fbpx

Google, NSA a sledování všeho

Určitě se mnoho z vás tázalo sama sebe: jak mají vymezené hřiště dva největší voyeuři současnosti vyhledavač Google a National Security agency (NSA). Už se to asi nikdy nedovíme, protože federální odvolací soud rozhodl o tom, že NSA nemusí potvrzovat, vyvracet a vydávat žádné dokumenty týkající se její případné spolupráce s Googlem. Žádost o zpřístupnění dokumentů podala nezisková organizace Electronic Privacy Information Center.

EPIC filed a Freedom of Information Act (FOIA) request with the NSA following a cyber attack in January 2010 that led Google to contact the NSA. The NSA refused to either confirm or deny the existence of responsive records, claiming that such information is exempt from disclosure under the NSA Act. EPIC challenged this „Glomar“ response and argued that the agency had a responsibility to locate records that could be disclosed, but a lower court ruled in favor of the NSA and the appellate court affirmed.

O tom, že obě organizace spolupracují, pochybuje asi málokdo. Už před tímto rozhodnutím soudu se objevila řada indicií a zpráv, které to potvrzovaly. Obě organizace se například domlouvaly, že NSA pomůže Googlu s analýzou největšího útoku zaměřeného na vyhledávač, pravděpodobně z Číny.

Nepůjde ale asi jenom o jednorázovou spolupráci. Google má hodně co nabídnout NSA a naopak. Na druhou stranu se nedá očekávat, že by šlo o zcela harmonický vztah, protože velké soukromé společnosti jsou opatrnější při spolupráci se státem kvůli ztrátě důvěry klientů. Ta by Google mohla poškodit opravdu vážně. I blízký vztah vyhledavače a špionů tedy nemusí automaticky znamenat například předávání dat klientů atd.

The pact would be aimed at allowing the NSA help Google understand whether it is putting in place the right defenses by evaluating vulnerabilities in hardware and software and to calibrate how sophisticated the adversary is. The agency’s expertise is based in part on its analysis of cyber-„signatures“ that have been documented in previous attacks and can be used to block future intrusions.
The NSA would also be able to help the firm understand what methods are being used to penetrate its system, the sources said. Google, for its part, may share information on the types of malicious code seen in the attacks — without disclosing proprietary data about what was taken, which would concern shareholders, sources said.

Mimochodem Google nekoordinuje činnost pouze s NSA, ale pravděpodobně i s ministerstvem obrany a dalšími agenturami. Dobrým příkladem je chystaná nová aplikace, která umožní uživatelům internetu sledovat pohyb lodí po světových mořích. Google utratil za technologii přibližně tři miliony dolarů a tvrdí, že má nyní lepší schopnosti na sledování civilních i vojenských plavidel, než mnoho států.

Všechny velké lodě jsou vybaveny Námořním automatickým identifikačním systémem, který snižuje riziko kolize. Systém je v tuto chvíli schopen detekovat lodě na vzdálenost 20 námořních mil. Google tvrdí, že jeho satelitní systém dokáže detekovat lodě téměř kdekoli. Samozřejmě se okamžitě objevily obavy, že kdokoli tak bude moci sledovat pohyb vojenských lodí a ohrožovat operace.

Podobná kontroverze není první, ani poslední. Dá se předpokládat, že se Google se nakonec s vládou nějak dohodne, tak jako vždy v minulosti.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře