fbpx

Chudobná Severní Korea má armádu hackerů

Počítačová třída v severokorejské škole; Zdroj Wikimedia Commons

Jihokorejci budou podávat stížnost k Organizaci spojených národů kvůli rušení signálu GPS ze Severní Koreje. Možná to zní na první přečtení bláznivě, ale 553 letounů hlásilo od 28. dubna do 6. května problémy se signálem.

‚The North has been piling data and training itself through these jamming attacks,‘ Yang Uk, a senior researcher at Korea Defense and Security Forum, told the Korea Herald. ‚These signals are apparently not simply to provoke the South but to systemise its own techniques for a bigger strike one day, knowing Korea is a society that depends on telecommunication and computers.‘

Tento „výcvik“ při rušení signálu GPS nepostihl pouze letouny, ale i řadu lodí. Zatímco největší obavy ze Severní Koreje stále vyvolává její jaderný program a výzkum balistických raket, které mohou nést nukleární hlavice, zvyšující se schopnost v oblasti kybernetických útoků jsou stále podceňované. V posledních letech ovšem množství útoků nejrůznějšího druhu stále roste. Severokorejské vedení má údajně i k dispozici skupinu zdatných hackerů.

Například před rokem v dubnu náhle spadla téměř polovina serverů jedné jihokorejské banky. Bankomaty nefungovaly několik dnů a finanční dům přišel o řadu důležitých dat. Vyšetřování ukázalo, že útok přišel s největší pravděpodobností ze Severní Koreje.

South Korean investigators said they determined that 10 servers used in the bank incident were the same ones used in previous cyberattack operations against South Korea, including one in 2009 and another in March, that they blamed on the North. Investigators say they determined, for instance, that a “command and control” server used in the 2009 operation was registered to a North Korean government agency operating in China.

Jméno, které se často v souvislosti se severokorejskými schopnostmi v kybernetickém prostoru je profesor Kim Kwang-Heung. Vystudoval na univerzitě v Pchjongajngu a v roce 2003 ze Severní Koreje přes Čínu uprchl. Mezitím, mimo jiné, učil nadějné studenty, jak se stát dobrými hackery využitelnými pro státní mašinérii. Podle něj mají severokorejští vůdcové k dispozici na tři tisíce hackerů, kteří na vládní zadání pracují nejenom doma, ale i v zahraničí – v Číně, v Rusku, v Evropě a na dalších místech.

Nábor je promyšlený. Žáci, kteří výborně na základních školách prospívají z matematiky, jsou vybráni, aby pokračovali na elitních středních školách v Pchjongjangu. Když skončí, pokračují na nejlepších univerzitách.

Following an expedited two-year programme at university, students are sent to China or Russia for about one year to solidify their knowledge of hacking and and other technical skills. After the overseas training, they are placed in various warfare units to serve as „cyberwarriors“, Kim said.
Unit 121, which is located in Pyongyang’s Moonshin-dong area near the Taedong river, was raised in status late last year as a „department“ under the Reconnaissance General Bureau, North Korea’s top intelligence agency, he said. This move coupled a boost in „cybertroop“ numbers from 500 to about 3,000, Kim said.

Hackeři mají celou řadu výhod – stát jim a jejich rodinám například garantuje bydlení, poskytuje jim dostatek jídla, a pokud jsou v zahraničí, dostávají vysoké náhrady. Jang Se-jul v severokorejské hackerské jednotce pracoval předtím, než v roce 2008 uprchl. Tvrdí, že cvičení hackeři působí v rozvinutějších zemích jako „programátoři“, kteří se chtějí naučit co nejvíce o nových komerčních programech vhodných pro prodej do Severní Koreje. Ve skutečnosti, ale získávají data a vyvíjejí programy, které se dají využít k útokům na různé instituce. Například úkolem těch, kteří jsou rozmístěni v Evropě, je útočit na členské země NATO. Jak říká Jang Se-jul:

The most recent information I heard was that there are 600 hackers, two teams of 300, operating overseas. They rotate once every year or two and those who return to North Korea continue on as researchers. It’s difficult to know the exact level of their technological skills, but according to a source, Kim Jong-il [North Korea’s leader] is investing hefty sums of money to prepare for cyberwarfare at any cost. He is investing nationally to nurture the best of the best. Whenever a new programme is released, he makes sure to buy it for the hackers to be able to study it.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře