fbpx

Události 4. – 10. května 2015

Události 4. – 10. května 2015

Bezpecnostni monitorSyrské armádě podporované bojovníky Hizballáhu se podařilo dobíýt a zabezpečit velkou část Qalamounských hor. Jde tak o zajištění libanonské hranice, kterou využívají především bojovníci fronty al Nusra pro zásobování svých jednotek. Politické elity v Libanonu se proto obávají přenesení bojů přes hranice ze Sýrie.

Severní Koreji se údajně podařilo poprvé odpálit balistickou střelu z ponorky. Podle bezpečnostních expertů tento test pouze ukázal, že severokorejská armáda může být technologicky mnohem dále, než se odhadovalo.

Australské bezpečnostní složky zatkly sedmnáctiletého mladíka, který plánoval bombový útok. Došlo k tomu v rámci protiteroristických akcí ve státě Victoria. Podle úřadů se jedná o důkaz, že je Austrálie na hrozbu terorismu připravena.

8 vládních vojáků zastřelili povstalci usilující o získání nezávislosti pro kmen Naga v severovýchodním indickém státě Nagalandno. Za poslední týden se jednalo již o druhý útok.

Kyberbezpečnost zahrnula nově do návrhu zákona o národní bezpečnosti také Čína. Krok směrem k posílení legálních prostředků Číny v obraně cyberprostoru je reakcí na prohlášení Edwarda Snowdena o využívání amerického exportu technologií jako prostředku špionáže v zámoří. Čína si tak nově stanovuje mimo jiné například cíl vytvořit vlastní národní zabezpečený internet, nebo třeba posílit bankovní systém proti útokům hackerů.

Pravděpodobně politicky motivovaný byl žhářský útok na čtyři autobusy v Kodani. Jejich provozní společnost musela dny před incidentem odstranit anti-izraelsky motivovanou reklamu umístěnou asociací pro dánsko-palestinské přátelství. Pro politicky motivovaný útok mluví i grafity hanící stát Izrael, které byly nalezeny na pátém poškozeném autobusu společnosti. Je to další příklad sílící vlny antisemitismu v Evropě.

O zřízení protiraketového systému obrany se chystá promluvit prezident Barack Obama na summitu se státy Perského zálivu. Cílem je odstrašení Íránu a jeho přesvědčení o ukončení úsilí o získání jaderných zbraní. Dle americké administrativy by měly státy Perského zálivu spravovat jaderný systém samy a USA pouze poskytnout dohled a odborníky.

3 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Jakub Šimák
    11. 5. 2015, 12:07

    Zásah Makednonské policie v Kumanovu si nezaslouží zmíňku? Vždyť je to přece jen 8 mrtvých policistů…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Adam Veselý
    11. 5. 2015, 13:22

    Události v Kumanovu za zmínku bezesporu stojí. Bezpečnostní monitor se však snaží zaměřit na události, které jsou v domácích médiích opomenuty. Včera odpoledne o tom informoval idnes a čt, patrně si autor myslel, že bude téma v ČR reflektováno více… Také bych to čekal…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    AA
    11. 5. 2015, 21:37

    Zpět do základní školy, všichni. Copak to nikdo nevidí? „… se podařilo dobít …“

    REPLY

Nejnovější komentáře