fbpx

Bezpilotní prostředky a evropské zoufání

Americké námořnictvo připravuje k prvnímu testovacímu letu bezpilotní stroj MQ-4C Triton, který je vybaven nejmodernějšími technologiemi a bude schopen nejenom provádět průzkum, ale pomáhat s komunikací a překlenout tak tisíce kilometrů oceánu. Triton, který je námořní obdobou letounu RQ-4B Global Hawk má rozpětí křídel 39,9 metru, je dlouhý 14,5 metru a vysoký 4,5 metru. Maximální vzletová hmotnost je 14 628 kg, dostup má 17,22 km a výdrž 28 hodin. Northrop Grumman dostal zakázku na vývoj a výrobu stroje v roce 2008, přičemž vynaložená částka se může vyšplhat na 1,6 miliardy dolarů.

Since identifying ships, watercraft and coastal items are part of the Triton’s mission set, the aircraft is being engineered to ascend and descend to make identification of targets, an industry source added.
“The Global Hawk was meant for high-altitude missions over land. Triton contains upgrades and changes to make it capable of this kind of maritime mission. The difference with Triton is you are going over ocean. The Triton has a 360-degree capability with all of its sensors. The Naval domain is every which way,” he said.
The Triton is equipped with Automatic Identification Systems as part of its sensor payload, giving the aircraft an ability to track ship movements on the ocean by identifying their transponders.

Podobné hi-tech letouny a jejich testování je dalším příkladem propasti mezi Spojenými státy a Evropou. I přes snahu vyvíjet robotické prostředky země Evropské unie v této oblasti zaostávají a to není nutné ani hovořit o kategorii velkých „dronů“ jako je Global Hawk, či Triton. Nedostatky ukazují operace poslední doby, ať už to byla Libye, či nyní Mali. Ostatně kvůli Mali a značné závislosti na Spojených státech v oblasti průzkumu Francie nyní zvažuje nákup amerických bezpilotních prostředků MQ-9 Reaper, které se osvědčily například v Iráku, v Afghánistánu a na řadě dalších míst. Minulý týden měl být se žádostí o dodání neozbrojených „dronů“ zaslán dopis do Washingtonu.

Le dossier est actuellement instruit par l’armée de l’air américaine. Washington devrait pouvoir donner une réponse à Paris vers la fin de l’année, voire début 2014, une fois l’approbation des parlementaires américains obtenue. « La procédure prend environ un an », explique une source proche du dossier à La Tribune.

Reapery by mohly sloužit i jako překlenovací řešení, dokud nebude k dispozici nějaký robotický stroj vyrobený v Evropě. Konkrétně Francie doufá ve „zhmotnění“ letounu se stealth charakteristikami nEUROn, který nemá být pouze průzkumný, ale má být i ozbrojený. nEUROn vzniká ve spolupráci francouzského Dassault Aviation, švédského Saabu, řeckého EAB, švýcarského RUAG Aerospace, španělského EADS Casa a italské Alenie již od roku 2005. První test proběhl loni 1. prosince ve Francii a série zkoušek by měla v různých zemích probíhat až do příštího roku. Nasazen tedy nebude ještě řadu let.

Zde se dá nalézt poměrně dobře zpracovaný přehled jednotlivých evropských programů bezpilotních letounů, ze kterého vyplývá neradostný stav na starém kontinentě.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře