fbpx

Japonsko zvyšuje vojenský rozpočet

Japonské ministerstvo obrany žádá během několika dnů o druhé zvýšení rozpočtu. Jde o první zvýšení za posledních deset let, a byť se nejedná o nikterak závratné částky ve srovnání s celkovým rozpočtem (4,65 bilionu jenů, 53 miliard USD), přesto jde o další potvrzení toho, že v Asii probíhají závody ve zbrojení. První zvýšení o 100 miliard jenů (1,1 mld. USD) směřovalo do protivzdušné obrany. Druhá žádost o zvýšení je ve výši 180,5 mld. jenů (2,1 mld. USD) a podle plánu by peníze měly opět především posílit ochranu vzdušného prostoru.

…part of it would fund the purchase of PAC-3 surface-to-air anti-ballistic missile systems and modernise four F-15 fighter jets. The defence ministry spokesman said the funds were needed „to prepare for the changing security environment surrounding Japan“.

Japonské ministerstvo zároveň rozpracovává tři scénáře možných krizí ve východočínském moři. První možností je čínsko-japonský konflikt o ostrovy japonsky nazývané Senkaku, který začal gradovat loni. Druhým scénářem je rozšíření konfliktu o Senkaku na ostrovy na západě a severu Tchajwanu. Třetí scénář je asi nejrozsáhlejší a jednoznačně by vedl k eskalaci konfliktu mimo Japonsko, Čínu a Tchaj-wan. Výchozí otázka totiž zní: Jak by Tokio reagovalo na čínskou invazi na Tchaj-wan v roce 2021, což bude sté výročí založení čínské komunistické strany?

Čína i Japonsko se začíná předhánět i v nákupu bezpilotních prostředků. Zatímco Tokio nakupuje americké, Čína vyvíjí/kopíruje své. Jeden z čínských nejnovějších strojů je na videu uvádějícím tento článek, další jsou přehledně zpracovány v grafice v článku z konce loňského roku popisujícího čínské ambice v oblasti bezpilotních prostředků a obavy Američanů.

China has taken measures to significantly ratchet up its drone program in a move which US analysts described as a “worrisome trend.” In October Chinese state media said 11 drone bases would be built along China’s coastline, and “at least one drone will be stationed at each base,” the Guardian cites China Radio International as reporting. China rolled out eight new models in November at an annual air show in the southern coastal city of Zhuhai, photographs of which were featured prominently in the state-owned media. In December it was further announced that the People’s Liberation Army were readying to test-fly a domestically developed drone, which analysts said is likely a clone of the US’s carrier-based X-47B.
The unclassified document published by the US Defense Science Board in July outlined fears China “could easily match or outpace US spending on unmanned systems.”

Je dobře známé, že čínský obranný rozpočet expanduje každý rok. Podle Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI) se od roku 2002 do roku 2011 zvýšil o 170 procent ze 47,8 mld. USD na 129 mld. USD. Japonský za stejné období poklesl o tři procenta, indický se zvýšil o 66 procent z 26,7 mld. USD na 44,3 mld. USD a jihokorejský o 45 procent z 19,5 mld. USD na 28,3 mld. USD.

Pokud bude tento trend pokračovat, je možné, že čínský rozpočet v roce 2035 překoná rozpočet Spojených států, který je přes snižování stále bezkonkurenčně nejvyšší na světě – 728 mld. USD (2013). Odhady růstů obranných rozpočtů v Asii do roku 2015 ukazuje přehledně grafika agentury AFP. Historická zkušenost říká, že takováto dlouhodobější regionální expanze obranných rozpočtů nikdy nevede globálně k ničemu dobrému.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře