fbpx

Velitel sil ISAF před Kongresem a vzpomínka na SSSR

Komando Afghánské národní armády vysedá z vrtulníku během mise v provincii Kunar (25. února 2012); Foto Mass Communication Specialist 2nd Class Clayton, U.S. Navy

Před americkými kongresmany ze sněmovního výboru pro ozbrojené síly vystoupil velitel sil ISAF v Afghánistánu generál John Allen, aby je informoval o situaci v zemi. Přesvědčoval zákonodárce, že jde vše podle plánu a spojenci činí pokrok, byť není bez obtíží a je těžko měřitelný (vše je nutné vidět v kontextu a neupínat se pouze na lokální události).

“I can tell you, unequivocally, three things. First, we remain on track to ensure that Afghanistan will no longer be a safe haven for [Al Qaeda] and will no longer be terrorized by the Taliban,” he said. “Second, as a coalition … we are well along in our progress to meet our 2010 [NATO] commitments to transition security lead to the Afghan national security forces by December 2014. Third, our troops know the difference they are making, and the enemy feels it every day.”

Slyšení se odehrávalo ve stínu činu seržanta Roberta Balese, který 11. března povraždil 16 afghánských civilistů a nyní má stanout před soudem. Zároveň se v poslední době zvýšil počet útoků afghánských příslušníků bezpečnostních sil na spojenecké vojáky. Allen řekl, že od počátku letošního roku (tedy před zahájením fighting season, která je na spadnutí) zahynulo 60 vojáků NATO ze šesti zemí – nejvíce jich bylo ze Spojených států. Třináct z nich bylo zabito afghánskými příslušníky bezpečnostních sil, což je 22 procent.

Po tomto Allenově slyšení napsal Philip Ewing v DoD Buzz článek, ve kterém připodobňuje vyjádření představitelů NATO a Spojených států k tomu, co říkali v roce 1989 zástupci Sovětského svazu těsně před stažením z Afghánistánu.

V roce 1986 Michail Gorbačov na jednání politbira k Afghánistánu řekl:

The goal we posed was to expedite withdrawal of our troops from Afghanistan and at the same time to ensure an Afghanistan that is friendly to us. This was to be achieved via a combination of military and political means. But there is no movement in any of these directions. Afghan government positions have not strengthened.

Ministr zahraničí Andrej Gromyko tehdy pronesl, že

“social conditions in Afghanistan made it impossible to solve the problem in short order…”

A dosti tvrdě zhodnotil situaci v zemi maršál Sergej Achromejev:

There is not one military objective that has been posed and not achieved, but there is still no result. The problem is that military results are not being reinforced by political ones … We have lost the fight for the Afghan people. Only the minority of the people support the government. Our army … is capable of maintaining the situation as it is. But under these conditions, the war will continue for a long time.

Ti, kteří milují historické analogie, jako vodítko pro čtení budoucnosti nyní zaplesali. Chyba. Analogie jsou pouze vodítkem, podobnost je čistě náhodná a historie se neopakuje. Možná kdybychom vzali citáty politiků a vojáků v jiné (po jiné) válce mimo ony nejčastěji zmiňované (Vietnam, Afghánistán, Irák), pak by se daly nalézt podobné citáty. Zkrátka v některých situacích lidé říkají podobné věci… V rámci připodobňování sovětské invaze do Afghánistánu s tou Severoatlantické aliance se nesmí zapomínat na jedno – sovětské působení by dnes bylo nahlíženo trochu jinak, pokud by Moskvou podporovaný režim nepadl a nenastoupil chaos. Stalo se tak ale až dva roky od stažení poté, co se rozpadl Sovětský svaz a zcela vyschly zdroje. Chystáme se, Afghánistán přestat financovat? Dopustí Rusko a především Čína na vzestupu, aby v Afghánistánu znovu vypukl chaos, který by ohrožoval nejenom je?

Jak to vše dopadne nevím. Jenom jsem si jistý, že se historie zcela opakovat nebude.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře