fbpx

Souboj extrémů v Sýrii

Rebelové čistí zbraně v Aleppu; Foto Voice of America via Wikimedia Commons

Řada zemí se snažila v posledních dnech přesvědčit Rusko, aby nedodávalo do Sýrie protilodní střely a protiletadlový systém S-300. Nepodařilo se. Třeba Andrej Klimov, zástupce předsedy zahraničního výboru ruského parlamentu přišel i se zajímavým vysvětlením. Podle něj je dodávka nutná, protože nastaví vhodné podmínky pro vyjednání odchodu autokrata Bašára Asada ze Sýrie. Asad ovšem něco takového odmítá, protože i po více než dvou letech od vypuknutí občanské války stále není rozhodnuto a byť to několikrát vypadalo, že bude poražen, tak není.

Na jeho straně do sporu vložil ve větší míře Hizballáh, což pomohlo vládě mimo jiné získat zpět kontrolu nad důležitým městem Kusajr nedaleko hranic s Libyí Libanonem. Význam tohoto města je v tom, že povstalcům umožňoval volný průchod z a do Sýrie. Bojovníci hlásící se k mnohdy extremistickému Hizballáhu jsou novým jazýčkem na vahách a zároveň dalším důvodem, proč situace v Sýrii více obávat.

Prvním jazýčkem na vahách, který zvrátil stav ve prospěch rebelů, byli radikální bojovníci všeho druhu, kteří se do Sýrie stáhli z různých koutů světa. Mnozí z nich tvrdí, že mají napojení na Al Kajdu, či se k ní alespoň hlásí. Vzhledem k jejich zkušenosti jsou schopni vést lépe povstaleckou válku, na stranu druhou staví do velice těžké sekulární opoziční prvky, tvořené například zběhlými vojáky.

Zatímco opozice ztratila pro ní důležité město, právě radikální část její opozice, konkrétně Džabhát an-Nusra (Jabhat al-Nusra) kontroluje ropné pole nedaleko pouštního města Raka (Raqqa). Jedná se o pole, která dávala 380 tisíc barelů denně a i přes embargo budou bojovníci schopni ropu pašovat přes hranice a vydělávat na ní.

The ability of Jabhat al-Nusra to profit from the oil locally, despite international sanctions which have hindered its sale abroad, will be particularly worrying to the European Union, which has voted to ease the embargo but at the same time wants to marginalise the extremist group within the opposition.
In the battle for the future of the rebel cause, the oil-fields may begin to play an increasingly strategic role. All are in the three provinces closest to Iraq – Hasakeh, Deir al-Zour, and Raqqa, while the Iraqi border regions are the homeland of the Islamic State of Iraq, as al-Qaeda’s branch in the country calls itself.

Asi největší obavy z vývoje situace v Sýrii musí mít a má Izrael, který v posledních měsících několikrát ze vzduchu zasáhl proti dodávkám zbraní pro Hizballáh a je připraven tak – k nevůli mnohých – učinit znovu. Nicméně ani přes varování se mu nepodařilo zabránit dodávkám zbraní z Ruska, které v tuto chvíli sice přímo neohrožují Izraelce, ale spíše panují obavy, že mohou skončit v nesprávných rukou.

Zásahu zvenčí se zatím obávají všichni a nepomohly ani snahy přimět západní státy k akci oznámením o použití chemických zbraní. A dá se očekávat, že se budou množit, i přesto, že jsou těžko průkazné. Každopádně, pokud by Spojené státy začaly uvažovat o zásahu, neučinily by tak samy, ale jedině ve spolupráci s dalšími spojenci. A i tak velice opatrně.

Obama reaffirmed at the joint news conference that he had little interest in taking military action, including a no-fly zone. As the war has worsened, he has relied on diplomatic initiatives, more than $500 million in humanitarian relief, and nonlethal support for Syrian rebels.
„There’s no magic formula for dealing with an extraordinarily violent and difficult situation like Syria’s,“ Obama said. If there were a simple solution, he said, he and Erdogan „would have already acted on it.“

12 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

12 Comments

  • Profilový obrázek
    asdf
    21. 5. 2013, 13:31

    „…což pomohlo vládě mimo jiné získat zpět kontrolu nad důležitým městem Kusajr nedaleko hranic s Libyí.“

    Zaujimave prepojenie Maghrebu s Levantou :)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ivo
    21. 5. 2013, 13:53

    „což pomohlo vládě mimo jiné získat zpět kontrolu nad důležitým městem Kusajr nedaleko hranic s Libyí“

    Předpokládám „Libanonem“ nikoliv „Libyí“.

    Jinak super článek. Teď už bohužel nejde ani předstírat, že jde o nějaký souboj dobra se zlem. Strany jsou čím dál více morálně vyrovnané, i co se použití metod a prostředků týče. Prostě již jsme dávno ve fázi klasické občanské války. I kdyby se nakrásně konflikt podařilo ukončit vojenskou intervencí (jak po tom volají mnozí republikánští senátoři v USA), nechtěl bych být vojenským plánovačem IV fáze – postkonfliktní rekonstrukce…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    František Šulc
    21. 5. 2013, 17:37

    Opraveno. Nepozornost. Omluva.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    civil
    22. 5. 2013, 20:30

    Jěště před tři čtvrtě rokem německá rozvědka BND předpovídala brzký pád režimu syrského prezidenta Asada.Nyní BND v interní zprávě pro vybrané německé politiky podala jiný obraz občanské války v Sýrii.Asadovi se podle něj podařilo nepříznivý vývoj zvrátit a rebely zatlačuje.

    BND upozornila,že Asadova armáda není dost silná na to,aby rebely porazila,nicméně v nejbližší době bude na postupu.(Der Spiegel)

    Na většině syrského severu vlaje černá vlajka džihádu.Ve středu země bojují provládní milice a bojovníci Hizballáhu proti těm kdo ohrožují jejich komunity.Na severovýchodě si Kurdové prakticky vybudovali autonomní zonu.Sýrie se víc než po dvou letech konfliktu rozpadá.Válka se šíří dál a nabývá na brutalitě a její největší obětí se zdá být integrita syrského státu.(NYT)

    Žádná vojenská intervence není potřeba Sýrie jako stát už nikdy nebude hrát takovou roli v oblasti jako v minulosti.Rozpadlý Irák je příklad jak dopadne Sýrie i bez přímého vojenského zásahu NATO.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    1. 6. 2013, 19:09

    Tak si říkám, zda NATO uvažuje i o zásahu proti dalšímu autoritářskému (de facto islamistickému) režimu, který terorizuje vlastní obyvatelstvo?: http://zpravy.idnes.cz/protesty-v-istanbulu-v-turecku-slzny-plyn-f2b-/zahranicni.aspx?c=A130601_133410_zahranicni_im

    REPLY

Nejnovější komentáře