fbpx

Václav Pecha: Vyškov by mohl být mezinárodní centrum pro civilně-vojenský výcvik

Vaclav Pecha (uprostřed) při otevírání nemocnice v afghánském Lógaru (duben 2008)

S prvním vedoucím civilní části českého provinčního týmu v Afghánistánu a mentorem, který připravuje americké diplomaty na to, co je může potkat v krizových zónách.

Jak vlastně zní název Vašeho pracovního místa?
Už dva roky pracuji jako Senior Mentor pro Foreign Service Institute, což je vlastně edukační ruka ministerstva zahraničí Spojených států. V podstatě se jedná o diplomatickou akademii.

Nevadí, že máte české občanství?
Mám české občanství, ale zároveň jsem od roku 1991 residentem ve Spojených státech. Je to tedy celkem bez problémů. Co se týče pracovní náplně – před mnoha lety se zjistilo, že jeden z velkých problémů ve vedení války v Iráku a především v Afghánistánu je existence dvou paralelních kultur, civilní a vojenské. Po velmi složitých vyjednáváních se tedy ministerstvo obrany Spojených států a ministerstvo zahraničních věcí dohodly, že je třeba přistoupit k nějakému ucelenému a systematickému způsobu přípravy civilních zaměstnanců a diplomatů vystavených vojenskému prostředí předtím, než se vydají do jedné z těch dvou válečných zón.

Právě na této přípravě se podílí Foreign Service Institute. Já jsem dostal přes kontakty, které jsem měl v Pentagonu, před dvěma lety možnost učit v tomto projektu. Oficiálně se to jmenuje Intergated Civil Military Training a pořádá se pod hlavičkou Foreign Services Institute v podstatě každý měsíc.

Jak věrně jsou vytvořené podmínky pro výcvik?
Tam se vybudoval za velkého přispění indianské národní gardy v podstatě malý Afghánistán se vším všudy. Tréninkové podmínky v Indianě mají do puntíku stejné podmínky jako základny jakéhokoli typu v Afghánistánu.

Mohl byste konkrétněji vysvětlit, jak jste se dostal zrovna k této práci?
Koncem roku 2010 jsem se vrátil z Afghánistánu, kde jsem působil jako zástupce vedoucího volební pozorovací mise OBSE, a byl jsem bez práce. Štěstěna tomu chtěla, že se mi přes kontakty z Afghánistánu a přes kontakty z Columbia University, kde jsem studoval, podařilo protlačit svůj životopis k lidem, kteří rozhodovali. A skutečně jsem prošel a jako jediný Evropan se podílím na výcviku amerických diplomatů, kteří jsou posílaní nejenom na ambasádu do Kábulu, ale i do provinčních rekonstrukčních týmů, kterých má nyní Amerika deset.

Kolik jich tam vlastně je teď?
To nedokážu říct. Ale oficiálně se ví, že Amerika tam měla jistou dobu nějakých tisíc civilnich zaměstnanců.

Jak Američané při tréninku svých lidí postupují? Liší se nějak jejich přístup od přístupu jiných zemí?
Amerika bere přípravu svých civilních lidi nesmírně vážně. Měl jsem možnost se bavit o tom s Brity a Němci, ale nikdy jsem neviděl takovou důslednost v přípravě amerických diplomatů do Afghánistánu. Je samozřejmě těžké zjišťovat, jak se kvalita tréninku odrazí v poli, ale to, co se investuje do lidí během přípravy, je opravdu neuvěřitelné. Kolik tam jde prostředků, kolik na tom pracuje lidí, jak je to naprosto perfektně tematicky rozdělené, kolik mají aktuálních informací…

Překvapilo mě to samotného, do jakého detailu se všechno zpracovává. Jak neuvěřitelné množství peněz se investuje třeba do lidí, kteří v přípravě hrají Afghánce. Nevypadají jako nějací utečenci, kteří uklízejí někde v obchodním domě. Jsou to většinou lidé, kteří byli na vysokých pozicích během těch šíleně neklidných period v afghánské historii. Podařilo se jim dostat se do Spojených států a nyní se mimo jiné účastní výcviku v rolích Afghánců. Výhodou je, že když studenti potřebují potkat bývalého guvernéra, tak potkají reálného bývalého guvernéra provincie Kunar.

Mluvíte-li o studentech, nacházejí se tam lidé, kteří jedou poprvé na zahraniční misi?
Já používám nesprávné slovo student, ale tam se samozřejmě jedná o zkušené americké diplomaty, kteří už mají nějaké mise za sebou. Můj poslední student byl bývalý americký ambasador v Mongolsku. Oni to berou nesmírně patrioticky, vnímají to tak, že služba pro Ameriku v Afghánistánu je důležitější než třeba mise v Paříži. Běžně jsou na velmi vysokých pozicích ve světě a svou kariéru na nějaký čas zabalí, aby mohli sloužit USA v Afghánistánu.

Takže se dobrovolně hlásí, aby mohli do Afghánistánu?
Neříkám to stoprocentně, ale setkal jsem se s tím a je to větší část, než bych si myslel. Neslyšíte: „Já se bojím, já tam nejedu.“ Ne, oni prostě nemusí, ale berou to jako důležitou věc. Nicméně většinou jsou tam jako diplomaté jen na kratší dobu.

Trénujete lidi pouze z ministerstva zahraničí, nebo i z jiných sektorů?
Výcviku se účastní i lidé z jiných sektorů. Třeba ti, kteří jdou působit na americkou ambasádu, ale zároveň jsou najati americkou vládní rozvojovou agenturou USAID. Takže my vlastně připravujeme zaměstnance z ministerstva zahraničí, spravedlnosti, protidrogového oddělení nebo i z ministerstva zemědělství.

Celý váš trénink je zaměřený jenom na Afghánistán?
Teď jenom na Afghánistán. Ještě donedávna byl podobný výcvik i na Irák.

Jak dlouho trvá?
Jak jsem říkal, oni od začátku do konce mají měsíc. Je ještě třeba říct, že to není jeden trénink v Afghánistánu, jsou v podstatě tři, na kterých nějak participuji. Tohle je ten největší. Studenti stráví asi dva a půl týdne ve Washingtonu a pak 10 dnů v Indianě. Létají tam helikoptérami, procházejí si různými situacemi, například nastřelením od Talibanu, jsou vystaveni stresu – nenecháme je třeba spát – a podobně. Dáváme také velký důraz na soužití s vojenskou složkou.

Můžete to přiblížit?
Ano, oni mají přidělenou ozbrojenou složku, se kterou cestují. Musejí se podílet na všech instruktážích společně a to vlastně od prvního okamžiku. Třeba na to jsem koukal jak blázen, když jsem poprvé přijel do Lógaru. Takže se opravdu snažíme maximálně ty studenty připravit na to, jak to tam bude vypadat.

Zažijí studenti mučení?
Ne, ne. Studenti nejsou vystavení mučení, pokud tedy mučením nemyslíte ty naše přednášky. Jsou ale vystaveni naprosto všemu od útoku na základnu po velmi složité a komplexní útoky na konvoje. Připravujeme je i na případné útoky z řad afghánských policistů, což je teď docela aktuální. Zkoušíme i vnitřní hrozby. Pak s těmi studenty sedíme a vyhodnocujeme to. Tam je právě strašně důležitá ta spolupráce civilů s vojenskou složkou.

Kolik vychovaných generací máte za sebou?
Teď to bylo v prosinci dva roky, co tam jsem. V mé třídě mám průměrně 10 studentů každý měsíc. Tak si to vynásobte.

Většina studentů jde na desetidenní kurz? A pak za měsíc přijíždějí další?
Ona se samozřejmě ta čísla liší. Například v zimě nikdo nejezdí do Afghánistánu, všichni jezdí v létě. V létě máme třeba 60 studentů za měsíc. A pak v zimě jich máme jenom 15 nebo 20 průměrně. Já ale nejsem jediný instruktor, jsme tam asi čtyři. Jsou tam ještě další lidi, kterým se říká Subject Manner Experts a kteří jsou vysloveně experti na určitý subjekt, ať je to reintegrace Talibanu nebo afghánský finanční systém. O všem musí ti naši studenti vědět a je úplně jedno na jakou jdou pozici.

To znamená, když někdo jde jenom do Hílmandu řešit problém opia, tak musí vědět i o afghánském rozpočtovém systému a jak vláda rozděluje peníze stejně tak dobře jako člověk, který jde na provinční úroveň a pracuje s guvernérem a s ministerstvem financí. Tam musí ten celoplošný trénink dostat každý. Kolik si pak z toho vezmou, to je otázka. Dám vám příklad, měli jsme člověka, který byl členem diplomatické ochranky, hlídal dost vysoké diplomaty. Mám od něho e-mail, jak se mu ten všeobecný výcvik hodil, protože on hlídá a zároveň poslouchá ty svoje lidi, o čem se baví, a rozumí tomu, dává mu to smysl.

Já si myslím, že jeden ze základních problémů civilně vojenského soužití je, že jeden o tom druhém neví, co vlastně dělá. Čím víc ty vojenské složky ví, jakou roli tam ti civilové hrají, tím to mají jednodušší.

Spolupracujete i s jinými národnostmi, třeba s Brity?
To je třeba něco, kde vidím velké možnosti. Byl jsem najat mimo jiné i proto, abych přinesl neamerický způsob pohledu na věc. Válku nevede jenom Amerika, jsou tam pořád spojenci, ačkoli samozřejmě v žádném případě neparticipují v takovém počtu jako USA. Jsou ale důležitými spojenci a je dobré, když Amerika ví, jak ti spojenci fungují. Ono se občas zdá, že jsme nevedli válku jedenáct let, ale že vedeme jedenáct ročních válek, ta výměna informací mezi spojenci zkrátka není tak kvalitní. OSN nemluví se zástupci ISAF, Američani zase nemluví s Němci, Francouzi nemluví s Belgičany atd. Takže já si myslím, že nějaký hlubší integrační proces bude nutný.

Je to politický problém, že spolu nechtějí mluvit, nebo je to problém technický?
Já si myslím, že to je mix obojího. Jsou to samozřejmě naprosto odlišné kultury, sice voják je vždycky voják, ale jde tam za jiných podmínek. Trochu odbočuji, ale je dobré, když američtí diplomaté navštěvují základny jiných zemí. Pak zjistí, že s Poláky se musí jednat trošku jinak, než třeba s Belgičany.

Ovlivňuje nějak vaši práci plánovaný odchod z Afghánistánu na rok 2014?
Ovlivňuje moji práci tak, že brzy budu bez práce. Samozřejmě, když se bavíme o odchodu, tak se bavíme o odchodu většiny armády jako takové. Bude nadále trvat zastoupení bilaterální, na konzulátech a ambasádách. Civilních pracovníků bude méně, ale v poměru se jich nestáhne takové procento, jako se stáhne armády. Amerika a svět zkrátka přejdou do klasického bilaterálního způsobu interakcí s Afghánistánem.

Bude tam ambasáda a nějaké konzuláty, budou tam prostě působit především civilové a lidé z americké rozvojové agentury. My už vidíme, že našich studentů bude na další rok méně. Počítá se s tím, že Amerika bude mít poradce v Kábulu na několik let dopředu. Naše plány ale hatí útoky afghánských policistů (green-on-blue) na koaliční vojáky, musíme kvůli nim věnovat více času té bezpečnostní části, na úkor toho, abychom učili mentorovat a budovat kapacitu místní samosprávy.

Jak mají v Americe vyřešenou zastupitelnost jednotlivých diplomatů?
Liší se to od agentury k agentuře. Když tam ale nastoupíte na ministerstvo zahraničních věcí a odjedete pak někam na misi, váš zaměstnavatel vám ručí za to, že váš post nikdo neobsadí. Což je důležité pro všechny, i pro zaměstnavatele. Když se totiž odborníci nevrátí na svou pozici, ztrácíte všechno, co se naučili. Myslím, že by se nemělo zkrátka zapomínat na důležitou roli, kterou sehrává civilní složka v jakýchkoli konfliktech, protože válka se dá čistě vojensky vyhrát, ale část, která přijde potom, už je v rukách civilů a jestli se chceme jako Evropané podílet smysluplně na práci v rámci aliance, tak bychom měli na tohle myslet.

Co se týče zapojení Čechů, vy jste mluvil o tom, že by se Vyškov mohl víceméně stát nějakým větším výcvikovým centrem.
To je opravdu je můj sen. Jednak díky tomu, kde to je, poloha uprostřed Evropy, velikost, možnosti a podobně. Já do toho moc nevidím, ale podle mě je realizace této věci otázka politické vůle. Proč musejí Američané trénovat v Německu? To stojí hrozné peníze. My tady přitom máme velkou možnost, zázemí a myslím, že i cenově bychom pro ně byli výhodnější. I točit film v New Yorku je dražší, tak realizační tým prostě přijde a postaví si malý New York v Praze.

Proč by tohle nebylo možné v rámci těchto tréninkových akcí? Vyškov je pro mě příležitostí vytvoření Centre of Excelence, kde bychom mohli tyhle tréninky v rámci aliance provádět. Česká republika by se měla zamyslet nad tím, co může alianci přinést. Bojím se totiž, že s tím, jak začne mizet Afghánistán z povědomí, zmizí i to, za co jsme jako Česká republiky vysoce oceňováni a postupně přestaneme ostatní zajímat.

Václav Pecha působil od přelomu tisíciletí v konfliktních zónách jako humanitární pracovník (Kosovo, Irák, Súdán) i v rámci postkonfliktní rekonstrukce (Afghánistán). V letech 2008/2009 působil rok jako vedoucí civilní části prvního Provinčního rekonstrukčního týmu. Poprvé byl v Afghánistánu ještě za Talibanu jako humanitární pracovník. Kromě jiného se v této zemi několikrát účastnil monitorování voleb. Od roku 2010 pracuje jako mentor na FSI Interagency Civilian-Military Training v Indianě v USA. Zároveň je výkonným ředitelem nevládní organizace Zaostřeno. Za svou činnost byl oceněn Non Article 5 NATO Medal a Medailí Ministra obrany ČR za službu v zahraničí. Studoval na Univerzitě v Marylandu a na Kolumbijské univerzitě.

5 comments
Profilový obrázek
Jakub Janda
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

5 Comments

  • Profilový obrázek
    Ivo
    16. 2. 2013, 17:14

    K výcvikovému centru ve Vyškově)
    Bohulibý úmysl, ale je dobrý důvod, proč drtivá většina zahraničních jednotek cvičících v ČR cvičí na VVP Hradiště a nikoliv ve Vyškově. Pokud by mělo dojít ke změně, musela by se provést investice do výcvikových zařízení v řádu desítek miliónů. Američané dobře vědí, proč trénují v německém výcvikovém prostoru, který je sice menší než VVP Boletice, ale je natřískaný výcvikovými zařízeními.

    Ke zbytku článku)
    No nevím jestli se nechat zrovna inspirovat Američany, jelikož v Afghánistánu ohledně PRT trpěli mnohdy stejnými problémy, jen naruby.

    Zatímco u amerických PRT byla jednoznačně dominantní vojenská složka, u německého (a tudíž i českého) českého to bylo naopak. U PRT v Afghánistánu se postupně vyprofilovali 4 základní typy nazývané zpravidla podle národností, které je poprvé použily – americké, německé, britské a turecké.

    1. U amerických PRT byla z hlediska řízení jednoznačně dominantní vojenská složka. Je to dáno jednak vojenským fondem CERP na (mimo jiné) rozvoj, tudíž ad absurdum, vojenská složka k rozvoji provincie civilní složku vůbec nepotřebuje, má na to vlastní fondy a (ve velmi omezené míře) i know-how. Je důležité poznamenat, že pro tento systém se Američané nerozhodli, tímto způsobem fungují standardně, DoD (MO) převálcuje DoS (MZV) kdy si zamane, je to jednoznačně senior partner s plným košíkem peněz.

    2. Německé PRT, kam se typologií řadilo i to české, to mělo přehozené naopak. Alespoň z hlediska statutu vojenská část umožňovala nerušené působení civilní části v provincii, ale neměla žádné slovo ohledně projektů. Jedinou vyjímkou bylo právo veta ohledně bezpečnosti. Zájmem civilní části tedy je minimum projektů rychlého dopadu (prováděných vojenskou částí) a maximum dlouhodobých, u vojenské je tomu naopak. To vyústilo v typické „dvouhlavé řízení“.

    Zase je třeba poznamenat, že ani Němci si toto uspořádání nevybrali, je u nich dané od 2. sv historicky, kdy je nemyslitelné, aby někdo z MZV pracoval přímo pro MO. Ani my jsme si ho „nevybrali“, prostě jsme byli nejprve nasazeni s Němci v PRT Feyzabad a tudíž jsme systém přejali.

    3. Poslední významný typ je typ britský, který je rovněž odrazem historického vývoje. Ve struktuře PRT jsou reprezentovány 3 složky – MoD (MO), FCO (MZV) a DFID (něco jako vládní Člověk v tísni). Formálně je hlavou PRT důstojník z MoD, ale dle britské tradice je spíš „první mezi sobě rovnými“. Pro každý projekt či akci se totiž určuje řídící složka, kterou budou ostatní 2 podporovat, systém „supported, supporting“.

    Na rozdíl od 2 výše zmíněných typů mají Britové historickou zkušenost s tímto druhem operací z doby Britského impéria, kdy ve většině operací musely civilní i vojenské složky s omezenými zdroji spolupracovat k dosažení společného cíle. Neexistuje u nich kulturní blok „civilista nesmí být nikdy pod vojákem“ jako u Němců ani „armáda to zvládne v klidu bez vás“ jako u Američanů. Většina odborníků se shoduje, že právě britský typ PRT se ukázal jako nejvhodnější.

    Závěrem)

    Naše PRT bylo i přes mnohé obtíže poměrně efektivní institucí a předčilo drtivou většinu jiných PRT. Možná se nestalo učebnicovým příkladem pro odborníky jako norské PRT Meymaneh nebo britské PRT Mazar-e Sharif, ale rozhodně si zasloužilo chválu, které se mu dostávalo.

    Lessons learned z nasazení a spolupráce civilní a vojeské části jak jsem to viděl já.

    Za prvé, diametrálně odlišná očekávání i mindset obou složek. Samozřejmě to souvisí s výběrem, jiným backgroundem, ale do budoucna je podle mě třeba nalézt nějaký větši společný jmenovatel a tím by měl být COIN.

    Za druhé, z hlediska řízení by nebylo na škodu se podívat dál než za Krušné Hory, třeba za English Channel.

    Na závěr jeden citát: „PRT není ani bojovou ani rozvojovou institucí. PRT smí provádět bojové a rozvojové činnosti, ale tyto činnosti nejsou cílem PRT“.

    Zajímalo například kolik civilních specialistů jež prošli za ta léta naším PRT by se na tomto shodlo. Přitom je to „doktrína“ PRT napsaná již v roce 2007. Kolik z nich dokázalo internalizovat, že jsou jen jednou ze složek protipovstaleckého boje byť nenosí uniformu?

    Možná tam bych začal s tím výcvikem…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Jakub
    18. 2. 2013, 12:55

    Zajímavý rozhovor.

    Ivo: Díky za komentář. S nutností uvědomit si, že PRT je součástí COIN souhlasím na 100%. Obecně se setkávám s problémem přistoupit na fakt, že i když COIN = protipovstalecký boj, tak právě jeho civilní, či nevojenská / polovojenská složka je stejně důležitá, jako ta vojenská.

    U těch Britů bych tu zkušenost a vysoké hodnocení jejich PRT čekal (právě třebas díky kol. historii), jsem rád, že jsi mi to potvrdil.

    A čistě ze zajímavosti – čím se vyznačoval ten „turecký“ PRT? Vím, že jsou / byli ve Wardaku a dále v Jowzjanu, ale podrobnosti neznám.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ivo
    18. 2. 2013, 15:49

    Shodou okolností magisterskou práci jsem psal zrovna na tohle téma.

    Turecký podtyp, zaplaťpánbůh, se v reálu vyskytoval jen u Turků, právě ve Wardaku. Jako v ostatních případech se projevilo, že „PRT není nic jiného než pokračování politiky jinými prostředky“.

    http://www.toledopax.org/in/actividad/36/the-evolution-of-prt-models-towards-the-pre-eminence-of-the-civilian-dimension

    Strana 30. To je poprvé co jsem využil k něčemu rozumnému bibliografii své magisterské práce :-).

    Turecké PRT jako jediné nebylo schopné absolutně žádné projekce sil do prostoru. Vojáci byli určení výhradně na OCHRANU ZÁKLADNY, tudíž civilní část prostě byla na základně a zájemci o projekty či vládní úředníci museli prostě přijít na základnu. Role PRT byla taková role katalyzátoru, jelikož to bylo jediné zcela civilní PRT. Tedy teoreticky, jelikož to absolutně nerespektovalo realitu Afghánistánu.

    Typický „national caveat driven approach“…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Jakub
    18. 2. 2013, 18:50

    Díky za info a odkaz. To se tedy Turci moc nepředvedli (v kladném slova smyslu).

    Ale tak ona ani není patrná nějaká snaha o kvalitní (pokud vůbec nějaký) COIN v rámci Turecka a kurdské problematiky, takže se asi není čemu divit. Jako by si Turci pořád neuvědomovali, že hrubá vojenská síla a perzekuce zpravidla nestačí, tedy nějakou dobu bezesporu ano, ale aby jim to časem nepřerostlo přes hlavu. To už je však na samostatné téma….

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Aleš Opata
    18. 2. 2013, 21:42

    K tomu co napsal Ivo, není co dodat, ale pro hlubší pochopení je třeba uvést další důležitá fakta. K ambici pana Pechy, aby se stal Vyškov evropským centrem přípravy civilistů do operací, není daleko. Celou dekádu se VA věnuje přípravě novinářů a diplomatů do misí a o ten to kurz je veliký zájem. Myslím si, že v současné době to je dokonce jediný certifikovaný kurz NATO, pro takto specifickou skupinu lidí. Další komentáře nechám na někoho povolaného z VA.

    Co se týče PRT v IR a AFG je třeba si uvědomit, že PRT je nový prvek podporující rekonstrukci v zemi s velmi silným vnitřním ozbrojeným konfliktem. Normálně po dosažení stability v zemi velmi časně nastupuje OSN, GO a NGO. Ve výše uvedených zemích se systém, který naprosto dokonale fungoval desítky let a byl velice propracovaný, prostě nedal uplatnit z hlediska bezpečnosti, ač se o to OSN několikrát pokoušelo. Proto byl zvolen poměrně unikátní systém spolupráce vojáků a civ. expertů na poválečnou rekonstrukci. Domnívám se a není to jen můj názor, že podobný systém bude v budoucnu jen těžce implementován někde jinde. PRT je složité na C2, je komplikované na komunikaci, vojáci se musí učit, jak komunikovat s civ.experty a nefungují základní mechanismy OSN.
    Ivo uvedl příklady PRT, s jejichž prací se pravděpodobně setkal. Na základě mých zkušeností můžeme mluvit o dalších minimálně 5 typech PRT. Nehledal bych v tom žádnou vědu, ač se velení ISAF a nejvyšší civilní představitel při ISAF pokoušeli standardizovat činnost PRT, tak do dnešního dne se to nepovedlo. Důvod je prostý. PRT jsou navázána na toky svých vládních peněz a skupiny mezinárodních donorů. Většina PRT je tedy národně řízena a tok peněz je v podstatě regulován nebo směřován do konkrétních věcí. V řadě zemí, kde USA je jeden z příkladů, se dokonce očekává návratnost investice. Rekonstrukční plány PRT se nikdy nepodařilo koordinovat v rámci celého AFG. Vrcholným dílem byla koordinace v provincii.
    České PRT si vedlo po řadě peripetií velice slušně a je z mezinárodního pohledu zařazeno hodně vysoko. Po počátečních třenicích mezi MZV a MO na téma kdo bude více vidět, se celá věc ustálila do požadovaného směru. Začátek byl ale hodně akční, někdy až groteskní. Několik příkladů: MZV a civ. experti MO naprosto nerespektovali zkušenosti AČR z PRT Fayzabad, nerespektovali ani vojenská doporučení, ambiciózní zaměstnanci si budovali svoje renomé, vykopaly se takové zákopy, které se nedali překonat. Vázla komunikace, dokonce propukaly třenice, kdo bude informovat media. Časem se situace ustálila, zákopy zahrabaly, iniciativu převzali zkušení kariérní diplomati a ti začali naslouchat vojenským doporučením. Napsala se národní strategie pro AFG a od roku 2010 značka ideál. Díky naší české povaze jsme vytvořili poměrně dobře fungující PRT postavené na konkrétních lidech venku a úřednících doma, které jeden z bývalých civ. expertů označil za nepřítele horšího než Taliban, přirozeně s nadsázkou. Osobně hodnotím činnost českého PRT hodně vysoko a stejně tak podporu ČR ambasády v Kábulu. Po pěti letech působení AČR v Logaru jsme nepřišli o jediného civ. experta.

    Poslední věc na téma výcviku civilních expertů před nasazením do AFG. Osobně jsem několikrát nabízel různé formy společného výcviku vojáků a civilů před nasazením do operace, ale až na nějaké drobnosti o to nebyl ze strany MZV příliš velký zájem. O důvodech lze jen spekulovat. V současné době se začala zpracovávat lessons learned AČR po 10 letech v AFG a i PRT tam bude mít své místo. Doufám, že do konce roku to bude hotovo.

    REPLY

Nejnovější komentáře