fbpx

Proč Francie posilovala ve Střední Africe

Středoafrická republika, prosinec 2013; Zdroj: Ministère de la Défense Nejprve se chci omluvit za asi nejdelší odmlku za poslední léta. Bohužel mám toho poslední dobou příliš, takže již nezvládám psát tak často, jako dříve. Doufám, že i přesto zachováte tomuto serveru přízeň.

Před několika týdny jsem psal článek o tom, že Francie posiluje své jednotky ve Středoafrické republice. Spekuloval jsem tehdy o důvodech posilování. Byly dva a jeden z nich se týkal preventivní přípravy na zhoršení situace v této nestabilitou sužované africké zemi. Tento týden se ukázalo, že to byl správný odhad. Ve čtvrtek ráno vypukl pokus o převrat, který si vyžádal na 400 obětí.

Le président français François Hollande avait annoncé samedi soir que la France ne déploierait pas plus de 1 600 soldats en Centrafrique, jugeant que ça suffira.
„Près de 400 personnes ont été tuées dans les violences au cours des trois derniers jours à Bangui“, a indiqué dimanche le chef de la diplomatie française Laurent Fabius, qui a estimé que le calme était désormais revenu dans la capitale centrafricaine.

V současnosti je v běhu Francouzi vedená operace schválená Radou bezpečnosti OSN, jejímž cílem je zklidnit situaci. Bez zajímavosti není, že se – z hlediska provedení operace – částečně opakuje scénář ze zásahu v Mali. Britové například podporují Paříž leteckou přepravou, ale o vyslání sil neuvažují. Podobně jako další evropské země. Nedá se ani předpokládat, že by měli Francouzi větší zájem udržovat ve Středoafrické republice vyšší počty vojáků po delší dobu, ani to, že by vojáci Africké unie byli schopni dlouhodobě udržet v zemi klid. Že by se zakrátko dávala dohromady další evropská výcviková a stabilizační operace? Nebo se svorně smíříme s tradičním (a fungujícím) francouzským přístupem nezaplést se na dlouhou dobu, ale pokud vypuknou nepokoje uklidnit je, stáhnout se a počkat až za pár let vypuknou znovu?

4 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

4 Comments

  • Profilový obrázek
    David Khol
    9. 12. 2013, 14:10

    Jedním z největších problémů celého regionu je to, že problémy se přesunují z jednoho státu do druhého. Tahle situace je přímo ukázková. Úspěšná operace v Mali způsobila, že část bojovníků se přesunula do Středoafrické republiky. Tam již nějaký čas byla situace problematická – a příchod čerstvé síly celou situaci jen dál zradikalizoval. Je proto spíš otázkou, kam po tomto zásahu se guerilla přesune dál (Čad?).
    Francie se v tomto regionu stále angažuje, protože to je pro ni jedna z mála možností, jak ukázat, že je stále ještě velmocí. A nikoliv bezvýznamnou roli samozřejmě hrají ekonomické zájmy, Středoafrická republika je pro Francii stále důležitá svými nalezišti uranu.
    A měl -li bych hodnotit operaci jako takovou, pak takovýto styl „udeř a odejdi“, tak úspěšně realizovaný v Mali je lepší než operace USA v Afghánistánu či Iráku. USA sice cpou do těchto států obrovské finance, staví školy, nemocnice atd, což vypadá užitečně, ale výsledek je kontroverzní. Afghánci ani Iráčané o takovou pomoc nestojí a nebo jí nerozumí, USA se díky těmto operacím ekonomicky vyčerpaly – a přitom v obou zemích i nadále probíhá občanská válka

    REPLY
  • Profilový obrázek
    meldik
    13. 12. 2013, 9:26

    nerekl bych, ze se USA v Afg a Iq ekonomicky vycerpaly, o tom by se dalo myslim silne pochybovat, spise bych to stale videl na strasaka jmenem Vietnam a dnesni vyssi velitele tuto dobu zazili, ci byli na skolach pri studii zajiste vyucovani lidmi, kteri se na teto valce podileli.

    na druhou stranu obecne tyto konflikty v Africe a Asii jasne ukazuji, ze euroamericka civilizace stale nechape rozdilnost v mysleni mezi nami a jinou „civilizazi“(asijskou,africkou). rozdilnost v mysleni a prioritach je natolik velky, ze jedine reseni dle me je, ze si tyto staty udelaji porad dle vlastnich zvyklosti. Jakkakoliv jina intervence musi trvat v radech 2-3 generaci a to je nemyslitelne.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    hint
    18. 12. 2013, 16:42

    meldik x2… asi tak

    REPLY
  • Profilový obrázek
    civil
    15. 2. 2014, 14:39

    Bezpečnostní situace ve Středoafrické republice se výrazně zhoršuje, na což Francie reaguje posílením dosavadního kontingentu o 400 vojáků.Reakci Francie v zemi,která je ve francouzské sféře vlivu plně chápu.Co,ale nedokážu pochopit je reakce EU,která chce do Středoafrické republiky vyslat 1000 vojáků.Schopnost EU zaplétat se do každé občanské války kdekoli na světě je opravdu udivující.

    Více by pomohla finanční a logistická pomoc EU vojákům Africké unie,kteří už v zemi působí plus finanční a logistická podpora organizacím typu Doktoři bez hranic.

    REPLY

Nejnovější komentáře