fbpx

Britové jsou kritičtí k udržitelnosti afghánských sil

Příslušníci Afghánské národní armády během dělostřeleckého výcviku; Foto Spc. Matthew Thompson, U.S. Army

Minulý týden se afghánský prezident Hámid Karzáí domluvil se Spojenými státy na stažení příslušníků sil pro speciální operace z okresu Nerk v provincii Vardak. Místní Afghánci si totiž ztěžovali, že vojáci se podílejí na porušování lidských práv (v jednom konkrétním příkladu měl být nafilmován Američan s afghánskými kořeny spolupracující se silami pro speciální operace, jak bije podezřelého). Američané obvinění odmítli, ale nakonec, když tlak neustával, se rozhodli minulou sobotu stáhnout. Bez nadšení.

Vardak je klíčová provincie z hlediska přístupu ke Kábulu a v posledních letech byla jedním z center koaličního protipovstaleckého úsilí. Karzáí by chtěl rozšířit vliv centrální vlády při zajišťování bezpečnosti právě na tuto provincii a předpokládá, že afghánské síly budou schopny nahradit ty koaliční.

Afghan Defense Ministry spokesman Gen. Zahir Azimi said Afghan forces were ready to fill the gap. „The international forces are ready to withdraw the special forces from Nirkh district of Maidan Wardak province, and Afghan army units are going to replace them in the coming days,“ Azimi said at a news conference Wednesday in Kabul.
Speaking ahead of the announcement of the deal, Karzai’s spokesman Aimal Faizi said Afghan security forces would take control of the entire province eventually, so the gradual transfer „can be a testing period.“

Bude zajímavé sledovat, jak si Afghánci povedou. Právě jejich výcvik, na kterém se v Afghánistánu podílejí i čeští vojáci, je středobodem exitové strategie – bez toho, aby afghánské síly byly schopné převzít samy zodpovědnost za zajištění bezpečnosti, se snadno může Afghánistán znovu zhroutit. Zdaleka ne všechny zprávy o připravenosti afghánských složek jsou ovšem optimistické. Podle posledního britského odhadu na každých deset zrekrutovaných příslušníků Afghánské národní armády (ANA) připadají nejméně tři, kteří jsou buď vyhozeni, zajati, nebo zabiti. V konkrétních číslech to znamená, že každý měsíc afghánské síly opustí na pět tisíc vojáků.

The latest British Government assessments of Afghanistan’s progress towards the goals of stability and democracy confirm that the rate of recruits leaving is far worse than targets set by coalition leaders, amounting to 63,000 every year, or more than a third of the current size of the army, The Independent reported.
The Foreign Office (FCO) has also admitted that the number of recruits exiting the ANA, the border police and the national civil order police has caused “a drain on skills”.

Afghánská oficiální místa tuto informaci odmítla. Je fakt, že dojít k nějakým relevantním počtům je v Afghánistánu, i v ozbrojených silách velice těžké, takže britský odhad může být skutečně příliš vysoký. Ale pořád je zde i možnost, že je nižší, než je realita. Pak by to znamenalo vážný problém.

Nemusí být ovšem ještě tak zle. Po stažení západních sil mohou se stabilizací situace v Afghánistánu napomoci třeba Rusové, kteří o své možné angažovanosti začnou záhy velice intenzivně hovořit. Dobře si totiž ještě pamatují, jaké (především kriminální) problémy po stažení sovětských vojáků z Afghánistánu vypukly zejména v hraničních oblastech tehdejšího Sovětského svazu, ale i v srdci Ruska. Odhadoval bych, že podobně budou přemýšlet i další země v okolí Afghánistánu, protože všechny mají ne příliš dobré zkušenosti se zhrouceným státem u svých hranic.

3 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Petr
    4. 4. 2013, 16:49

    Velmi neradostné čtení. Chtěl bych se, ale věnovat až závěru. Zpráva, která se dnes objevila (alespoň co se českých medií týče), mě musím říct, překvapila až šokovala. Fakt, že se Rusko chce vrátit do Afghánistánu je velmi významná zpráva.
    Jako první bych se se ptal z jakého důvodu. To má snad Rusko, tak málo svých problémů? To má Ruské vojenské velení, tak krátkou paměť? Jakákoliv přítomnost Rusů v zemi, ať už vojenská či nevojenská, samozřejmě v tamních obyvatelích vyvolá ty nejhorší konotace.
    Pokud se opravdu pouze chtějí věnovat opravě sovětské techniky, tak nakonec budou muset stále posilovat své ochranné posádky, které v duchu nejlepší ruské taktiky budou dostávat stále širší a volnější mandát.
    Mnohem pravděpodobnější, ale podle mého názoru je, že se s širokým nasazením již dopředu počítá. „V případě, že jsou naše jednotky pod palbou máme právo se bránit…“ Snaha vytvořit ze země svůj satelit nebo minimálně jako prostor pro projekci své síly.
    Pravděpodobně jsem se nechal unést, ale věřím, že něco podobného jiste problesklo hlavami nejednoho čtenáře této zprávy.

    PS:Vidím, že zpráva je v originálu z 28.3. Tak, tedy opět s křížkem po funuse…

    REPLY
  • Profilový obrázek
  • Profilový obrázek
    Jirka
    6. 4. 2013, 15:34

    Čekal snad někdo něco jiného? Toto je otázkou práce s minimálně desítou generací a ne desetiletí.

    REPLY

Nejnovější komentáře