fbpx

Pokus o rozklíčování rozpočtů zpravodajských služeb

Rozpocet tajnych sluzeb USAO amerických zpravodajských službách, o tom, jak špiónují kdekoho a kdykoli, scanují e-maily a další komunikaci toho bylo v posledních měsících napsáno více než dost. Rozhořčení nad tím, že nějaké státní organizace slídí a sledují celý svět, je pochopitelné, protože přeci slídit a donášet je cosi nízkého a podlého. Rozhořčení může poněkud ustoupit, když se člověk zamyslí nad tím, že sice je možné skenovat všechny e-maily, ale kdo se má jimi probírat? Jak mám najít něco, když nevím, co vlastně konkrétně hledám a jak relevantní pro mou věc je tedy e-mail Pepíčka z Horní dolní? Jistě, mohou napomoci počítače a automatika. Ale opravdu mohou? Dříve nebo později přichází k datům člověk se svými limity…

Důležité je to, že na špiónování jsou zapotřebí peníze, hodně peněz a na špiónování celého světa by bylo asi zapotřebí mnohem více peněz, než kolik se vydává dnes. Edward Snowden vynesl informace o tom, kterak je jedna z amerických tajných služeb schopná sledovat kohokoli. Nyní je na útěku, a pokud by se dostal do Spojených států, čekaly by jej nepěkné věci. Ale to je jiný příběh. Nicméně, list Washington Post se inspiroval dokumenty, které Snowden vynesl, a pokusil se zmapovat rozpočty americké zpravodajské komunity. Vřele doporučuji výstup s názvem The Black Budget. Martin Grandjean na svém blogu poté data sdružil do několika základních kategorií.

Na všechny zpravodajské služby vydají USA 52,6 miliardy ročně. Nejvíce jde na Ústřední zpravodajskou službu (17,7), Národní bezpečnostní službu (10,8) a Národní průzkumný úřad (10,3). Všechny agentury dohromady utratí nejvíce za sběr dat – 25,3 miliardy dolarů. Na zpracování dat vydávají 6,1 miliardy dolarů, na jejich analýzu 6,2 miliardy dolarů a na vlastní provoz 14,4 miliardy. Součet zcela nesedí, nicméně snad sedí alespoň trendově. A také předpokládám, že náklady na personál budou „rozpuštěny“ v jednotlivých agregovaných oblastech.

A možná neodborná poznámka na konec, neměl by být rozpočet na analýzu vyšší? Hromada dat sama o sobě je k ničemu.

3 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Petr Z.
    7. 9. 2013, 16:55

    Pár poznámek:

    – materiál od Snowdena očividně nepokrývá vojenskou složku americké zpravodajské komunity – např. DIA
    – k té analýze obrovského množství dat ze sledování internetu a mailové komunikace – proto jsou v současné době také pro USA velkým hitem tzv. Big data či Large data sets (uvádějí to také jako jednu z priorit)
    – jednou z priorit kontrašpionáže pro americkou zpravodajskou komunitu je Izrael – není čemu se divit, ale je zajímavé vidět to na papíře

    REPLY
  • Profilový obrázek
    civil
    26. 6. 2014, 15:04

    Jedna perlička z NSA.Zatímco se radikálové z ISIL připravovali k mohutnému úderu proti iráckým vládním silám,který je dovedl až k branám Bagdádu tak NSA v rámci programu MYSTIC dokončovala pokrytí Bahamských ostrovů svým vševidoucím okem.
    Jak zjistili novináři(odborný web Intercept),NSA bez vědomí bahamské vlády monitorovala zhruba 250 milionů telefoních hovorů.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    civil
    27. 6. 2014, 13:13

    Priority NSA jsou tedy zcela jasné.Celý článek ze kterého jsem čerpal je na webu Technet.cz (Vojenství)

    REPLY

Nejnovější komentáře