fbpx

Al Kajda v Sýrii sílí

Operace ve válkou sužovaném Aleppu; via Wikimedia Commons

V Sýrii podle Syrian Human Rights Observatory zemřelo od března 2011 už 44 tisíc lidí. Kolik jich ještě zemře do jara příštího roku z 22,5 milionu obyvatel Sýrie? Asi budou mrtví spíše přibývat, protože se nezdá, že by se situace mohla zlepšit. Občanská válka ničí zemi a těžit z toho nakonec budou jen zločinci, teroristé a Íránci. Nebude ani diktátor, ani pluralistická demokracie.

Vyzbrojování povstalců bojujících proti autokratovi v sobě skrývá riziko, k přímé intervenci není vůle a navíc by měla negativní dopady v mezinárodních vztazích a nic nenaznačuje, že by se syrský autokrat sám vzdal vlády a zmizel. A tak nezbývá než čekat a čekat a čekat. Jedním z nechtěných efektů dlouhodobé krize v Sýrii je posilování Al Kajdy, což by ovšem Západ trápit mělo.

Přes deset let větších i malých válek. Tisíce mrtvých. Utracené biliony dolarů. A Al Kajda na ústupu v Asii, v Africe i na Arabském poloostrově. Jedinými výjimkami jsou Jemen a nyní i Sýrie. Skupina, která tam operuje a která je již na seznamu teroristických organizací se jmenuje Al-Nusra Front, její snahou je vytvořit islámský chalifát a rozhodně bude dobré ji nepodceňovat.

…opposition figure, who did not want to be named, said international intelligence agencies were trying to curb Nusra’s influence in Damascus and the southern Hauran Plain, where they are near Israel and close to the Jordanian border.
„Western intelligence agencies are realising that the Nusra is the biggest threat in a post-Assad Syria and are devoting more resources to deal with the threat,“ he said. „For the first time al Qaeda is within striking distance of Israel,“ he said. „Many are realising that the best that could be done for now is to contain them in north Syria – even if the area risks becoming an Islamist emirate of sorts – while trying to build a civic form of government in and around Damascus.“

25 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

25 Comments

  • Profilový obrázek
    civil
    10. 1. 2013, 9:59

    Čeští vojáci budou chránit turecko-syrskou hranici informují česká média a dále informují,že 4 spojaři z Lipníku nad Bečvou budou nasazeni spolu se Slováky a Poláky ze 3.spojovacího praporu NATO jako součást kontingentu čítajícího 1000 vojáků plus systémy Patriot.
    Když jsem četl zmíněné řádky v českých médiích tak jsem jen s úžasem kroutil hlavou a marně přemýšlel kolika misí NATO se AČR od svého vstupu do NATO zúčastnila a co přínosného z toho vzešlo pro ČR?
    A šel jsem ve svých úvahách ještě dále a snažil se vzpomenout kolika misí Varšavské smlouvy se zúčastnila ČSLA?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    10. 1. 2013, 10:19

    Pro civila: ČSLA se neúčastnila misí Varšavské smlouvy (nic takového oficiálně ani neexistovalo), ale své vojenské poradce (často o síle současných kontingentů AČR) měla v řadě „lidově-demokratických“ zemích třetího světa. Namátkou Korea, Libye, Egypt, Sýrie atd. Pro vaše info – do těchto zemí nebyli vysílání pouze VZP (jak je tomu dnes), ale i VZS. Vřele doporučuji najít si k této otázce něco v odborné literatuře. Pro začátek si přečtěte např. „Padesátá léta: co dělali čeští letečtí instruktoři v Egyptě?“: http://www.vhu.cz/cs/novinky/1420

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    10. 1. 2013, 10:27

    Pro civila: Vzpomínky VZS z nasazení v Libii…

    Libye – vojenská výpomoc: http://forum.csla.cz/blogs/vojensk_sluba/archive/2009/06/13/libye-vojensk-v-pomoc.aspx

    Libye – vojenská výpomoc 2. část: http://forum.csla.cz/blogs/vojensk_sluba/archive/2009/10/18/libye-vojensk-v-pomoc-2-st.aspx

    REPLY
  • Profilový obrázek
    civil
    10. 1. 2013, 11:05

    Děkuji za odpověd a plynule navážu výsledkem působení vojenských poradců ČSLA bylo prohloubení politicko-ekonomických vztahů ČSSR se zájmovými státy,které vedlo k exportu vojenského materiálu,zbraní,technologických celků,atd.
    Je tomu tak i dnes nebo nasazování vojáků-vojenských poradců AČR pod hlavičkou NATO je pouze o nákladech pro ČR a ,,ekonomickou smetanu“ slíznou silné státy NATO?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Michal Uher
    10. 1. 2013, 12:14

    Z článku na IDNES o nasazení v Turecku je patrné, že NATO se podílelo na pořízení spojovací techniky a nyní potřebuje tuto techniku nasadit v Sýrii. Osobně jsem přesvědčen, že jakékoliv nasazení v zahraničí je pro naše vojáky přínosem. Vždy se něco nového naučí, něco se ověří v praxi. Je to pořád lepší než simulace nějaké činnosti na Libavé.

    REPLY

Nejnovější komentáře