fbpx

Německo (asi) vytáhne do boje s bezpilotními prostředky

LUNA_German_UAV_mensiJiž několik týdnů běží v Německu vyjednávání o vytvoření velké koalice mezi vítěznými křesťanskými a sociálními demokraty. Kancléřka Angela Merkelová byla sice schopná ve volbách uštědřit sociálním demokratům ponižující porážku, ale vzhledem k tomu, že k vládnutí potřebuje partnera a FDP vymizelo ze scény, nezbylo jí nic jiného, než vyjednávat s SDP. V návrhu koaliční smlouvy se mimo jiné objevila poměrně zajímavá pasáž týkající se robotických prostředků:

We categorically reject illegal killings by drones. Germany will support the use of unmanned weapons systems for the purposes of international disarmament and arms control.“
It went on: „Before acquiring a qualitatively new arms system, we will thoroughly investigate all associated civil and constitutional guidelines and ethical questions.“

Podle některých odborníků to v zásadě znamená pozastavení nákupů robotických prostředků minimálně na příští čtyři roky. Tato dohoda, pokud se stane realitou, bude nepříjemná především pro německé ministerstvo obrany, které plánovalo pořídit v následujících letech minimálně 16 strojů (nejspíše Predatorů, či Heronů) a již vyjednávalo s Američany a Izraelci. Němečtí politici na jednu stranu odmítají bezpilotní prostředky, které se používají k útokům na pozemní cíle, v současnosti především na teroristy, či povstalce, ale zároveň, jak se ukázalo, německá tajná služba pomáhala Spojeným státům s vyhledáváním cílů v Pákistánu.

A jen na okraj, minulý čtvrtek proběhlo v Ženevě zasedání 117 států Dohody některých o konvenčních zbraních OSN, kde na návrh organizace s názvem Campaign to Stop Killer Robots proběhlo jednání k robotickým prostředkům a návrhu na jejich zákaz. Rozhodnutí nepadlo, nicméně je shoda na tom, že toto téma bude předmětem jednání 13. – 16. května 2014. Jenom pro upřesnění, nejde ani tak o dálkově ovládané prostředky, jaké známe dnes, ale o roboty, kteří budou schopni vyhledávat a ničit cíle autonomně, tedy do určité míry bez kontroly člověka.

Professor Sharkey and his team point to the British development of BAE Systems‘ Taranis, which was tested last month – a semi-autonomous unmanned warplane, that will use stealth technology and can fly intercontinental missions and attack both aerial and ground targets.
Named after the Celtic god of thunder, Taranis will follow a set flight path using on-board computers to perform manoeuvres, avoid threats and identify targets. Only when it needs to attack a target will it seek authorisation from a human controller – and experts fear that this human authorisation could eventually be dispensed with.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    Michal Uher
    3. 1. 2014, 16:02

    Pečlivě jsem si to přečetl a vůbec mi nepřijde, že by se Německo vzdávalo možnosti nákupu ozbrojených bezpilotních prostředků. Spíše mi to příjde obráceně, že Německo si připravuje půdu na to, že si tyto prostředky pořídí.
    1) Odsuzují nelegální zabíjení – jednoduše, se Německo distancuje od způsobů použití těchto prostředků, jak je užívá USA. Všechny vlády v Německu jsou svým způsobem paranoidní a mají strach, aby je někdo nespojoval s Německem za 2. světové války. Proto nebylo možno koupit třeba v Německu samonabíjecí zbraně HK typu G36 a UMP v podobě shodné s armádní. Aby si běžný člověk nemohl koupit jakože vojenskou zbraň. Také zapojení německých sil do mezinárodních operací bylo pomalé a váhavé. Pořád to Němci vysvětlovali všude kolem, aby si někdo nemyslel, že by náhodou chtěli expandovat vojensky atd.
    2) Řada těch prostředků může dnes nést jak průzkumný, tak bojový náklad. Pokud Němci vyberou nějaký takový prostředek, tak chtějí už předtím deklarovat, že jej vlastně mají k mírovým účelům.
    3) Zvážení všech morálních aspektů – Německo se zde zavazuje provést slohové pojednání o tom, že si je vědomo všech rizik, ale že současných podmínek nevidí jinou cestu jak zajisit určité možnosti plnění některých úkolů. Takové slohové cvičení, které je určeno na zacpání úst těm anti-militaristům, kteří budou tvrdit, že jen vlastnění takového prostředku je hluboce nemorální.
    Prostě a jednoduše, Německo se zcela evidentně chystá na budoucí nákup bezpilotního prostředku s tím, že si jej chce obhájit před eticky přecitlivělými odpůrci. Je to klidně běh na několik let, ale výsledkem bude nákup bezpilotních protředků. Každém odborníkovi je jasné, že se ozbrojené síly v této oblasti nesmí zaspat a nechat zvětšovat propast, která vzniká mezi evropskými armádami a USA a asijskými zeměmi. Zatímco v USA a Asii se nakoupí bez kecání, tak v Evropě se musí dělat taneček kolem anti-militaristického pekla.
    Co mne však zajímá více je to, že pořád jasně v OSN, EU atd. nezaznělo, že jedno, jestli pilotní nebo bezpilotní prostředek, ale pořád je to narušení vzdušného prostoru cizího státu a pokud nemá jiný stát povolení, tak nemá v cizím vzdušném prostoru co dělat. Pak se nemusí řešit jestli použití bezpilotních prostředků podléhá legislativě země, kde sedí pilot, nebo té, kde tento prostředek působí.

    REPLY

Nejnovější komentáře