fbpx

Události 30. března – 6. dubna 2015

Události 30. března – 6. dubna 2015

Bezpecnostni monitorNigerijské prezidentské volby vyhrál někdejší vůdce vojenské junty Muhammadu Buhari. V pondělí to oznámila centrální volební komise. Den předtím zvítězil v Uzbekistánu autoritářský vůdce Islam Karimov. OBSE uzbekistánské volby zkritizovala, jelikož prý podléhali státní kontrole a Karimov tak faktického soupeře neměl.

Na sídlo americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) ve Fort Meade nedaleko Washingotnu se pokusili dostat dva muži v ženském převleku. Jednoho z nich zastřelila ochranka u vjezdu. V autě útočníků se našli zbraně a drogy.

Dvě stě třicet šest armádních důstojníků zprostil viny turecký soud. Před třemi lety byli muži odsouzeni za účast na pokusu svrhnout vládu tehdejšího premiéra, dnes prezidenta, Erdogana.

Tuniské úřady plánují obnovit diplomatické vztahy se Sýrií. Cílem je zvýšení kontroly lidí odcházejících bojovat za Islámský stát.

Odpálením čtyř raket krátkého doletu reagovala KLDR na vojenské cvičení Jižní Koreji a Spojených států. Podobně země reagovala při nácviku manévrů již v březnu. Podle KLDR se jedná o připravování se Jihokorejců a Američanů na invazi do země.

Po měsících bojů se irácká armáda prosadila v centru Tikrítu, kde obsadila sídlo provinční rady. Do svých rukou získali také čtvrtě na jihu a západě města poškozeném militanty z organizace Islámského státu.

Letecké bombardování logistického zázemí militantní organizace aš-Šabáb provedly v neděli keňské ozbrojené síly v Somálsku. Jedním z cílů se stal tábor, kde teroristická skupina naplánovala útok na univerzitu v Garisse (Keňa), kde při čtvrteční střelbě zahynulo sto čtyřicet sedm lidí.

1 comment

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    civil
    6. 4. 2015, 17:32

    Irácká armáda hrála v bojích o Tikrít druhé housle, hlavní úlohu v obsazení Tikrítu mají šiítské milice se svými íránskými veliteli, které se v těchto dnech z obsazeného sunnitského Tikrítu stahují, kvůli rabování a vypalování, které doprovázelo jejich nasazení.

    REPLY

Nejnovější komentáře