fbpx

Češi v Bosně

Rozpad Jugoslávie byl příčinou toho, že po více než 100 letech od anexe Bosny a Hercegoviny na bosenské území opět vstoupila noha českého vojáka. Tentokrát však již šlo o skutečnou humanitární operaci pod mezinárodním mandátem: UNPROFORIFOR – SFOR a později SFOR II a Althea. V případě UNPROFOR šlo fakticky o první nasazení českých vojáků po vyhlášení české státnosti.

Byla v tom určitá symbolika, když jsou vojáci rozpadnuvšího se multinárodnostního státu nasazeni k „řešení občanské války“ v rozpadající se po většinou slovanské federaci. Hodnocení mírových operací na území bývalé Jugoslávie se nedávno věnoval na stránkách časopisu Historie a vojenství Jindřich Marek. Bezpochyby také vycházel z publikací, které velmi podrobně mapovaly českou účast dosáhnuvší postupně až síly jednoho praporu a které nesly název Operace IFOR, Operace SFOR a 43. mechanizovaný prapor v operaci SFOR II. Vydala je tehdy Agentura Vojenských Informací a Služeb Ministerstva obrany, tzv. AVIS.

Nasazení českých vojáků se stalo také předmětem zájmu dokumentaristů. Na webu se mi podařilo najít dvacetiminutový dokument s názvem Jen jeden den (viz výše). Jde o jeden z posledních tvůrčích počinů Českého armádního filmu, p.o. Mohu-li soudit, není mi jasné, jaké publikum pro svůj film jeho autoři předpokládali. Způsob prezentace informací, určitý patos i hudební doprovod strašně připomíná styl, se kterým toto studio pracovalo před rokem 1989.

Druhý dokument byl zpracován tvůrci nacházejícími se mimo armádu a proto také výborně kvalifikovanými pro výkon civilní kontroly ozbrojených sil. Jde o 26minutový film, jehož základ byl natočen již v roce 2001, ale jeho tvůrci – Vít Klusák a Filip Remunda – jej uvedli až v roce 2008 na filmovém festivalu v Jihlavě. Jde o Vánoce v Bosně. Bohužel, na webu jsem k němu našel jenom trailer.

4 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

4 Comments

  • Profilový obrázek
    Radim Šrámek
    23. 1. 2013, 19:32

    Moc děkuji za tenhle článek. Srdce mně zaplesalo když jsem uviděl svoje „bevko“ na kterém jsem tam strávil dnes neskutečný rok.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Steve L. Prosek
    23. 1. 2013, 22:04

    Dost se zapomina ze mnoho chorvatskych Cechu v konfliktu bojovalo proti Milosevicovi. Nekolik ceskochorvatskych decek bylo poslano v te dobe do CR.
    Cely konflikt byl resen „balkanskym“ stylem, nebyt razantniho zasahu americkych sil – NATO, cela problematicka „valka“ by se protahla podstatne dele.
    K otazce Balkanu doporucuji procist korespondenci Frantiska Ferdinanda – naslednika trunu (prednasky prof.J.Werstadt) na tu dobu korespondence FF a zamini Berchtolda. To mysleni tehdejsiho naslednika rakousko=uherskeho trunu se da rici bylo dost nadcasove.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    28. 1. 2013, 20:41

    Tak mě kamarád upozornil, že Vánoce v Bosně se dají koupit na internetu: http://dafilms.cz/film/2237-vanoce-v-bosne/

    REPLY
  • Profilový obrázek
    J.D.
    26. 10. 2013, 18:09

    1. přednáška s následující otevřenou diskuzí v rámci nového cyklu Bezpečnostní dialog 2.0: Zahraniční mise ozbrojených sil České republiky očima jejich účastníků, jejímž tématem bude „Mise EUFOR ALTHEA v Bosně a Hercegovině.“
    PŘEDNÁŠEJÍCÍ: plk. Ing. Bohuslav Pernica, PhD. (Ministerstvo obrany ČR)
    KDY: středa 30.10.2013 od 17:00 do 19:00
    KDE: Učebna č. 205, budova MUP ve Strašnicích, Dubečská 900/10, Praha 10
    Vstup je volný, registrace není nutná.
    Více informací na http://www.c4ss.cz/CZ/dialog.html

    REPLY

Nejnovější komentáře