fbpx

Události 6.-12.7.

Bezpecnostni monitor

Japonsko má zájem připojit se ke skupině zemí NATO, které jsou sdruženy v „NATO missile consortium“  dohlížejícím na vývoj raket a sdílející náklady. V případě, že k tomu skutečně dojde, to bude poprvé, kdy se Japonsko zúčastní nadnárodního obranného projektu. Konsorcium vzniklo v roce 1968 a jeho vlajkovým projektem je série raket SeaSparrow. Ty jsou určeny k obraně hladinových lodí proti letadlům a protilodním střelám.

Nejméně pět lidí bylo zabito při útoku na dva hotely v somálském hlavním městě Mogadišu. Za útoky pravděpodobně stojí islamisté ze skupiny Al-Shabab.

Rusko vyzvalo k zrušení zbrojního embarga OSN vůči Iránu. Tento krok by měl pomoci Teheránu přispět ve válce proti terorismu. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova je Irán důsledným zastáncem boje proti ISIS.

Indie a Pakistán vstoupily do Šanghajské organizace pro spolupráci. Ta je vedena Čínou a Ruskem. Podle Vladimíra Putina je to důkaz toho, že Moskva není ve světě izolovaná, ale také toho, že je americká vize „unipolárního“ světa zastaralá. Organizace neumožnila připojení Iránu. Ten se přitom o členství již dlouho snaží. Irán se podle skupiny může připojit až po dosažení dohody ohledně jaderného programu.

Hafiz Saeed, vůdce Islámského státu v oblasti Afghánistánu a Pákistánu, byl zabit útokem dronu. Údajně mělo pří útoku zemřít na třicet dalších ozbrojenců.

Italská společnost Hacking Team podezřívá zahraniční vládu z útoku na jejich systémy. Společnost dodávala vládám a tajným službám software pro sledování telefonní a internetové komunikace. Podle ředitele společnosti Vincenzettiho byl útok proveden cizí vládou nebo někým, kdo má obrovské finanční prostředky. O tom, kdo by to mohl konkrétně být, však spekulovat nechtěl.

Kolumbie souhlasí s redukcí množství útoků proti FARC. Kolumbijská vláda vydala společné prohlášení s rebely, jehož cílem je deeskalace konfliktu. Vládní síly se od dvacátého července vyvarují vojenským akcím v případě, že FARC splní svůj slib příměří.

Tuniské bezpečnostní síly zabily pět bojovníku Islámského státu v horách nedaleko města Gafsa. Tunisko vyhlásilo stav nouze po teroristickému útoku v letovisku Sousse. Britské ministerstvo zahraničí označilo další teroristické útoky za velmi pravděpodobné a vyzvalo Brity k odchodu. Německo a Francie příkladu nenásledovaly.

V ukrajinském Mukačevu zemřeli při přestřelce mezi místní policií a příslušníky hnutí Pravý sektor, nejméně dva lidé. Boj se strhl poté, co nejméně dvacet ozbrojenců z tohoto hnutí obsadilo budovu vlivného ukrajinského politika Mikhaila Lana. Dle serveru The Guardian je toto krveprolití výsledkem vzrůstajících tenzí mezi ukrajinskou vládou a Pravým sektorem.

Profilový obrázek
Adam Veselý
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře