nich. Jde o zkrat, exces jednotlivců, kteří se z nějakého důvodu zpronevěřili hodnotám.

Americký ministr obrany Leon Panetta okamžitě vyzval k okamžitému vyšetření případu a potrestání viníků. Ostatně záběry, které se objevily na YouTube odsoudil v posledních dnech kdekdo, včetně afghánského prezidenta Hámida Karzáího. Co mě zaujalo, byla reakce Talibanu, který se nechal slyšet, že na záběrech nic pěkného není, ale že to nenaruší plánované mírové rozhovory. O tom proč, se dá jenom spekulovat, ale důvodem asi nebude veřejné připuštění toho, že povstalci dělají raněným a mrtvým nepřátelům ještě mnohem horší věci.

The video comes as the US and the Taliban have reportedly started negotiations. Taliban officials have said the video will not deter them from engaging in talks, but the incident is likely to weaken the position of US negotiators. “This happened at a very bad time,” says Barry Salaam, an independent analyst and civil society activist in Kabul. “I don’t think it’s going to have a direct impact on talks, but it will definitely be used by the Taliban to justify their stance that the American forces do not have respect even for the values that they’re here to protect and bring to the Afghan people.”

Ale zpátky k úvodnímu dotazu. Abych to neměl tak jednoduché, onen příbuzný doprovodil svou otázku ještě dovysvětlením: Chci pochopit, proč to udělali. Odvětil jsem, že z pohodové lednové Prahy se jenom těžko dají podobné věci, které se odehrávají ve válce chápat. Což byl spíše hloupý pokus vymluvit se ze snahy naformulovat názor. Nejsem si totiž jist, že je možné věci, které se dějí ve válkách chápat, respektive vysvětlovat.

Na jednu stranu se vždy kladl důraz na to, že s mrtvým nepřítelem se nebojuje a vzdává se mu úcta. Na stranu druhou cesty k poraženým městům a hradům bývaly lemovány sťatými hlavami nepřátel, mrtvým se uřezávaly uši, braly se jim skalpy a jinak se zohavovali. Stokrát se může říkat, že je něco takového nevhodné a přesto se to stane. V extrémních situacích se u lidí projevuje mnohdy to horší. Každý reaguje jinak – někdo strne, jiný uteče a někdo vyjádří své pohrdání pomočením mrtvého. Ve válkách nejsou ani neobvyklé případy vražd bezbranných civilistů či zajatců. Zkrátka, válka je taková.

Tento případ bude vyšetřen, mariňáci, kteří jsou na videu a možná i další, kteří na něm nejsou, budou potrestáni. To je v pořádku. Nesmí se ale zapomínat na to, že pokud jsou velice mladí lidé vystaveni dlouhodobému stresu a pokud navíc dojde k rozmělnění, či zpochybnění hodnot, takovéhle věci se stávají a budou stávat.

Ostatně, močení „na nepřítele“ je od dávných časů vyjádřením pohrdání. Například generál Patton si během 2. světové války užil okamžik, kdy se mohl vymočit do Rýna. Poté poslal generálu Eisenhowerovi, který velel Supreme Headquarters Allied Expeditionary Force, zprávu:

Dear SHAEF, I have just pissed into the Rhine River. For God’s sake, send some gasoline.

I Winston Churchill si užil moment, kdy mohl ponížit Německo. Když v roce 1945 dorazil na frontové linie nedaleko Jülichu, pomočil Siegfriedovu linii.

Tyto historické příklady použil ve svém komentáři „Men at War“ neokonzervativec William Kristol. Jde o jeden z mála hlasů, které varují před hysterií a zveličováním toho co se stalo. Má pravdu v tom, že nic se nemá přehánět, nicméně Kristol se samozřejmě potřeboval dostat k prezidentovi Baracku Obamovi, kterému toho hodně zazlívá, což učinil:

Indeed, the foolishness of these few young Marines is as nothing compared with the foolishness of Obama administration officials.

6 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

6 Comments

  • Profilový obrázek
    Šťoural
    16. 1. 2012, 20:21

    Bohužel v odkazech je výrok Kongresmena Allena Westa(pplk US Army) dosti zkrácen tady je odkaz:

    http://www.weeklystandard.com/blogs/allen-west-marines-incident-shut-your-mouth-war-hell_616699.html

    “I have sat back and assessed the incident with the video of our Marines urinating on Taliban corpses. I do not recall any self-righteous indignation when our Delta snipers Shugart and Gordon had their bodies dragged through Mogadishu. Neither do I recall media outrage and condemnation of our Blackwater security contractors being killed, their bodies burned, and hung from a bridge in Fallujah.

    “All these over-emotional pundits and armchair quarterbacks need to chill. Does anyone remember the two Soldiers from the 101st Airborne Division who were beheaded and gutted in Iraq?

    “The Marines were wrong. Give them a maximum punishment under field grade level Article 15 (non-judicial punishment), place a General Officer level letter of reprimand in their personnel file, and have them in full dress uniform stand before their Battalion, each personally apologize to God, Country, and Corps videotaped and conclude by singing the full US Marine Corps Hymn without a teleprompter.

    “As for everyone else, unless you have been shot at by the Taliban, shut your mouth, war is hell.”

    REPLY
  • Profilový obrázek
    neznámý voják
    16. 1. 2012, 23:22

    No stane se, ale nechápu, proč maj lidi potřebu se u všeho fotit či natáčet…..to je úplná epidemie debility, viz. např facebook a profily některých příslušníků ačr

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    17. 1. 2012, 16:43

    Něco na odlehčení tématu: http://www.presseurop.eu/cs/content/cartoon/1399841-snizeni-znamky

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Mr.Green
    18. 1. 2012, 10:32

    Tak trochu musím přiznat, že autorem zmiňovaného zlehčování se trochu obávám. Voják či civilista, je pořád člověk. Jako takový má své ideály a hodnoty. Pokud se účastníme (popřípadě účastní) konfliktu s cílem zabránit něčemu, co se neslučuje s našimi hodnotami, nemyslím si, že ponižovat hodnoty vlastní slouží dobrému účelu. Jistěže jsou vojáci vystaveni stresu, nicméně profesionální voják vstupuje do služby dobrovolně.
    Již několikrát jsem byl účasten debaty, kde se řešilo zda voják má mít vyšší standard morálky, než civilista. Upřímně věřím, že morálka je jedna. Snižováním standardu si možná v daný okamžik někdo uleví, ale v dlouhodobém horizontu se opuštět standardy nehodí. O ty standardy se opíráme a na nich stavíme. Ať jsou již založeny na hodnotách světských, či duchovních.
    Pokud druhá strana přistupuje k praktikám, které zaslouží odsouzení- není řešením chovat se podobně. Na rozdíl od nich, jsme příslušníci ozbrojených sil a jako takoví jsme vázáni určitými pravidly. V „population centric“ stejně v jakémkoli jiném konfliktu či válce nemá smysl chovat se jako protivník, pak dáváme na vybranou ze dvou obdobně špatných variant.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ponka
    18. 1. 2012, 21:59

    Autor článku, kdyby přišel o kolegu, by se rozepisoval trochu jinak a nevymýšlel by si historky o rodinném příslušníkovi a jeho úvahách.
    Nu, rozhodně na ně neměli močit. Měli těm bojovníkům jen oddělit hlavy od těla. Jen jestli, soudě dle pracovního načíní u mrtvých, to bojovníci vůbec byli?! Na porušování Ženevských konvencí a zákulisních dohod (vyjednávání s povstalci) je každopádně mezinárodní policista zvyklý a určitě se s tím nějak popere. Nicméně, náš boj trvá. Krev se zalije zase jen krví.

    REPLY

Nejnovější komentáře