fbpx

Na internetu pod povrchem – listopad

Utah Airship Flight

Vzducholoď Greenpeace se vznáší nad datacentrem NSA v americkém státě Utah; Foto Greenpeace via Wikimedia Commons

Je zajímavé, jak často jsou zkoumány a komentovány informace či výroky, které možná mají prvoplánou chytlavost, ale jejich skutečný význam je naprosto minimální a naopak informace poměrně důležité zůstávají ve stínu pozornosti. Níže je pár takových „opomíjených“ zpráv a rád bych na podobné touto formou upozorňoval i v budoucnosti.

Stát Utah zvažuje zákonem zakázat americké NSA nakupovat vodu. Ta využívá totiž denně 1,4 milionu galonů (5,3 milionu litrů) vody na chlazení svého datacentra a Utah nemíní na vlastním území podporovat šmírování amerických a jiných občanů.

Švédský soud zamítl stáhnutí žaloby vůči Julianovi Assangovi. Ten stále odmítá opustit Ekvádorské velvyslanectví z obavy z extradikce do USA.

Guantánamo opustilo šest věznů a v zařízení zůstává již „pouze“ 142 osob zadržených bez jakéhokoliv obvinění z původních 770.

Česká média podle monitoringu za listopad vygenerovala 995 článků na téma Zeman a „pussy“, či „kunda“, 751 článků zabývalo spojením Zeman a vajíčko, 234 řešilo ústavní stížnost prezidenta týkající se služebního zákona a 29 téma požadavku tajných služeb získat přístup do našich účtů.

Oproti tomu z hlediska dopadů důležitou dohodu o Transatlantickém partnerství pro obchod a investice (TTIP) řešilo osm článků v celostátních médiích, z toho bylo šest v Haló novinách a dva názory v rubrice Panoráma na stránkách Ihned.cz. Premiér Bohuslav Sobotka ve stejnou dobu prohlašuje, že prosazovat demokracii a dodržování lidských práv je pro Českou republiku vzhledem k jejím historickým zkušenostem povinností.

Máte také pocit, že nás média skutečně informují o relevantních událostech?

 

4 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

4 Comments

  • Profilový obrázek
    MatejKandrik
    25. 12. 2014, 0:38

    Uchopit a zrozumitelne komunikovat temu na strane novinara a pochopit ju na strane citatela temu ako TTIP ma celkom ine naroky ako „kunda sem, kunda tam“ publicistika. To je informacny fastfood, „za malo penazi vela muziky“, citatel nemusi moc premyslat, idealne s emocionalnym akcentom a polarizacnym potencialom. Obavam sa, ze nejde o umysel medii ci ich vlastnikov to by snad bol ten lepsi pripad. Myslim ze spolocenska relevatnost temy je len jednym z menej vyznamych faktorov urcujucich newsworthiness spravy vdaka tomu ako media funguju.

    Inak nepride mi sice celkom korektne porovnavat zmienky o TTIP a hysteriu okolo hororu z Lan ale beriem to ako extremny priklad.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Doppler
    25. 12. 2014, 17:20

    Děkuji za zajímavé odkazy! Pozor ať z Vás neudělají Snowdena :-D Stále totiž platí, že každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán.

    Stává se tradicí, že se v zemích EU nepíše o podstatných věcech majících velký vliv na život v ní, nikdo z vrchnosti si nepřeje další „nevhodné“ výsledky referend v členských zemích. Přičemž tyto výsledky nejsou nevhodné pro voliče.

    Co se týká statistiky sledovanosti, tak by bylo lepší porovnávat vždy jen zahraniční odděleně od tuzemských záležitostí, ty jsou specifická povaze místního trhu.

    V případě TTIP je to hodně zarážející, že „v tom vedou novináři KSČM.“ Ale to že tu spí ostatní média, která se oproti Halo novinám profilují na západ a vysloveně do euroatlantické zóny, je zarážející. Ostatní se nejspíše spokojili s tím, že budou servírovat „pussynky na vejcích“ a otrokům konzumu to vystačí až do velikonoc.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Karel
    25. 12. 2014, 20:44

    Autor jaksi opomiji fakt, ze novinari v elektronickych mediich dnes nepisou o tom co je dle editora dulezite, ale o tom co jim prinese co nejvyssi „klikanost“ na clanek. a pote co pise konkurence za temata….

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Pavel@Karel
      3. 1. 2015, 21:12

      Nejen v elektronických. Často si říkám, čím to, že úroveň sdělovacích prostředků či masmédií (vlajkovou lodí budiž – poprávu – Česká televize, její záložnicí pak Český rozhlas) je u nás tak příšerná. Je to podle mne lidmi, kteří se tam po roce 1990 dostali a jimi vybranými mladšími kolegy identického ražení. Tedy uniformní, černobílé myšlení. Můžeme se dohadovat, do jaké míry jde o jejich samostatnou aktivitu a do jaké míry o tahaní za špagátky odněkud z povzdálí, třeba přes granty, tzv. nevládní organizace atd. To prostě nemůže být jen tak samosebou, že každe s prominutím uprdnutí Greenpeace dostane prostor v primetime, stejně jako všelijaké Arniky, Nesehnutí nebo tzv. squatteři, kteří v rozporu se zákonem zabrali cizí majetek (ovšem v Praze, přitom na Moravě a ve Slezsku mají volné celé fabriky – doporučují třeba bývalou Vlněnu Brněnec na Svitavsku). Nebo o očividné lži ohledně ukrajinského neštěstí.
      Mimochodem, je dobré porovnat naši zemi a Polsko. Až do roku 1989 jsme byli průmyslově vyspělá a hlavně nezadlužená země, Polsko na tom bylo po všech stránkách o hodně hůře. Teď? Což třeba podívat se na tempo výstavby dálnic a rychlostních silnic a porovnat stav před deseti lety u nás (přibylo směšných pár desítek kilometrů; loni nebylo a letos nebude nic) a u nich – (1990 – 381 km, 2000 – 592 km, 2010 – 1 560 km, 2014 – 3 196 km).
      Zatímco Poláci budují, u nás novinář věnuje jistě nemalé úsilí tomu, aby odhalil všelijak propletené „estébacké mafie“. Viz poslední Reportér (tedy mám dojem, koukl jsem do toho z nudy v hypermarketu) – autor exaktně tam vyčisluje, které běžné předměty a služby jdou přes firmy, vlastněné bývalými příslušníky StB. Nabízí se ovšem jednoduché vysvětlení – ona ta StB asi žádné blbce nebrala, takže se prostě prosadili i za nového režimu.

      REPLY

Nejnovější komentáře