fbpx

Americké obavy o vlastní kyberprostor sílí

Pryč jsou ty doby, kdy největším ohrožením pro americký kyberprostor byly Čína a Rusko. Alespoň to vyplývá na povrch po úterní schůzce nejvyšších bezpečnostních agentů v Kongresu.

Napětí mezi Íránem a USA roste každým dnem od ohlášení vzniku íránského jaderného programu. Dalším nepřátelským krokem, který Írán na začátku ledna vůči světu podnikl byla i hrozba o možném uzavření jedné z nejdůležitějších námořních cest, kterou proudí zhruba 20% současné světové ropné produkce.  Íránským armádním činitelům je však jasné, že pokud chtějí znamenat pro Západ hrozbu, je nutné přesunout se i mimo tradiční bojiště.

Jak jsem již zmínil, na poli kyberbezpečnosti přibyl USA nový potenciálně velmi nebezpečný škůdce – Írán. V poslední době se objevují jednotlivé činy Íránských hackerů, které však do budoucna mohou tvořit masivní škody nejenom pro USA, ale pro celou Západní kulturu. Za zmínku stojí například útok mladého hackera, který ukradl přístup k bezepčnostním certifikátům společností jako je například Google, či Mozilla. Hackeři se však nespecializují pouze na veřejný sektor a získávání informací. Podle nejnovějších zpráv jsou prý Íránští inženýři schopni unést i spojenecká bezpilotní letadla.

Ze závěrů úterní schůze Kongresu vyplývá, že náklady na zabezpečení kyberprostoru prozatím nebudou narůstat, což v praxi znamená, že by se jednoho dne mohlo stát to, že USA nebudou schopny ubránit své intelektuální i materiální vlastnictví před stále narůstajícím počtem útoků.

As the hearing wore on, senators grew increasing frustrated with what they saw as a major disconnect. Clapper and his fellow panelists — including FBI director Robert Mueller, CIA director David Petraeus, and DHS Under Secretary for Intelligence Caryn Wagner — claimed that cybersecurity was a concern topped only by terrorism and weapons of mass destruction. Yet the nation’s electronic defenses remain a patchwork affair, at best.

Jak je tedy zřejmé, zástupci bezpečnostních složek o možném nebezpečí vědí, avšak neplánují měnit své plány v této oblasti, což se však stává trnem v oku mnohým senátorům. Zde je reakce senátora Jaye Rockefellera zveřejněna na jednom z internetových fór 31.1.2012.

I’m using this forum to scream out, ‘who’s going to start paying attention to this?’” Sen. Jay Rockefeller said. “We have made no progress. No progress. And that is embarrassing” — especially in light of “what you and your predecessors have said about the nature of the threat.”

2 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments


Nejnovější komentáře