fbpx

Korupce v Čínské lidové armádě

Korupce v Čínské lidové armádě

Armáda s největší počtem aktivního personálu na světě se otřásá pod řadou korupčních afér, které vypluly na povrch po tvrdém zásahu prezidenta Čínské lidové republiky Si Ťin-pchinga. Pozorujeme snahu rozpohybovat zarezlé soukolí čínské armády, nebo je současné dění náznakem mnohem hlubších problémů?

d

Si Ťin-pching s manželkou. Zdroj: Flickr.com, licence CC

Vila postavená podle vzoru Zakázaného města, sklep naplněný až po strop penězi nebo socha Mao-ce Tunga ze zlata. Toto je jen krátký výčet cenností zabavených příslušníkům vysokých postů Čínské lidové armády (ČLA), kteří byli obviněni z přijímání úplatků. Kampaň, kterou Si Ťin-pching vede, má několik účelů, a to nejen vyčistit armádu od přebujelé korupce, od nakupování hodností a nelegálního obchodování. Jeho cílem je také upevnit svůj post předsedy Ústřední vojenské komise a obnovit absolutní věrnost armády vůči straně. Překonáním problému, jakým korupce v ČLA bezesporu je, si Si Ťin-pching slibuje vytvoření stabilnější pružnější armády, která je schopná bránit čínské hranice a zajistit dominantní postavení v regionu.

Čínská lidová armáda s.r.o.
Zárodek problémů, se kterými se ČLA v současné době potýká, můžeme vysledovat už ve 30. letech 20. století. Tehdy byly její jednotky rozprostřeny na velkém území a byly odkázány na vlastní zdroje obživy. Z tohoto důvodu vznikla síť farem a továren, které provozovala samotná ČLA. Ty zůstaly zachovány i po vzniku Čínské lidové republiky v roce 1949. Tento systém se díky praktičnosti prosadil a rozšířil. V 90. letech už čítal na 10 000 podniků ze 700 000 zaměstnanci. Firmy spadající pod ČLA se rozrostly natolik, že začaly obchodovat na domácím i mezinárodním trhu a byly schopny pracovat podle poptávky klientů. ČLA vlastnila kromě továren také hotely, noční kluby, patenty pro civilní použití a poskytovala finanční služby. ČLA zažila od 30. let stálý růst zisků z firem. Většina příjmů dle ČLA putovala zpět do armády na nákup nové výzbroje a zvýšení životních standardů svých vojáků. Ovšem s příjmy přišly i problémy. Firmy, které ČLA provozuje, fungují na mnoha úrovních armády, a tudíž nemají jednotný dohled. Tento nedostatek kontroly vyústil ve vysokou míru korupce a ilegálních aktivit, jako je pašování zbraní. Skandály s uplácením, které v nedávné době vyšly na povrch, nejsou ojedinělou záležitostí. V ČLA se už nejméně dvě dekády uplácí, a to ve velkém stylu.

První snahy o regulaci ČLA a jejího obchodování se dostavily na konci 90. let s prezidentem Ťiang Ce-minem, který omezil obchodování ČLA. Ovšem korupce zůstala a navíc se následujícímu prezidentovi Chu Ťin-tchaovi vymkla z ruky. Současný prezident Si Ťin-pching se snaží korupci potlačit zvyšováním platů vojáků, vyšším auditorním dohledem nad zbylými korporacemi ČLA a rozbitím monopolů.

Špička ledovce?
Když analyzujeme Si Ťin-pchingovy protikorupční snahy z širšího úhlu pohledu, vidíme, že se nezaměřují pouze na ČLA, ale na stranu jako takovou. Komunistická strana Číny je v současné době v krizi a dle některých odborníků dokonce v takové, která by mohla svrhnout čínský režim. Si Ťin-pching na scénu přišel z pozice, která oslabuje jeho legitimitu v očích straníků. Je prvním předsedou strany, který byl zvolen díky kompromisu frakcí komunistické strany, a to na rozdíl od všech předchozích lídrů. Čínský prezident se v současné době musí potýkat se zhoršenou ekonomickou situací a rostoucím dluhem, který ve straně vyvolává nevoli. Je pravděpodobné, že současné dění je snahou Si Ťin-pchinga o konsolidaci moci a podrobení ,,neposlušných” straníků pomocí rázných opatření. A pokusem o posílení čínského autoritativně-kapitalistického způsobu vládnutí pomocí demonstrace kontroly nad systémem, stranou a ideologií. Což se mu dle A. Kroebera z China Economic Quarterly daří.

I přes pokusy o vymýcení korupce se ČLA bude muset potýkat s dalším a o to větším problémem. Čínská armáda už přes 35 let nebojovala a můžeme polemizovat o výcviku a dostatečné přípravě. Každoroční zvyšování rozpočtu ČLA pomohlo vyzbrojit se moderními zbraněmi a technikou. Jak efektivní ale bude armáda, u které je jediným perfektně zvládnutým polem působnosti byznys?

1 comment

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment


Nejnovější komentáře