fbpx

Britové poprvé nasadili miniaturní roboty

Seržant Scott Weaver vypouští miniaturní bezpilotní průzkumný prostředek Black Hornet v Afghánistánu; Foto Ministerstvo obrany UK

Britové začali v Afghánistánu využívat k průzkumu miniaturní roboty připomínající helikoptéry. Ty si objednali v roce 2011 za 2,5 milionu liber od firmy Marlborough Communications (s tím, že celkový kontrakt může dosáhnout až 20 milionů liber). Britské ministerstvo obrany obdrží 160 helikoptérek. Název těchto vrtulníků je „Black Hornet Nano Unmanned Air Vehicle“, jejich rozměry jsou 10×2,5 cm a váží 16 gramů.

Jedná se o revoluční systém, který má sice rozměr jako dětská hračka, ale je vybaven kvalitní kamerou, takže je schopen vojákům dodávat video i fotografie neznámého terénu. Každá malá jednotka může být vybavena několika těmito „stroji“, což zvýši její bezpečnost i efektivitu. To potvrzuje úvahu generála Jamese Cartwrighta, o níž jsem nedávno na OWOP psal.

Jedná se především o vhodný nástroj pro boj ve městech – helikoptéra se může „podívat“ za roh, či za zeď.

Sergeant Christopher Petherbridge, of the Brigade Reconnaissance Force in Afghanistan, said: „Black Hornet is definitely adding value, especially considering the light weight nature of it.
„We used it to look for insurgent firing points and check out exposed areas of the ground before crossing, which is a real asset. It is very easy to operate and offers amazing capability to the guys on the ground.“

4 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

4 Comments

  • Profilový obrázek
    Private
    5. 2. 2013, 15:48

    160 helikoptérek za 20 milonů liber, takže 3,75 millionu korun za jednu? Není to trochu moc? Je mi jasné, že se jedná o jedinečný systém, ale stejně..

    REPLY
  • Profilový obrázek
    František Šulc
    5. 2. 2013, 17:46

    Ad Private
    Děkuji za upozornění. Všem se omlouvám za nepozornost, již jsem ji opravil – primární kontrakt je za 2,5 milionu liber s tím, že celkový může být až 20 milionů liber.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    mj
    6. 2. 2013, 11:58

    neni tahle malá věc limitovaná povětrnostníma podmínkama? Možno použít jen při bezvětrném nebo velmi slabém větru?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Private
    6. 2. 2013, 22:24

    Právě problémy s povětrnostními podmínkami se řeší pod článkem na mobilmanii, tady je link
    mobilmania.cz/vojakum-v-afghanistanu-pomahaji-miniaturni-vrtulniky/a-1322832/?showforum=1

    REPLY

Nejnovější komentáře