fbpx

Pentagon nahněval veterány novou medailí

Na tomto blogu se dá nalézt velké množství příspěvků o robotických prostředcích a pár i o lidech, kteří je kontrolují. Třeba o tom, že jich není dostatek či že mohou čelit existenciální krizi. Hodiny sedět u monitorů, sledovat krajinu i možné cíle a pak, pokud přijde rozkaz, cíl na druhém konci světa zasáhnout není z hlediska psychiky zcela jednoduché. Americké ministerstvo obrany proto připravilo novou medaili Distinguished Warfare Medal určenou pro ty, kteří přímo podporují válečné úsilí, ale nejsou v bojové zóně a reflektující „technologický vývoj“. Primárně ji mají dostávat ti, kteří ovládají na dálku robotické prostředky, ale například i experti na kybernetický boj. Ministr obrany Leon Panetta k tomu řekl:

I’ve always felt — having seen the great work that they do, day in and day out — that those who performed in an outstanding manner should be recognized. Unfortunately, medals that they otherwise might be eligible for simply did not recognize that kind of contribution.
The medal provides distinct, departmentwide recognition for the extraordinary achievements that directly impact on combat operations, but that do not involve acts of valor or physical risk that combat entails.

Proti jeho rozhodnutí se ovšem zdvihla vlna odporu. Jednou z řady veteránských organizací, která proti vytvoření nového ocenění hlasitě protestuje, je Vojenský řád purpurového srdce. Medaile je podle prohlášení „degradující“. Problémem je především „priorita“ Distinguished Warfare Medal, která je podle kritiků vyšší než u vyznamenání typu Bronzová hvězda, či Purpurové srdce.

As announced, the Distinguished Warfare Medal would even rank higher than the Purple Heart Medal which can only be received by a servicemember who is either wounded or killed in action by the enemy.  To rank what is basically an award for meritorious service higher than any award for heroism is degrading and insulting to every American Combat Soldier, Airman, Sailor or Marine who risks his or her life and endures the daily rigors of combat in a hostile environment.

Ocenění je v pořadí hned za Distinguished Flying Cross, a tedy před zmiňovanými medailemi, které se dávají za hrdinství, či zranění při bojovém kontaktu. Distinguished Warfare Medal má být udělován jen za konkrétní činy, jako například za likvidaci důležitého cíle.

22 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

22 Comments

  • Profilový obrázek
    Ivo
    18. 2. 2013, 16:35

    No, musím říct Františku, že jsi uhodil hřebíček na hlavičku :-). V amerických ozbrojených silách je to skutečně horké téma, moji spolužáci se v pátek o přestávkách nedokázali bavit o ničem jiném.

    Chápu, že chceš udržet úroveň blogu, ale napsat, že je tímto činem Pentagon „nahněval“ je fakt understatement :-). Jednak, v duchu tradice okamžité personalizace viníka řeknou „Panetta“ ne „Pentagon“. Za druhé takhle nasrané americké vojáky jsem neviděl od roku 2003, kdy jsem byl v US Army Ranger School a milý NGŠ generál Eric Shinseki vymyslel zlepšovák, že černé barety Rangers budou nosit všichni vojáci. Jejich reakce byla v první fází přidáním čestného titulu „mother*ucking“ před jeho jméno, hodnost nehodnost, kdykoliv o něm mluvili. V druhé fázi známou rebélií s barety, kterou ustáli a dodnes mají jiné než zbytek US Army.

    Mám obecně pocit, že civilní vedení má tendenci toto podceňovat. Smysl medailí je takový, že placatým kouskům kovu se připisuje určitá úcta, proto, že s jejich získáním bylo historicky spojené osobní roziko. Má tudíž motivovat další, aby ho byli ochotni podstoupit, možná se nechat zabít při službě vlasti. Je to setsakramentsky levný způsob motivace, proto je nelogické si ho nechat rozsšvihat takovými nápady.

    Případ s barety bylo to samé – esprit de corps US Army to nezdvihlo ani o fous, za to měl potenciál zlikvidovat ten Rangers. Nebýt včasného zásahu jejich tehdejšího velitele, který na to vsadil celou svou dosavadní kariéru, tak mohl být pluk Rangers námětem již jen pro historiky…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ondrej Rajkovic
    18. 2. 2013, 16:48

    Zde mohu jen podporit to co napsal Ivo, ovsem z trochu neosobniho pohledu, ktery jsem ziskal na ruznych forech a portalech.
    Ti, kteri to berou vazne maji znacny duvod na rozcileni. Pro ty kteri bud rezignovali a nebo z ruznych duvodu se nad tim prilis nepozastavuji se tato tema stala nametem pro mnoho vtipu.

    Pro ty, kteri maji zajem pozorovat diskusi tech, kteri jsou timto primo ovlivneni doporuciji nasledujici clanek a diskusi – http://sofrep.com/17261/the-distinguished-warfare-medal/

    REPLY
  • Profilový obrázek
    J.D.
    18. 2. 2013, 17:21

    http://zpravy.idnes.cz/ziskat-status-valecneho-veterana-bude-tezsi-fmw-/domaci.aspx?c=A130208_161318_domaci_jj
    Záměr dělit mise a dát statut civilistům je i u nás, bytˇnejsou kombatanti. Jinak si jich i 3. odboje vážím ( a je sprosté, že museli vůbec na něco čekat), jen by stát měl najít jiné důstojné ocenění. Spíše jde o odměnu pro nněkteré politiky a úředníky, protože veteráni zrovna od státu nic nevyužívají, ono taky není taky co. Zase česká cesta :-(

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Samuel Kolesar
    18. 2. 2013, 22:47

    Zavedenie takejto medaile je myslim v poriadku. Ako aj pan Sulc spomina v clanku, a uz sa tu o tom predcasom pisalo, byt takym operatorom dronu nieje nic jednoduche. Cudne ale je postavenie medaile hodnotovo nad spominane Bronze Star a Purple Heart.
    Dobre to vystihuje prvy komentar k clanku co sem postol Ondro:
    These peeps save a bunch of lives and the best deserve recognition, but not anything above a combat medal.

    REPLY
  • Profilový obrázek

Nejnovější komentáře