fbpx

O potřebnosti trpělivosti… (UPDATED)

Mach_FilipŘíká se, že nejjasnější názor má člověk na věci, kterým nejméně rozumí. V podobném duchu se nám v poslední době rozpovídali předsedové dvou stran. Ne, že by byli nějak významní, ne, že by bylo zapotřebí se jimi obzvláště zabývat, ale zaznamenat jejich perly pro historii i s komentářem není od věci. Před několika dny se v DVTV rozpovídal nový europoslanec a šéf Svobodných Petr Mach (to zajímavé na videu začíná po desáté minutě). Jeho výroky o žoldácích, nesmyslnosti spojeneckých operací, respektive angažovanosti české armády v nich, nedůvěře v Severoatlantickou alianci byly v posledních dnech mnohokrát komentovány.

Více se Petrem Machem zabývat nebudu, protože je skutečně marginální a do Evropského parlamentu se dostal spíše díky matematice, než přesvědčené mase voličů (viz počet hlasů ve volbách do Sněmovny 2013 a ve volbách do Evropského parlamentu – kdyby voliče Svobodných skutečně trápila Evropská unie, asi by se k urnám dostavili v hojnějším počtu). Zajímavé ovšem je, jak názory tohoto „liberála“ na bezpečnost a obranu souzní s jiným předsedou – komunistů Vojtěchem Filipem. Ten nevystoupil v televizi, ale zveřejnil článek O potřebnosti armády, který je v mnoha ohledech „skvostný“.

Text komunisty Filipa začíná smysluplně zvoláním:

Armádu potřebujeme, protože potřebujeme bezpečí našich občanů a obyvatel naší země.

To je zajisté pravda. Poté pokračuje úvahou:

To ovšem vyžaduje takovou armádu, která by skutečně dokázala ubránit stát alespoň na nějaký čas, nebo minimálně zadržela na potřebnou dobu protivníka.

Bohužel ani náhodou nenaznačuje, jak by si to představoval, zvláště když říká, že na spojence se spoléhat nemůžeme. Předpokládám, že sám neví, proto od tohoto zajímavého tématu uteče. Pokusím se pomoci pár otázkami:

  • jak velká by musela být armáda, která by dokázala alespoň na nějakou dobu zadržet sama protivníka, pokud by napadl Českou republiku?
  • jak by měla být vybavena?
  • na jakého protivníka by se měla Armáda České republiky připravovat, jinými slovy, z jakého směru přijde? (Slovensko? Německo? Polsko? Rusko?)

Otázek by zajisté bylo mnohem více, ale evidentně Vojtěcha Filipa nenapadla ani jedna, protože jinak by nemohl být takto kategorický. Ale pojďme dál:

Naše současná profesionální armáda je poddimenzována. Rozpočet na ni »díky« pravicovým vládám neodpovídá potřebě obrany. Nedostává totiž, právě z hlediska naší obrany, pokud to bude nutné, to, co potřebuje. Je jistě schopna jistými kontingenty doplnit zahraniční vojska v cizích zemích, sloužit, žel, ne v našem zájmu kdekoli na světě, ale ubránit svou zem proti agresorovi nikoli.

Rozpočet na obranu klesl poprvé v roce 2007 o přibližně 700 milionů korun na 53,9 mld. a znovu vzrostl v roce 2009 na necelých 56 mld. Pak nastal skokový meziroční pokles. V roce 2010 byl rozpočet 48,9 mld. a v roce 2011 43,9 mld. korun. V roce 2013 byl rozpočet 42,1 mld. a letos lehce pod 42 mld. Co z toho vyplývá? K největším poklesům došlo za vlády premiéra Fischera, což byla jakási „loutková“ vláda skryté velké koalice ODS a ČSSD. Důležitější je ale něco jiného.

K poklesu došlo v době krize, kdy se škrtalo všude. Jestli moudře, nebo ne, nechme stranou. Faktem je, že Vojtěch Filip, ani jeho komunističtí souputníci (a totéž platí o zástupcích všech politických stran) se proti tomu nepostavili, byť mohli. Sněmovna je totiž suverén a jedině ona má právo schválit, odmítnout, či upravit rozpočet (jak ostatně předvedli stávající poslanci, když loni v prosinci armádě od zeleného stolu škrtli asi 700 milionů korun). Takže, pokud někdo z politiků, jejichž strany byly v parlamentu, nyní vypráví, že na obranu dáváme málo, proč nebyl tak odvážný v době, kdy všichni měli v ruce nože a křičeli: hurá na rozpočet obrany. Proč nevystoupil s tím, že se obraně brát nemá, že se má přiškrtit černá díra zvaná zdravotnictví, například?

Na konec se pan předseda KSČM pustil do zkratkovité úvahy o výhodě a nevýhodě profesionální armády, branném zákoně a výhodách švýcarského modelu, který umožňuje velice rychle zmobilizovat větší množství připravených mužů a žen. V zásadě velice opatrně navrhuje zavedení alespoň několikaměsíční povinné vojenské služby:

I o takových způsobech zajištění obrany státu je třeba diskutovat. Promyslet, zda pěti či méně anebo více měsíční výcvik je v našich podmínkách a vzhledem k okolnostem dostatečný. To ovšem znamená i uvolnění většího množství prostředků na obranu.

Opět nějaká konkrétní představa chybí, což je škoda. Vzpomenu-li si, jaké pozdvižení na vsi vždy vyvolá zmínka o tom, že by mohly být – v případě krize – zahájeny odvody, pak by mě zajímalo, co by vyvolal tento návrh, pokud by jej pan předseda myslel vážně a měl jej alespoň trochu promyšlený. Škoda, že s ním nevystoupil, když média sbírala názory jednotlivých politiků na zmiňované odvody. Co mě ale zaujalo je věta o uvolnění většího množství prostředků na obranu. Dal jsem si tu práci a prošel jsem si výroky předsedy komunistů k výdajům na obranu, které jsem nalezl na internetu. Moc jich není, a když už, tak se týkají vesměs špatného hospodaření a krádeží. Dovolím si přesto zacitovat dva. První je z rozpravy ve sněmovně 10. června 1997:

Jsem přesvědčen, že došlo k tomu, že tíži celé ekonomické reformy budou zase nést na svých bedrech prostí občané tohoto státu a že prioritou české vlády není starost o českého občana, ale urychlený vstup do Severoatlantického paktu, který musí být, ať to stojí, co to stojí. Jsem přesvědčen, že takto otázka před občanem ČR nestojí. Jsem dokonce přesvědčen, že mnohem důraznější diskuse o tom, jestli jsme schopni vydávat ty astronomické částky na přezbrojení české armády, je důležitější diskusí než diskuse, které probíhají často v našich výborech, ale i na této sněmovně.

Druhý je z rozhovoru pro Český rozhlas z 8. dubna 2010:

Vojtěch FILIP, předseda KSČM
To máte pravdu, že je musíme ty prostředky získat. A ty se získají dvojím způsobem. Za prvé, že se odbourají nesmyslné investice. Já bych viděl hned první škrtnutí, a to jsou ty Iveca za 3,5 miliardy v rozpočtu armády.
Jana ŠMÍDOVÁ, moderátorka
Tak, vy máte na armádu velkou pifku jako strana, tak nechme další.
Vojtěch FILIP, předseda KSČM
Ne, ne, ne, to ne, ne, počkejte, počkejte. Já myslím, že my jsme ty poslední, který to takhle nahlas vyčítají. My jsme opravdu jaksi vůči rozpočtu armády velmi, velmi shovívaví. Až moc mi někdy připadají moji odborníci.

Jinými slovy: škrtal bych mnohem víc. A teď, o čtyři roky později: bude to vyžadovat přidat. Zajímavé veletoče. Ale je fakt, že je to jasný názor…

UPDATE: Vracím se k prvnímu odstavci, doporučuji vřele včerejší diskusi k tématu opět na DVTV, které se zúčastnil Alexandr Vondra a místopředseda svobodných Jiří Payne. Najdete tam úvahy o tom, že vyslaní vojáci jsou žoldnéři, protože vlastně pobírají odměnu (je to smutné „jazykové“ cvičení, které vůbec nebere v potaz zabarvení onoho slova), „humanitárcích“ a podobně. Neuvěřitelné a smutné. Pan Payne se totiž naprosto sám – například při debatě o mandátu – usvědčuje z toho, že o daném tématu nic neví, jen má „pocity“.

12 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

12 Comments

  • Profilový obrázek
    Meldik
    11. 7. 2014, 12:17

    Ve me spise druhy odstavec p. Filipa evokuje otazku, co po tom nejakem case, nebo zdrzeni…? kapitulujeme stejne, budema spolehat na neci pomoc, ci RB OSN? Skoda, ze nam pan predseda nemuze odpovedet.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    John
    11. 7. 2014, 14:49

    Jestli jsem dobře pochopil pána místopředsedu svobodných Jiřího Payna, tak nejen vojáci v misích jsou žoldnéři, ale i voják profesionál, který sedí doma na zadku je žoldnéř, jelikož pobírá plat. Což mě jako vojáka urazilo ještě více. A to, že politici melou pantem podle toho, odkud fouká vítr je známá věc a dělají to všichni :)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Anonym
    11. 7. 2014, 15:14

    Velká chyba, že autor článku nedokázal do připravovaného balíku novelizovaných zákonů prosadit – nebo aspoň navrhnout – smysluplné vyřešení povinností pro „povinné zálohy“ ve vazbě na výsluhové příspěvky a namísto toho věnoval velkou část úsilí žurnalistice.
    Pokud by se více věnoval analytické činnosti našich než amerických vojenských poměrů a velkým nedostatkům v legislativě, bylo by snad možné tento posměšný a zatím jeden z nejhorších článků přejít s jistým pochopením. Jinak se může článek jevit jako posměšný i např. vůči zemím, jako je Rakousko, Švýcarsko, Švédsko, Finsko, Dánsko (krátká základní služba..), které sice mimo Dánska stojí mimo NATO, ale nyní má i Lisabonská smlouva klauzuli o kolektivní sebeobraně a jestli si někdo myslí, že bychom dostali od velkých zemí EU v případě konfliktu větší podporu než např. Švýcarsko, Rakousko, Švédsko nebo Finsko, tak já k těmto lidem nepatřím.
    A to i proto, že vím, že příspěvky do NATO se nepočítají jen podle nabízené živé síly, ale i podle podílu na technologickém rozvoji a společných projektech, kde se v řadě případů s některými „neutrálními zeměmi“ nemůžeme rovnat. A to nemluvě o partnerství ABCA (US, UK, CA, AU, NZ) nebo např. o Singapuru a dalších Tichomořských spojencích USA.
    Proto bych byl v situaci, kdy nemáme relevantní, jasnou a konkrétní koncepci či strategii (připravovaná novelizace Strategie vyzbrojování selhala díky novým volbám a asi i tomu, že si ji někteří přáli vměstnat do 10 stran obecných proklamací) s posmíváním, že někdo s předsedů parlamentních stran neví jak nasměrovat obranu země, opatrný.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    David Khol
    11. 7. 2014, 18:38

    Tak názory pana Filipa mne příliš nepřekvapily. O to víc mne ale překvapuje postoj P.Macha, resp. SSO. Od člověka prezentujícího zásadovou pravici bych čekal vyšší důraz na obranu Evropy, návrh na vyšší výdaje na obranu – prostě něco ve stylu Ronalda Reagana. Ale tohle je opravdu nesmysl. Přitom podle mne každý člověk s elementárním právním povědomím by měl chápat rozdíl mezi vojákem z povolání (ty mají ostatně i branecké armády včetně bývalé ČSLA, ale i onoho Švýcarska) a mezi žoldákem

    REPLY
  • Profilový obrázek
    rtm. v zál. Láďa
    11. 7. 2014, 19:23

    To Anonymní
    „Velká chyba, že autor článku nedokázal do připravovaného balíku novelizovaných zákonů prosadit – nebo aspoň navrhnout – smysluplné vyřešení povinností pro „povinné zálohy“ ve vazbě na výsluhové příspěvky a namísto toho věnoval velkou část úsilí žurnalistice.“
    ——–
    To snad ani nemůže nikdo myslet vážně. Zkuste se vžít do pozice zaměstnavatele – podnikatele, který bude zaměstnávat bývalého vojáka.
    Máte smlouvy, zakázky, termíny….teď vám dotyčný sdělí, že odjíždí na cvičení AZ.
    Vaše první otázka, „Dobrá, budete na cvičení, firma přijde vaší 14ti denní neúčastí cca o xxx Kč (EUR), jaké kompenzace bude mít firma“ ?? Daňové úlevy?? NIC?
    Vyberte si: „Buď armáda, nebo firma“

    K prohlášením pana Filipa:
    Je to laik. Jako všechny politické strany má i jeho strana „stínového ministra obrany“
    Je to otázka spíše stínového ministra.
    Nicméně k vyjádření.
    “ Armádu potřebujeme, protože potřebujeme bezpečí našich občanů a obyvatel naší země“

    Tady shrnuje úkol armády, fakt že ji potřebujeme

    To ovšem vyžaduje takovou armádu, která by skutečně dokázala ubránit stát alespoň na nějaký čas, nebo minimálně zadržela na potřebnou dobu protivníka.

    Tohle je v podstatě politické zadání.
    ———————————————-
    A tady by měli reagovat tvůrci doktrín, poradci všeho druhu z Vyškova,
    Brna a Prahy.
    Měli by z názoru (při jistém kompromisu a shodě) politiků definovat potřeby obrany.
    To by měli pánové z Vyškova, Brny i Prahy spočítat. Počty vojáků, techniky, zásoby…
    Vzít to co (ne)máme k dispozici a vyčíslit náklady na to co není, ale bylo by potřeba. Až vyjde astronomická částka (už jenom vzhledem k vnitřnímu dluhu resortu jiná vyjít nemůže) dojde k předefinování zádání.
    To, že resort MO neměl jediný tendr na nákup materiálu či zbraní bezproblémový ví pan Filip velice dobře. Jsou toho nakonec plná média. Že je stále kde škrtat i v rezortu MO se také ví.
    Zcela na okraj, mě při nedávném čtení jakési zprávy o tom, že AČR nemá dostatek munice docela pobavilo. Vzpomněl jsem si jak před lety nám bylo „předhazováno“ že AČR má munice že by s ní mohla být obložena státní hranice tuším do výše 100m.
    Při intenzitě výcviku AČR, kde tedy ta munice vlastně je???

    Ke cti pana Filipa budíž, že on ani jeho politická strana za poslední čtvrtstoletí nebyli „u kormidla“ a jejich politické názory, návrhy vůbec nebyli akceptovány.

    REPLY

Nejnovější komentáře