fbpx

Francie prý posiluje síly ve Středoafrické republice

Francie_snimek_operace_ve_Stredni_Africe

Tento čtvrtek mělo odletět několik set – nejméně dvě roty – francouzských výsadkářů do Středoafrické republiky (République centrafricaine, RCA). Jsou mezi nimi příslušníci 11. parašutistické brigády specializující se mimo jiné na obsazování terénu – zvláště letišť – v konfliktních zónách a jeho udržení do příchodu posil. Podle listu La Croix, který s touto informací přišel, nejde o rotaci, ale o posílení francouzských jednotek ve Středoafrické republice.Doposud bylo ve Středoafrické republice rozmístěno na 450 francouzských vojáků. Ti především zajišťují bezpečnost mezinárodního letiště u metropole Bangui a další francouzské zájmové body, jako je například uranový důl obhospodařovaný společností Areva. Od 30. října letošního roku jednotkám velí plukovník Vincent Tassel, velitel 8. výsadkovému pluku námořní pěchoty (8e régiment parachutiste d’infanterie de marine, 8e RPIMa).

L’un des grands architectes de la politique africaine de François Hollande, interrogé sur ce point, avait affirmé : « C’est une rumeur sans fondement. Nous n’avons pas l’intention de nous engager plus avant en Centrafrique, car c’est aux Africains de le faire, en premier lieu les pays voisins de la RCA comme le Tchad ou le Cameroun. Le temps où la France envoyait son armée pour résoudre les problèmes des Africains est derrière nous. Le Mali était une exception. Ce que nous avons fait pour lui, nous ne le ferons pas en RCA ! »

Oficiální místa tvrdí, že nedochází k navyšování počtu vojáků, ale ke střídání. Pokud by tomu tak ovšem nebylo, dá se jenom spekulovat o důvodech. Může jít jak o preventivní přípravu na zhoršení situace ve Středoafrické republice. Vojáci ovšem také mohou být určeni k „honu“ na skupiny extremistů pohybujících se v široké oblasti Střední Afriky.

Francouzi nejsou ve Středoafrické republice jediní. V současnosti je tam přítomno 2600 vojáků v rámci Force multinationale de l’Afrique centrale (FOMAC), které vyslaly země sdružené v Ekonomickém společenství států Střední Afriky (CEEAC). Podle některých informací, ale nejde o nikterak efektivní operaci. Teoreticky by mohlo dojít ke změně v prosinci, kdy dojde ke změně a FOMA bude nahrazena operací pod záštitou Africké unie a bude početně posílena na 3650 vojáků.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře