fbpx

i-Nákladní vozidlo budoucnosti

Nákladní vozidlo v budoucnosti by mělo být poměrně chytré – alespoň jako iPhone -, schopné operovat samostatně i ve složitém terénu a zároveň dobře kontrolovatelné. Americké pozemní vojsko se začalo zabývat tím, jak bude takový náklaďák budoucnosti vypadat.

Army Chief of Transportation Brig. Gen. Stephen E. Farmen held up an iPhone while addressing the subject April 24 at the Institute for Defense and Government Advancement’s annual tactical vehicles summit.
“How do we put the kind of power and technology like this into a wheeled vehicle and hit the right price point?” the general said. The Army needs to channel the same ingenuity and creativity that went into building the iPhone to develop the trucks of the future, he said.

Vozidlo budoucnosti je označované jako iTWV a mělo by umožňovat, aby operátor měl k dispozici v jakoukoli chvíli všechny relevantní informace. Proto připodobňování k iPhone – cílem je integrace. Řidiči nákladních vozidel dělají prakticky všechna rozhodnutí, sbírají data z okolí a kombinují je s daty z přístrojů, map a podobně. V budoucnu to za ně mají dělat iTWV. A většina z nich bude fungovat bez řidičů. Nákladní vozidla bez řidičů budou schopná fungovat i jako průzkumníci, pokud se například konvoj dostane do problémů, či bude odkloněn od původní trasy a dostane nový úkol.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře