fbpx

Chcete se zařadit po bok těch nejlepších?

Výběrové řízení do 601. skupiny speciálních sil generála Moravce se koná ve dnech 18. – 24. května. Uchazeči se mohou hlásit do bojových a zabezpečovacích jednotek, přičemž výběrové řízení bude trvat sedm, respektive dva dny, v závislosti na jednotce.

Požadavkem je minimálně dvouletá praxe v Armádě České republiky nebo absolvování vojenské vysoké školy. Další podmínkou je minimální středoškolské vzdělání. Zároveň musí mít uchazeč čístý rejstřík trestů a zdravotní klasifikaci A.

Výběr uchazečů je rozdělen na dvě části – základní, jež prověří fyzickou zdatnost jedince; a takzvaný výběrový týden, kdy se ověří fyzické, psychické a morální kvality uchazeče.

V rámci AČR působí 601. skss jako unikátní uskupení. Je jedinou jednotkou speciálních sil jako druh vojska. Jedná se o elitní skupinu, jejíž činnost podléhá přísnému utajení. Zaměřuje se na provádění speciálních operací se zvýšeným stupněm rizika a je činnou jak za války, tak v období míru. Své přízvisko získala 601. skss po brigádním generálu Františku Moravci – československém důstojníkovi, legionáři a přednostovi vojenské zpravodajské služby Československé republiky.

Z hlediska organizace armády se 601.skss zodpovídá přímo ministru obrany, potažmo náčelníku generálního štábu AČR. “Šestsetjednička” se skládá z velitelství, štábu a bojových/zabezpečovacích jednotek. Vojáci působí v malých skupinách s ad hoc přidělenými specialisty podle druhu operace. Velitelství 601.skss je schopno provádět dvě nezávislé zahraniční operace zaráz.

Historie účasti skupiny je značná. Operovala na misích od Perského zálivu, přes Kosovo až po nasazení v Iráku a ISAF SOF v Afghánistánu.

2 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    Anonym
    3. 4. 2015, 16:09

    Jsem zvedavy,kdy se i u tohoto utvaru vyrazne projevi deficit lidskych zdroju, ktery je tak velkym problemem v 5M armade. Tech par civilu co vyplivne Vyspoint tu personální diru nezaplni, zvlast kdyz se zacinaji stavat takove veci, ze vojak dezertuje uz druhy den po nastupu na utvar jak se stalo tento tyden…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Anonym
    4. 4. 2015, 18:49

    http://www.vsmt.cz/files/aktuality/aktuality.aspx

    Měl jsem za to, že k výběroovce k šestce je potřeba mít něco odslouženo nebo pro děcka z vojenské školy je nějaká vyjímka?

    REPLY

Nejnovější komentáře