fbpx

Události 13. dubna – 19. dubna 2015

Události 13. dubna – 19. dubna 2015

Bezpecnostni monitor

Nejméně dvacet policistů zabili indičtí rebelové hlásící se k maoistickému učení v rozmezí tří dnů. Stalo se tak v v jednom z nejchudších regionů Indie – státu Čhattísgarh – kde převládají dlouhodobé tenze mezi jednotkami rebelů a vládou. Indické pořádkové jednotky v přestřelkách zabily stejný počet rebelů.

Doživotí a tři třicetileté tresty. To je verdikt, který si od federálního soudu ve Washingtonu vyslechli bývalí zaměstnanci společnosti Blackwater za zabití čtrnácti a zranění dalších sedmnácti civilních obyvatel v Iráku v roce 2007.

Bezpečnostní rada státu Slovenska rozhodla o odstranění zbytků kazetové munice. Po schválení parlamentem se tímto Slovensko přidá do seznamu zemí, které figurují v dohodě o zákazu kazetové munice (Convention on Cluster Munitions).

Indie se rozhodla nakupit šestatřicet francouzských stíhacích letounů 4,5 generace Dassault Rafale. Zaplatí za ně přibližně 4,3 miliardy dolarů.

Na Ukrajinu dorazil konvoj padesáti amerických vojáků ze 173. výsadkové divize. Na místě se k nim připojí dalších dvě stě padesát mužů. V souvislosti s operací ,,Fearless Guardian”  bude jejich úkolem výcvik ukrajinské národní gardy. Vojáky na Ukrajinu plánuje vyslat také Velká Británie a Kanada.

Sebevražedný atentátník zabil v afghánském Džálálábádu třiatřicet lidí a víc než stovku zranil. Útok je dle afgánské vlády přičítán hnutí Islámský stát. Útok odsoudil i na tomto místě operující Taliban.

Ve středozemním moři se potopila loď s šest seti padesáti uprchlíky na palubě. Zachráněno jich bylo osmadvacet. Jedná se tak o další z případů potopení lodě převážející uprchlíky, která směřovala z Libye na italský ostrov Lampedusa.

2 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    Tomas.Kolar
    21. 4. 2015, 23:26

    Prosím neberte to jako jazykový purismus, ale „…s šest seti padesáti…“ mě vážně praštilo do očí!

    REPLY

Nejnovější komentáře