fbpx

Události 23. února – 2. března 2015

Události  23. února – 2. března 2015

Bezpecnostni monitor

Francouzská letadlová loď Charles de Gaulle se v pondělí poprvé zapojila do boje proti Islámskému státu. Loď byla vyslána v reakci na lednové teroristické útoky ve Francii. Tentýž den se Francouzům podařilo zadržet skupinu lidí, kteří se pokoušeli přidat k bojovníkům Islámského státu.

Rusko nabízí Iránu dodání protileteckých raket Antey – 2500. Ty by mohly nahradit původně plánované starší S – 300. Rusko od prodeje raket ustoupilo pod tlakem západu v roce 2010. USA a Izrael se obávají použití raket k ochraně íránských jaderných zařízení.

Nejméně 90 asyrských křesťanů v severovýchodní části Sýrie unesli bojovníci Islámského státu. O této události v  zatím není známo více informací.

Argentinský parlament přijal vládní návrh zákona, který ruší zpravodajskou službu SI (Secretaria de Inteligencia). Služba bude nahrazena AFI (Agencia Federal de Inteligencia). Nová zpravodajská služba má být pod větší kontrolou vlády.

Bojovníci Islámského státu umístili na internet video, na kterém ničí starověké památky a pálí staré vzácné knihy ve městě Mosul.

Kyjev má problémy s pravidelnými platbami za plyn. Kreml hrozí přerušením dodávek během několika dní a obviňuje Kyjev z přerušení toku plynu na území separatistů.

Irán při vojenském cvičení zaútočil na repliku americké letadlové lodě. Podle admirála Ali Fadavi, námořního velitele Revolučních gard, jsou americké letadlové lodě velkým skladem střel, raket, torpéd a dalších zbraní. Podle něj může dobře navedená střela způsobit velkou sekundární explozi. Cvičení proběhlo poblíž Hormůzského průlivu, který je strategicky důležitý pro přístup do Perského zálivu.

Filipínská armáda bojuje již několik dní proti povstalcům. Boje se odehrávají na jihu země, vyžádaly si již 24 mrtvých povstalců a dva vojáky. Mluvčí armády plukovník Restituto Padila prohlásil, že útoky budou pokračovat, dokud se nepodaří skoncovat s vůdcem povstalců Abu Sayyafem.

Lesotho se připravuje na volby, které by mohly vyřešit politickou krizi, která nastala po pokusu o převrat před šesti měsíci.

Mexiku se podařilo zatknout Servano Gomeze, vůdce drogového kartelu Knights Templar a jednoho z nejhledanějších mexických uprchlíků.

Profilový obrázek
Adam Veselý
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře