fbpx

Události 9. března – 16. března 2015

Události 9. března – 16. března 2015

Bezpečnostní monitor je rubrika, ve které vám každé pondělí přinášíme stručný přehled zpráv uplynulého týdne. Naleznete zde zahraniční události, které jednak považujeme za důležité, ale také ty, které jste mohli přehlédnout.

Bezpecnostni monitor

 

NATO zahájilo námořní cvičení jednotek rychlé reakce v Černém moři. Na cvičení se podílí sedm aliančních zemí NATO. Manévry se zaměří zejména na protiletecké a protiponorkové operace.

Islámský stát zveřejnil video z popravy Muhammada Musallama, který byl obviněn ze špionáže pro Izrael.

Irácké jednotky vstoupily do Tikrítu. Jedná se o první úspěšnou ofenzívu Irácké armády proti IS.

Spojené státy oznámily, že na Ukrajinu dodají 30 obrněných a 200 neobrněných vozidel HMMWV, vysílačky a drony Raven. Jedná se o součást balíčku ,,non-lethal security assistance”.

Islámský stát potvrdil ,,přísahu věrnosti” islamistické skupiny Boko Haram. IS si tak slibuje rozšíření chalífátu na západní Afriku.

V Bezpečnostní radě OSN probíhá vyjednávání o zrušení íránských sankcí. Rozhovorů se účastní Irán, Německo a pět permanentních členů rady.

BIS odhalila tři ruské příslušníky tajných služeb operující na českém území. Moskva v odvetném tahu znemožnila přístup do země dvěma českým diplomatům.

Alianční vojska Nigérie, Kamerunu, Čadu a Nigeru zaznamenala úspěch v ofenzívě proti islamistické skupině Boko Haram. Dle nigerijské vlády vojska získala zpět město Damasak a dalších 36 lokalit, které byly pod kontrolou Boko Haram.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře