fbpx

Události 2. března – 9. března 2015

Události 2. března – 9. března 2015

Bezpecnostni monitorVrchním velitelem libyjské armády se stal generál Haftar. Ten se zapojil do svržení Muammara Kaddáfího a po revoluci velel vlastním silám v boji proti islamistickým milicím. Do funkce Haftara jmenovala mezinárodně uznána vláda Libye.

Kolumbie zadržela čínskou loď s nákladem střelného prachu, dělostřeleckých granátů a rozbušek směřující na Kubu. Podle oficiálních dokumentů loď měla převážet obilné produkty.

Nový pokus o osvobození Tikrítu vede íránský generál major a velitel speciálních sil Quds Kásem Sulejmání. Operace se účastní irácká armáda spolu s shiítskými milicemi.

Bývalý ředitel CIA, generál Petraeus přistoupil na dohodu o přiznání viny ve věci šíření utajovaných dokumentů. Hrozí mu vězení do jednoho roku a pokuta 40 000 $.

Nejméně tři mrtvé a dvanáct zraněných si vyžádal raketový útok na severu Mali. Terčem se stala základna mírových sil OSN ve městě Kidal.

Čína odmítá kritiku připravovaného zákona o kybernetické bezpečnosti ze strany USA. Spojené státy se obávají, že zahraniční firmy budou nuceny čínské vládě poskytovat kritické informace, zdrojové kódy softwarů či šifrovací klíče.

Při náletu na Sýrii byl zabit vrchní vojenský velitel fronty an-Nusrá. Smrt Abú Humáma potvrdila samotná teroristická skupina.

Bez dosažení jakékoliv dohody uplynul ve čtvrtek termín mírových rozhovorů mezi Jihosúdánskou vládou a rebely. V procesu vedení rozhovorů se očekává aktivnější angažování OSN a Africké unie.

Severokorejský diplomat se pokusil propašovat 27 kilogramů zlata do Bangladéše. Diplomata s jeho nákladem zadržela celní kontrola na letišti v Dháce. Son Young Nam, první tajemník severokorejské ambasády byl propuštěn v pátek.

Egypt začal vykonávat tresty smrti nad podporovateli Muslimského bratrstva zapojenými do násilností. Tamější soudy vynesly od loňského roku přes 500 rozsudků smrti.

Obhájkyně přiznala u soudu vinu Džochara Carnajeva obviněného ze spáchání bombového útoku na bostonský maraton.

1 comment
Profilový obrázek
Matej Kandrík
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    Anonym
    9. 3. 2015, 12:00

    prosim nezvyraznujte vybrana slova, toto nema zadny smysl, kdyz to delate v kazdem radku, jen se spatne cte

    REPLY

Nejnovější komentáře