fbpx

TTIP: ošklivá zkratka, důležitá dohoda

TTIP: ošklivá zkratka, důležitá dohoda
Eu_US_flags_mensi

Zdroj ENISA

Ještě loni na podzim psal admirál James Stavridis o tom, že „pod radarem“ vzniká zřejmě nejdůležitější dohoda, která kdy byla dojednávána mezi Evropskou unií a Spojenými státy. A byť se jedná o dohodu primárně ekonomickou, bude mít, pokud ji EU a USA zdárně dojednají a ratifikují, rozsáhlé politické dopady. Ne nadarmo se Stavridisův text jmenuje Vladimir Putin Hates the TTIP.

A byť jde o ošklivou zkratku – TTIP, The Transatlantic Trade Investment Partnership – bezpochyby se jedná o klíčovou smlouvu dneška. Zjednodušeně řečeno, díky ní má být vytvořena volná obchodní zóna mezi Spojenými státy a zeměmi Evropské unie, která, podle optimistických odhadů, může zdvihnout vzájemný obchod až o 50 procent (generovat cca dalších 100 miliard eur ročně na každé straně Atlantiku a vytvořit pracovní místa).

Some $4.2 trillion of trade flows across the Atlantic between the United States and Europe. It is the largest trading relationship in the $60 trillion global economy, dwarfing any other trade relationship for the United States.

Zdaleka nejde ovšem o obchod, to by Vladimiru Putinovi zas tak nevadilo, jde o politické implikace, které sebou tato dohoda přinese. Primárně se bude jednat o další a mnohem hlubší propojení transatlantické oblasti, a pokud vyjdou odhady, její zbohatnutí, zatímco ruská ekonomika se nevyvíjí příliš dobře, je a bude oslabovaná mimo jiné sankcemi, strukturálními deficity, nekonkurenceschopností, nízkými cenami surovin a politickými závazky, které vytváří Vladimir Putin (například Krymem).

Není překvapením, že tato zóna volného obchodu má podporu především u těch, kteří podporují silnou transatlantickou linku a Severoatlantickou alianci. Pro tu je jakékoli hlubší ekonomické a nevyhnutelně politické propojování obou stran Atlantiku živou vodou. Jak v polovině května napsal například český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý v článku The Strategic Imperative of TTIP:

At the same time, TTIP could prove to be immensely beneficial to NATO, providing new meaning to the Alliance’s raison d’être of uniting countries with shared values to cooperate in their mutual defense. Given the sensitive nature of military procurement, both sides have – at least for the time being – agreed to exclude the defense sector from the negotiations. But the EU’s member states would be missing an opportunity if they did not pledge to use a part of the profits from the agreement to increase their defense budgets, thus mitigating the steep imbalance in military contributions and capabilities that currently exists between Europe and the US.

Dá se předpokládat, že odpor proti této dohodě především v Evropě poroste. Od obav, které mohou mít i racionální pozadí (nicméně se dají ošetřit) jako jsou negativní dopady na zemědělství, nárůst vlivu korporací až po kvalitu amerických produktů se dá očekávat přesouvání debat stále více do politické roviny. Samozřejmě, tématem vždy bude nějaká konkrétní obava, ale cíl bude stejný, zachovat stávající stav.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment


Nejnovější komentáře