fbpx

Psychologická válka českých vojáků

Letak_zabitiNa internetových stránkách časopisu Reportér vyšel další z mých textů. Se svolením jej přetiskuji i zde.

Podpora a zároveň respekt. To jsou dvě základní ingredience, na kterých závisí úspěch českých (a obecně všech spojeneckých) vojáků v Afghánistánu. Pokud budou místní obyvatelé podporovat povstalce, ti budou moci snadněji útočit na koaliční jednotky a základny. Pokud nebudou mít vojáci respekt, dopadne to stejně. Nicméně získávání podpory a respektu může být zdánlivě v kontrastu. Podporu čeští vojáci získávají tak, že se snaží s místními komunikovat a pomáhat jim. Respekt naopak tak, že jsou schopni „vycenit zuby“. A tak, třeba v rámci psychologického boje, rozdávají letáky, na kterých jsou tváře zatčených a zabitých se sloganem „Bagrám není pro teroristy bezpečné místo“.

Jak se praví v doktríně NATO pro psychologické operace:

Psychologická dimenze konfliktu je stejně důležitá jako fyzická. Konflikt je soubojem vůlí, který se odehrává v lidských myslích, stejně jako na bojišti. Postoje a chování lidí (přátel, nepřátel a nerozhodnutých či nezúčastněných) mohou být klíčové pro výsledek konfliktu a postkonfliktní prostředí.

Takzvané psychologické operace logicky probíhají i v Afghánistánu. Kromě bojových střetů mezi povstalci a afghánskými, či koaličními jednotkami probíhá neustálý souboj „propagand“; boj o „srdce a mysl“ místních obyvatel – tedy o to, kdo získá jejich podporu, protože pokud nebudou místní obyvatelé spolupracovat s povstalci, bude to výhoda pro afghánskou vládu i koaliční síly a naopak.

Psychologické operace nabývají mnohých podob. Od obyčejných sezení s Afghánci u čaje bez přileb a neprůstřelných vest a probírání všeho možného, přes drobnou pomoc, po rozdávání letáků až třeba po rozhlasové a televizní vysílání. Zvuk a obraz jsou základními „nosiči“ sdělení. A tak například hned po začátku války v Afghánistánu ve vzdušném prostoru začaly létat letouny EC-130E, které jsou schopné blokovat místní vysílání a naopak vysílat „žádoucí“ programy. Jindy byly shazovány letáky zesměšňující, či varující Al-Kaídu, Talibán a ty, kteří jim budou pomáhat.

Letáky jsou poměrně rozšířená forma. Například čeští vojáci vyjíždějící ze základny Bagrám nedávno rozdávali oboustranné letáky v jazycích paštú a dárí s hlavním sdělením:

Bagrám není pro teroristy bezpečné místo.

Na letáku jsou čtyři fotografie s červeným křížkem přes obličej a s informací, že Mulláh Bašír (vpravo) byl zabit a Muhammad Akbar s dalšími dvěma teroristy byli zatčeni. Na letáku ještě stojí, že úspěch přišel kvůli informacím od člověka, který chtěl ochránit svou vlast před ďábly a vyzývá, aby Afghánci následovali jeho příklad a zavolali na uvedené telefonní číslo. Mimochodem, jeden z lidí na snímku zahynul při napadení patroly českých vojáků povstalci.

Oblast kolem Bagrámu není etnicky čistá – jen paštúnská, či jen tádžická. Větší část území, kterou mají čeští vojáci na starosti, je bezproblémová, až na pár „ostrůvků“. Navíc bezpečnostní problémy nejsou způsobeny pouze povstalci, například talibanci, kteří útočí proti afghánským bezpečnostním silám a koaličním jednotkám, ale i kriminálními aktivitami bez politického, náboženského či ideologického podtextu. Velitel 2. strážní roty kapitán Jiří Pazděra říká o působení jednotky, které velel:

Díky sběru informací a obecně našemu působení zde se podařilo Afgháncům během měsíce srpna a září zatknout 17 povstaleckých představitelů. Z hlediska ochrany základny to hodnotím jako úspěch. Americkému veliteli se daří nutit afghánskou armádu, aby více hlídkovala. Afghánští vojáci jsou lépe vycvičení a méně zkorumpovaní, než policisté. I kriminalita postupně klesá. Vidím, že se to tady rozvíjí, daří se nám chránit základnu, což je náš hlavní úkol.

Ovšem podobně jako koaliční síly, svou propagandu – a poměrně propracovanou – mají i Talibán a další povstalecké skupiny. Například místní lidé dostávají tak zvané „noční dopisy“ s výhrůžkami, aby nespolupracovali s koaličními silami a s afghánskou vládou. Rozšiřují fámy, zvyšují údaje o ztrátách koaličních a vládních sil při střetech. A využívají moderní technologie. Na internetu lze nalézt mnoho videí, které zobrazují sebevražedné útoky na základny, či vojáky a policisty, obvykle podkreslené modlitbami.

Především internet je skvělým prostředkem k ovlivňování mínění lidí pro povstalce a teroristy – obecně. Typickým příkladem jsou propagandistická videa z tažení Islámského státu Sýrií a Irákem a záběry popravovaných novinářů, humanitárních pracovníků, řidičů, či vojáků. ISIS ostatně podle některých informací začíná zastiňovat „tradiční“ značky, jakými jsou Al-Káida a Talibán i v některých částech Pákistánu a Indie. Místní „pobočka“ ISIS distribuuje nejenom útlé knížečky, ale například samolepky, trička a plakáty. Cílem je především získávat podporu a nové bojovníky pro „svatou válku“ v Sýrii a v Iráku: kampaň míří nejenom na Pákistán, ale například i na Evropu a Spojené státy.

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    Jirka
    10. 11. 2014, 20:01

    Dobrý den, můžete zveřejnit verzi toho letáku i v jazyce paštó, nebo mi ji poslat na mail? Prosím, ale troch ostřejší verzi, aby byla čitelná. Děkuji

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Jirka
    11. 11. 2014, 8:56

    Vážený pane Šulci,
    nechci se Vás nějak dotknout a nechci urazit ani osobu, která ty letáky překládala, ale po jejich přečtení musím konstatovat, že takhle blbě by to nepřeložil ani Google translator a to je už co říct. V dnešní době kdy je mediální propaganda stejně důležitá jako vojenské operace je toto docela průser. Jestli vás Tálibán někde porazil, tak v mediální rovině určitě ano. Obecně v textu chybý předložky, podměty, špatný slovosled a volená slova
    Znění textu v češtině: Na letáku ještě stojí, že úspěch přišel kvůli informacím od člověka, který chtěl ochránit svou vlast před ďábly a vyzývá, aby Afghánci následovali jeho příklad a zavolali na uvedené telefonní číslo. Mimochodem, jeden z lidí na snímku zahynul při napadení patroly českých vojáků povstalci
    v Darí ovšem píšete, že jeden bývalý velitel Tálibánu prásknul svoje spolubojovníky.
    napište to tahle:ایک نفری که می خواست وطن خودرا از شورشیان خطرناک دفاع کند به ایساف معلومات در مورد قوماندانان طالبان داد
    ten druhý text v paštó na stránkách Reportéru je o hodně tragičtější:
    1. zase předložky úplně někde jinde, špatně volená slova atd …
    Na letáku jsou čtyři fotografie s červeným křížkem přes obličej a s informací, že Mulláh Bašír (vpravo) byl zabit
    v textu se přeložili Mulla Bašír umřeli (plurál) byl zabit se neřekne mar šu ale wuwažel šu nebo pe šehádat wuraséda. Takhle by to vypadalo, že umřel doma v posteli.
    2.Muhammad Akbar s dalšími dvěma teroristy byli zatčeni
    To jste docela zvládli až na to,že terorista je ترهګر a pak tedy dva teroristé دوه ترهګران paštó je po číslovce množné číslo, napsáno je jednotné.
    zkuste to napsat takto:
    په دی انځور کی ترهګران شته چی د قومو خلګو د مهمو معلوماتو په مرسته ونیول شول. ویل کېږی چی یو سړی غوښتل چی خپل وطن او کوړنی د خطرناکو ترهګرانو څخه وساتی او د دي لپاره یی ایساف ته د طالبانو په هکله معلومات ورکړ
    S pozdravem Jirka

    REPLY

Nejnovější komentáře