fbpx

Události 15. – 21. června 2015

Bezpecnostni monitor

Nasser al-Wuhayshi, jemenský velitel místní odnože organizace Al-Káida s názvem Al Qaeda in the Arabian Peninsula (AQAP), byl zabit při americkém dronovém útoku. Al-Wuhayshi se stal vůdcem AQAP v roce 2009. Tato organizace je mimo jiné známá tím, že se přihlásila k útoku na francouzský satirický deník Charlie Hebdo.

Kurdské jednotky YPG/YPJ v Sýrii spolupracující s místními rebelskými uskupeními obsadily klíčové město Tel Abyad na tureckých hranicích. Toto strategické vítězství znamená, že kurdské jednotky kontrolují cca. 400 km hranic s Tureckem, přes něž často přicházely Islámskému států zásoby, a také bojovníci.

EU hodlá používat drony na monitorování pohybu uprchlíků ve Středozemním moři. Jako první tuto metodu vyzkouší portugalské námořnictvo za použití dronů firmy Tekever typu AR3 Net Ray.

Pentagon je znepokojen pomalým postupem ve výcviku syrských rebelů, kteří by se měli stát opozicí Islámského státu. Kolem 200 Syřanů v této době prochází výcvikem v regionu a další stovky prochází lustrací, při počtu cca 6000 dobrovolníků, z nichž většinu tento proces ještě čeká.

Aliance tuarežských rebelů podepsala dohodu o příměří s vládou Mali. Dohoda, která mimo jiné dává větší autonomii částem severního Mali byla zprostředkována Alžírem.

Offsetový program související se smlouvou o pronájmu letadel Gripen společnosti Saab AB vynesl dle ČTK od roku 2004 české republice 31,6 miliardy korun. Tato spolupráce by celkově České republice měla přinést 130% hodnoty smlouvy na pronájem těchto strojů.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře