fbpx

Události 16. února – 23. února 2015

Bezpecnostni monitorBezpečnostní monitor je nová rubrika, ve které vám každé pondělí přineseme stručný přehled zpráv uplynulého týdne. Naleznete zde zahraniční události, které jednak považujeme za důležité, ale také ty, které jste mohli přehlédnout.

Kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci po únorovém převratu v Jemenu uzavřelo Japonsko dočasně tamější ambasádu. Stejný krok již podnikly Spojené státy americké, Británie, Francie, Německo, Itálie, Nizozemí, Španělsko a Spojené arabské emiráty.

Nejmladší stát na světě Jižní Súdán trpí již čtrnáct měsíců občanskou válkou. Organizace Human Rights Watch ve své zprávě upozornila na rekrutaci dětských vojáku oběma stranami konfliktu.

Pákistán ohlásil zabití teroristy zodpovědného za bombový útok na šíitskou mešitu ve městě Sind. Útok z 31. ledna si vyžádal až 60 obětí. Zabitý Usman Saifulláh Kurd patřil k vůdcům teroristické skupiny Lashkar-e-Jhangvi.

Byl zatčen opoziční představitel a starosta Caracasu Antonio Ledemz. Zatčení souvisí s obviněními z přípravy převratu a spolupráce s USA. Ty veřejně přednesl venezuelský prezident Nicolas Maduro.

Myanmarská vláda vyhlásila stav nouze v regionu Kokang. Boje mezi armádou a rebely vyhnaly minulý týden z domovů 30 000 lidí. Rebelové požadují autonomii pro tento převládající etnicky čínský region.

Egyptský prezident den po bombardování pozic islamistů hlásících se k Islámskému státu v Libyi vyzval OSN k vypracování rezoluce umožňující vojenský zásah v zemi. Podporu potenciální iniciativě Rady bezpečnosti pro podporu míru a stability v Libyi vyjádřil i italský premiér.

Izraelský ministr vnitra historicky poprvé navštívil Indii. Země je dlouhodobým prominentním odběratelem izraelském vojenské techniky. Obě strany po schůzce ohlásily zintenzívnění spolupráce se specifikací na oblast kybernetické bezpečnosti a společného vývoje technologií.

Sporná oblast Spratlyovych ostrovů v Jihočínském moři, o kterou soupeří Čína, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam, je svědkem rušných stavebních aktivit. Čínská lidová republika postupuje v budování umělých ostrovů s cílem posílit svou přítomnost v oblasti.

Evropský soud pro lidská práva rozhodl ve prospěch čečenských obyvatel žalujících Rusko. Ve čtyřech případech týkajících se porušování lidských práv a zmizení příbuzných jim soud přiznal odškodnění v celkové výši 2.6 milionu eur.

V Buenos Aires se 400 000 lidí zúčastnilo pochodu za vyšetření smrti prokurátora Alberta Nismana. Ten byl nalezen s prostřelenou hlavou necelý týden po jeho neoficiálních obviněních argentinské prezidentky a některých dalších vysokých úředníků ve spojitosti s teroristickým útokem na židovskou komunitu z roku 1994.

Po šesti měsících boje s ebolou Libérie zrušila zákaz vycházení a obnovila školní docházku. Nemoc si v zemi vyžádala 3 900 obětí.

Vlajková loď francouzského námořnictva Charles de Gaulle se v Perském zálivu připravuje na zapojení do leteckých náletů proti Islámskému státu.

Nový americký ministr obrany Ashton Carter čtyři dny po jmenování navštívil Afghánistán. Během návštěvy zmínil možnost zpomalit stahování amerických jednotek ze země.

Profilový obrázek
Matej Kandrík
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře