fbpx

Události 1. – 7. června 2015

Události 1. – 7. června 2015

Bezpecnostni monitorPodle ruského diplomata Michaila Uljanova má Rusko právo rozmístit jaderné zbraně kdekoliv na svém území, tedy i na Krymu. Uljanov reagoval na ukrajinské vyjádření, v němž je takový krok nejvážnějším porušením mezinárodních závazků Ruska.

Americká tajná služba je od minulého týdne omezena v hromadném sběru dat o telefonní komunikaci. Jen se svolením soudu tak bude moci NSA nahlížet do dat, která na místo ní shromáždí telekomunikační firmy.

Za tři tisíce dolarů mohou jít Pákistánci nebo Afghánci bojovat na straně vládních jednotek Bašára Asada v Sýrii. Peníze nabízí žoldákům Írán, rekrutaci koordinuje íránská ambasáda.

Svatá válka na Balkáně. K ní vyzvalo ve videu hnutí Islámský stát před příjezdem papeže Františka do Sarajeva. Na záznamu jsou vidět džihádisté z Albánie, Bosny i Kosova. Podle jednoho účastníka, čekají balkánské „nevěřící strašlivé dny“.

Na divokém západě. Po více než jednom století umožní nový texaský zákon viditelně nosit zbraně. Ty mají sloužit jako prostředek odstrašování potenciálních kriminálníků. Spornou debatu vyvolává otázka povolení otevřeného nošení zbraní na univerzitních kampusech.

Dva páteční výbuchy před nedělními volbami do parlamentu zabily v Turecku dva lidi a více než sto dalších zranily. Jedna z explozí se odehrála v Diyarbakiru, na shromáždění prokurdské Demokratické strany lidu HDP, nastražena zde byla plynová bomba s náloží kovových kuliček.

Deset let vězení a tisíc ran bičem. Tento trest potvrdil Nejvyšší soud v Saudské Arábii bloggeru Raifu Badawimu. Za údajné urážky islámu byl Badawi zatčen již v letech 2012 a 2014, ve všech případech vyvolaly procesy mezinárodní pobouření, k zemím žádajícím o „odpuštění“ se připojila také OSN.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře