fbpx

Zelené a modré filmové léto: Copak je to za vojáka…

Film Copak je to za vojáka… se objevil v československých kinech v roce 1987. Patří mezi nejpovedenější filmy československé kinematografie věnované vojenské tématice. Přežít 730 dnů základní vojenské služby nebylo jednoduché, ale pokud jste sloužili u průzkumáků, dalo se to. Film se natáčel v Janovicích nad Úhlavou a Klatovech. Pro představitele hlavní role svob. Kouby, Jiří Langmajer, to byla asi nejslavnější filmová role. Přesto to nebyl jeho první film s vojenskou tematikou. Tím prvním byl původní televizní film Sukně lenže zelená z produkce bratislavského studia ČST, jehož děj se odehrává v kasárnách Vojenského učiliště Podjavorských partyzánů v Novém městě nad Váhom. Jiří Langmajer si zde zahrál desátníka absolventa.

8 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

8 Comments

  • Profilový obrázek
    Jirka
    5. 8. 2015, 13:46

    Moc rád na to vzpomínám, bo jsem v tu dobu v Janovicích sloužil a u některých záběrů vzpomínám jak naše rota v pozadí pochodovala. Také se bavím když „Kouba“ běží na černo přes plot v Janovicích a skočí před garáže v Klatovech. To bylo asi z důvodu utajení :-). Podobně se natáčel i Velitel s por.Lípou alias Antonínem Procházkou na VVŠ PV.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    6. 8. 2015, 12:57

    Zajímavá je i role Daniela Landy, který se ve filmu mihne coby desátník (když jsou všichni „průzkumáci“ kromě Kouby zadrženi a izolováni).

    REPLY
  • Profilový obrázek
    radim2
    6. 8. 2015, 17:50

    Dušane ty máš ale postřeh :) Krokoval jsi si to po snímcích aby jsi ho odhalil? Nechci se mílit ale nebyl název VSŠ Podjavorinských partyzánů?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Flyboy Eda
    6. 8. 2015, 20:07

    Landa je tam nepřehlédnutelný :-D
    V porovnání se současnou armádou bych tu zmínil spíše roli pana Jandáka, takových nepřejících „škodičů“ sedících za stolem plných lejster je tu plno :-D A vyšplhat nebo obejít takovou hromadu papírů už kolikrát nedokáže ani svobodník Kouba.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    NOANO2011
    7. 8. 2015, 19:30

    Pan poslance Jandák je celkově zajímavá postava, když se kamarádí s odsouzeným Jonákem: http://www.blesk.cz/clanek/radce-penize/34265/s-kym-se-kamaradil-ministr-jandak.html. Asi jako ministr obrany by byl ale lepší herec než M. Stropnický, byť byl také ministrem kultury. Ve filmu bych jej nebral jako škodiče, prostě doba byla taková, že lidé museli být nároční k sobě i ostatním, aby ČSLA byla v pohotovosti. Dokážete si představit, že dnes někdo zplánuje a uskuteční takovéto cvičení, do něhož by se zapojila PČR, obecní policie, zaměstanci LČR nebo VLSČR, AZ a nějaká další složka armády schopná vytvářet rojnice a vše by se třeba opakovalo každého půl roku? Vždyť byl problém vyčlenit 400 vojáků pro Vrbětice. Největší problém by asi měl GŠ neschopný pochopit, proč by někdo chtěl cvičit.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Flyboy Eda@NOANO2011
      7. 8. 2015, 23:01

      To si dokážu představit až moc živě :-D Imperialisté by se zaradovali, kdyby viděli ten chaos a neschopnost našeho „top managementu“ :-D
      Jsme na tom odbdobně jako ukrajinská armáda před povstáním oligarchů na východě, jen neválčíme.
      Hlavní úkol je vykazovat činnost podobnou konferencím a think tankům věnovaným druhům vojsk, které už u nás existují pouze v podobě „potěmkinových vesniček“ nebo jen s alegorickými vozy pro military parade.

      REPLY
    • Profilový obrázek
      Radim2@NOANO2011
      6. 9. 2015, 11:53

      Nedovedu si to představit ale možná by to šlo :)

      REPLY

Nejnovější komentáře