fbpx

Putinův Artěk XXI. století

V dobách SSSR byl tím největším lákadlem pro sovětské děti pionýrský tábor Artěk na Krymu. Vladimír Putin po léta tvrdil, že rozpad SSSR byl největší geopolitickou katastrofou XX. století, ale jeho rozpad označil za realitu, s níž se nedá nic dělat. Také tvrdil, že komu není líto rozpadu, nemá srdce, kdo si přeje jeho obnovení, nemá rozum. Dnes, poté co byl Krym „navrácen“ do mateřského náručí svaté Rusi, poté, co rozpoutal válku na východě Ukrajiny, poté, kdy vyhrožuje Pobaltí nebo Dánsku, tvrdí, že rozum nemá ten, kdo si myslí, že by Rusko mohlo napadnout státy NATO…

Věřme, že k tomu nedojde, ale i když na nás Rusko nezaútočí, tak to dlouhou dobu nebude země, se kterou bude možné normálně komunikovat. Mimo jiné proto, že pro ruské děti Putin na předměstí Moskvy buduje gigantický Vlastenecký park kultury a oddechu ozbrojených sil Ruské federace. Na západě se píše o tzv. „vojenském Disneylandu“, ale tohle je něco jiného. Brány tohoto parku budou opouštět mladí návštěvníci, kteří si v srdcích ponesou nejenom hrdost na svou vlast, ale také nenávist k jejím nepřátelům. A těmi nepřáteli jsme my

3 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Schneider
    29. 6. 2015, 9:28

    Něco tak hloupě propagandistického jsem již dlouho nečetl, je to asi podvědomě na úrovni dětí z Artěku. Je sice pěkné, že konečně cituje Putinův výrok celý, ale jeho pochopení je ve hvězdách. Anexí Krymu totiž nutno rozumět Chruščovovo rozhodnutí z roku 1954, kdy utrhl kus území Ruska a přidělil jej Ukrajině, která s ním neměla nic do činění: bez referenda, dokonce snad ani ne úplně v souladu s tehdejšími zákony SSSR (komické je, když se dnešní zastánci „ukrajinského Krymu“ odvolávají na tuto opravdu neskrývanou „komunistickou svévoli“ – ale asi to o něčem podstatném vypovídá). Putin nerozpoutal válku na Ukrajině – nic se tam nedělo, až když Ukrajina v rozporu se svou neutralitou (danou zakládajícími dokumenty státu: vyhlášení suverenity 1991, vyhlášení nezávislosti 1991 a na ně se odvolávající ústava 1996) začala vyjednávat vstup do NATO, a byla odmítnuta, tak se začaly „dít věci“ (podobně Gruzie). Pobaltí i Dánsko byly upozorněny na případné následky umístění zbraní, namířených proti Rusku. — Ve zjevném rozporu s touto dětinskou propagandou jsou výroky George Friedmana, Henry Kissingera i Zbygniewa Brzezinského, kteří uznávají, že Západ to s natlačením NATO až k ruským hranicím opravdu přehnal. Friedman už v roce 2008 napsal, že „ruské akce budou vypadat jako agresivní, ale ve skutečnosti budou obranné“. Friedman je totiž jiný kalibr, nelže jako odmítnutý pionýr z Artěku.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Flyboy Eda
    29. 6. 2015, 18:58

    Na univerzitách to ale musí vypadat, když tam vyučují předpojatí lidé. Ať se autor jede zeptat přímo obyvatel Krymu zda se cítí býti okupování, možná mu připomenou referendum z roku 1991 o autonomii této části bývalého SSSR.

    Možná by bylo i k zamyšlení ukončení pořádání akcí jakou je den pozemních sil Bahna nebo dny otevřených v kasárnách a na letištích AČR, aby to nemělo neblahý vliv na vývoj našich dětí, co když z nich vyrostou váleční štváči a imperialističtí hrdlořezové?

    K samotnému projektu toho parku bych napsal jen asi to, že je to typicky megalomanský projekt v ještě „větší“ zemi, dají do kupy nejspíš i exponáty z muzeí. Peníze se tam taky jistě budou točit v reklamách a stáncích se vším možným.

    REPLY

Nejnovější komentáře