fbpx

Rozpočtový medvěd nebo snad prase?

Po roce 1993 se v češtině objevil nový slangový výraz porcování medvěda pro tu

…část projednávání státního rozpočtu v Poslanecké sněmovně PČR, při níž je prostřednictvím komplexního pozměňovacího návrhu rozpočtového výboru na základě kuloárních jednání a lobbystických zájmů rozdělována část rozpočtu na veřejně prospěšné projekty konkrétních žadatelů.

Těžko říct, jestli označení skutečně asociuje přísloví „nedělte (neprodávejte) kůži medvěda, který běhá po lese“, nebo jde o hlubší jinotaj. Medvědem byla označována strašlivá šelma, která ví, kde je med, a jejíž skutečné pojmenování se nesmělo vyslovit v obavě o její přivolání. Taková dávnověká slovanská obdoba Lorda V. z Harryho Pottera. Určitou logiku by to mělo, někdo ví, kde jsou peníze pro jeho region, někdo ne. Nemluví se o tom,

Anglickým ekvivalentem našeho porcování medvěda je pork (vepřové), pork barrel (sud s vepřovým). Sledování těchto výdajů se v USA systematicky věnuje občanská iniciativa Citizens Against Government Waste. Pork je definován jako vše, co v procesu schvalování federálního rozpočtu splňuje alespoň jeden z těchto sedmi atributů:

Requested by only one chamber of Congress; Not specifically authorized; Not competitively awarded; Not requested by the President; Greatly exceeds the President´s budeget regest ort he provious years´s fading; Not the subjekt of congressional hearing; or Serves only a local or special interest.

CAGW svá každoroční pozorování každoročně shrnuje do tzv. Pigbooks, kde je shrnuto množství a místo určení „rozporcovaného masa“, a vyhlašuje také porcovače měsíce. Listujeme-li americkou databází vepřového zpracovávanou od roku 1991, množství vepřového a počet jeho porcí v čase kolísá; důležité je, že jednou z oblastí, pro kterou američtí zákonodárci neváhají strčit ruku do sudu s vepřovým, je obrana. Ke škodě věci, v porcování českého medvěda tomu tak vůbec není. Medvěd prostě není prase…

1 comment

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    Honza
    30. 11. 2012, 12:59

    v tomto případě ovšem nejde o porcování medvěda ale (např.) zebry. protože zásadním problémem při umisťování / rušení základen je ekonomický přínos / zaměstnanost v regionech.
    zatímco porcování medvěda se odehrává při dělení zbylých virtuálních peněz v rozpočtu ke konci roku, obrana a její výdaje v regionech jsou jiným zvířátkem, porcovaným nicméně podle téhož principu.
    „Přihraju svému voličstvu dotaci- skupinu s vyšší kupní silou aby mne zvolili i v dalším období.“

    co se týče dopadů, doporučuji zeptat se lidí z přerovské a náměštské základny jak se měnily ceny nemovitostí v regionu podle toho, kam momentálně směřoval Damoklův meč.

    REPLY

Nejnovější komentáře