fbpx

Během Falkland chtěl Reagan půjčit Britům loď

Britská premiérka Margaret Thatcherová a americký prezident Ronald Reagan v Camp Davidu v roce 1984; Foto White House Photographic Office

V roce 1982, kdy se rozhořel konflikt mezi Argentinci a Brity o skalnaté Falklandy, Spojené státy, jejichž prezidentem byl tehdy Ronald Reagan, se tvářily poměrně neutrálně. Byť vývoj sledovaly s obavami, především kvůli pochybnostem o schopnostech Britů vést konflikt v takové vzdálenosti od domovských přístavů. Proto byl Ronald Reagan připraven půjčit Britům plavidlo, pokud by přišli o letadlovou loď. S touto informací nyní přišel bývalý americký náměstek pro námořnictvo John Lehman.

Mr Reagan would have loaned Britain the use of the amphibious warship USS Iwo Jima should harm have come to either HMS Invincible or HMS Hermes, which the Royal Navy had deployed to defend the islands from Argentinian forces. Mr Lehman said that he formulated the plans to stand behind Mrs Thatcher with Secretary of Defence Caspar Weinberger following a British request. Mr Reagan is said to have approved their proposal without hesitation, telling Mr Lehman: ‚Give Maggie everything she needs to get on with it.‘

Britská premiérka Margaret Thatcherová patřila k nejbližším spojencům Ronalda Reagana, takže by bylo spíše překvapením, pokud by ji nechal prohrát. Britský požadavek na pomoc byl neformální na bázi „co kdyby“. Nabídnutí případně zapůjčit USS Iwo Jima nebylo náhodné, protože byť šlo o helikoptérovou loď, z její paluby mohly startovat i Harriery. Pokud by došlo k zapůjčení lodi, osádku by tvořili námořníci v důchodu a kontraktoři obeznámení s Iwo Jimou.

The revelation comes as diplomatic relations between Britain and Argentina reach their lowest point since the war. Last week, David Cameron was involved in an extraordinary stand-up row with Argentina’s president Cristina Fernandez de Kirchner over the future of the Falkands.

3 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    4. 7. 2012, 20:16

    Britské ozbrojené síly jsou v současné době mnohem slabší, než byly v roce 1982 a v případě obsazení Falkland by zřejmě neměly prostředky pro jejich znovuzískání. Na druhou stranu také Argentina je dnes vojensky mnohem slabší než byla tehdy a tak by nemohla žádnou invazi vůbec provést (nehledě na skutečnost, že v současné době je britský kontingent na Falklandech mnohem silnější než byl v roce 1982). Takže to (zatím) všechno vidím v rovině siláckých prohlášení politiků z obou stran a patové situace ve vojenské oblasti.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ondrej Rajkovic
    4. 7. 2012, 21:02

    Já bych se zde rád přistavil u termínu letadlová loď ve spojení s USS Iwo Jima. Lodě kategorie do které patří (resp. patřila) i Iwo Jima byly v US Navy už od roku 1956-57 a první plavidla byla získána přestavbou druhoválečných eskortních letadlových lodí třídy Commencement Bay a letadlových lodí třídy Essex. Již od začátku byly tyto lodě označeny trupovým označením LPH tedy „Landing Platform, Helicopter“. Pokud, ale pomineme toto označení tak tato plavidla mají s letadlovými loděmi společné maximálně tak to, že mají letovou palubu. Chybí zde parní katapulty i záchytná zařízení potřebná pro operace plnohodnotných stihacích strojů. Jediným stihacím letounem, který v současnosti může operovat z palub lodí kategorie LPH resp. LHA je Harrier (a v blízké budoucnosti snad i F-35B).
    Co jsem tím ale chtěl říct je skutečnost, že potenciálním zapůjčením USS Iwo Jima by Amerika podpořila Británii, ale jen v limitu „aby se vlk nažral a koza zůstala celá“.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Pavel Bulant
    14. 7. 2012, 1:21

    No jo, ale čím by z ni v dnesni dobe Britové startovali, když se rozhodli všech harrieru zbavit ve prospěch amerických ozbrojených sil:-)?

    REPLY

Nejnovější komentáře