fbpx

Události 25. – 31. května 2015

Události 25. – 31. května 2015

Bezpecnostni monitorNejvětší evakuaci od druhé světové války zažil v úterý odpoledne Kolín nad Rýnem. Kvůli letecké pumě, kterou pyrotechnici zneškodnili za dvacet minut, se z oblasti evakuovalo dvaceti tisíc lidí.

Evropská unie pozastavila svou pozorovací misi voleb v Burundi. Tým byl v zemi více než měsíc a nahlásil omezení nezávislých médií, nadměrné použití síly proti demonstrantům a zastrašování pro-opozičních stran. Současný prezident Nkurunzia, který v polovině května přežil pokus o převrat, se bude o funkci ucházet po třetí, což je podle některých protiústavní.

Guvernér Rio de Janeira Luiz Fernando Pezão apeloval na Národní Kongres kvůli zákonu kriminalizujícím nošení chladné zbraně jako například nože. O zákoně se diskutuje od roku 2004. Za nošení nůž a jiných nožů a podobných objektů na veřejném místě by mohla hrozit pokuta nebo až roční vězení.

Již k druhému bombovému útoku na šíitskou mešitu v Saudské Arábii se přihlásilo hnutí Islámský stát. Ve městě Dammám na východním pobřeží zemřeli čtyři lidí, při předchozím útoku se počet obětí vyšplhal na jedenadvacet. Cílem teroristů v Saudské Arábii je svrhnout královskou dynastii a rozdmýchat nenávist mezi sunnity a šíity.

Nigerijským prezidentem se stal ve čtvrtek bývalý generálmajor armády Muhammadu Buharí. Den po jeho uvedení do funkce zemřelo nejméně šestadvacet lidí při útoku na mešitu v Maiduguri. Za sebevražedným bombovým útokem stála teroristická skupina Boko Haram.

Mezi ruskými a americkými armádami v Černém moři dochází k incidentům. Zatímco Pentagon tvrdí, že provádí v mezinárodních vodách rutinní operace, Rusko vyslalo proti „agresivně jednajícímu“ americkému torpédoborci bitevní letouny Su-24.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře