fbpx

Odpovědnost za Benghází, uragán a volby

Prezident Barack Obama a ministryně zahraničí Hillary Clintonová vzdaly 14. září 2012 úctu ostatkům Američanům zabitým při útoku na diplomatickou misi v Benghází; Foto ministerstvo zahraničí USA

Je to necelé dva týdny, co se americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová pokusila na sebe vzít vinu za nedostatečnou bezpečnost diplomatické mise v libyjském Benghází. Snažila se všechny přesvědčit, že ona je tou, která se měla lépe starat o zabezpečení budovy a nikoli prezident Barack Obama nebo viceprezident Joe Biden, kteří tu nejsou od toho, aby věděli všechny detaily rozhodnutí učiněných experty.

Hillary Clintonová se tímto prohlášením snažila chránit prezidenta, na kterého začaly směřovat útoky, především – nepřekvapivě, vždyť jsou prezidentské volby za rohem – zprava. Tato snaha, která z ní měla učinit případného viníka za nedostatečné zajištění mise, kvůli kterému 11. září zahynul velvyslanec Chris Stevens a další tři Američané se ovšem minula úspěchem. Kdo by se ostatně pouštěl do Hillary Clintonové, která s vysokou pravděpodobností v administrativě skončí, i když by Obama zvítězil ve volebním klání. V tuto chvíli útoky na prezidenta doslova přehlušil uragán Sandy, který má dnes v noci, či zítra pustošit východní pobřeží USA a kterému se prezident Obama – poučen nedostatečnou aktivitou prezidenta George W. Bushe při záplavách v New Orleans před sedmi lety a následnou kritikou – maximálně věnuje. Nicméně se dá předpokládat, že jde o přestávku a ne o utichnutí příběhu.

Před několika dny se na veřejnosti objevily e-maily, které mají dokazovat, že Bílý dům již během útoku dobře věděl, že jde o akci lidí napojených na Al Kajdu. Vzhledem k tomu, že se vše odehrálo 11. září, asi by to nemělo být překvapení. Stejně jako, vzhledem k blížícím se prezidentským volbám není překvapením, že nějaká „dobrá duše“ poskytla inkriminované e-maily médiím.

První e-mail přišel v 16.05 washingtonského času, asi 20-30 minut po zahájení útoku na misi. Byla v něm jednoduchá informace o tom, že je mise ostřelována. Další e-mail dorazil v 16.54 a informoval o tom, že útok skončil. Třetí e-mail přišel v 18.07 a stálo v něm, že se k útoku přihlásila organizace Ansar šaríja, která je napojená na Al Kajdu.

While some information identifying recipients of this message was redacted from copies of the messages obtained by Reuters, a government source said that one of the addresses to which the message was sent was the White House Situation Room, the president’s secure command post. Other addressees included intelligence and military units as well as one used by the FBI command center, the source said.

Těžko říct, co se odehrálo onen osudný den mezi ministerstvem zahraničí, Bílým domem, CIA a Pentagonem. Objevily se totiž například informace o tom, že byl zamítnut požadavek na vyslání vojenských sil. Vysvětlení ministra obrany Leona Panetty, že do nepřehledné situace s nepřipraveným ústupem, respektive plánem B se vojenské síly neposílají, evidentně neuspělo. V sobotu 27. října tak prezident Obama musel čelit otázkám, proč nikdo 11. září nevyhověl požadavkům CIA o pomoc. Nic konkrétního ovšem nesdělil. Události v Benghází se z pohledu konzervativní stanice Fox News odehrály takto:

The first attack occurred at the American consulate in Benghazi, killing U.S. Ambassador Christopher Stevens and U.S. diplomat Sean Smith.
Former Navy SEAL Tyrone Woods was part of a small team that was at the CIA annex about a mile from the consulate when it came under attack. Upon hearing shots fired, team members asked higher-ups at the annex if they could go the consulate. However, they were told to „stand down,“ according to sources familiar with the exchange.
Woods and at least two others ignored those orders and went to the consulate, evacuating survivors and Smith, who had been killed in the initial attack.
They could not find the ambassador and returned to the CIA annex at about midnight. At that point, they called again for military support and help because they were taking fire at the CIA safe house, or annex. The request was denied. Woods and fellow former Navy SEAL Glen Doherty were killed at the annex by a mortar shell at 4 a.m.
The CIA and Defense Department have denied claims about requests for support being rejected.

Ten samý den, o něco později, již v jiném rozhovoru prezident Obama řekl, že někdo udělal chybu a ten někdo musí být pohnán k zodpovědnosti. Dodal, že jako vrchní velitel je samozřejmě za selhání odpovědný on a že se odpovědnosti nevyhýbá. V reakci na neustávající útoky republikánů a především jejich prezidentského kandidáta Mitta Romneyho změnil taktiku ze „zatloukat, zatloukat, zatloukat“ na „přiznám částečnou odpovědnost a snad se to přežene“. Zatím se ovšem přehání pouze uragán a těžko říct, co bude, až se nebe vyjasní. Barack Obama by přitom hodně potřeboval slunečnou oblohu.

President Obama needs Benghazi to go away. Even with hurricanes and tsunamis it appears unlikely to do so; count this as another factor that has risen up to complicate what once looked like a relatively smooth campaign to renew President Obama’s White House lease.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře