fbpx

Bezpečnostní události 3.-9. srpna 2015

Bezpecnostni monitor

Více než 2000 migrantů už letos zahynulo při pokusu překonat Středozemní moře. Za stejné období loňského roku přitom Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) zaznamenala 1607 úmrtí.

V běloruském Minsku jednali o Ukrajině. Ani dvanáct hodin za zavřenými dveřmi však nepřinesly průlom ve snaze ukončit ozbrojený konflikt na Ukrajině. Podle zprostředkovatele jednání Martina Sajdika z OBSE se podařilo pokročit alespoň v řešení problémů spojených se zásobováním Donbasu vodou a s obnovením železničního spojení s Luhanskou oblastí. Strany se také dohodly na likvidaci minových polí.

více než dva týdny je mimo provoz emailová síť s neutajovanými zprávami generálního štábu v Pentagonu. Ta se stala terčem útoku už v červenci. Ačkoliv vládní představitelé neuvedli, kdo za útokem, který zasáhl přes čtyři tisíce pracovníků, stojí, stanice NBC s odvoláním na nejmenované zdroje obviňuje Rusko.

Američané poprvé soudili válečného zajatce z Afghánistánu na území USA. Porota shledala pětapadesátiletého bývalého příslušníka sovětských okupačních vojsk Ireka Chamidullina vinným v 15 bodech obžaloby. Od podpory terorismu až po nezákonné ozbrojování. Obviněnému Rusu hrozí za příslušnost k Talibánu a útok na americké vojáky doživotí. 

Po týdnech demonstrací proti korupci a rozvratu státní správy prosadila irácká vláda rozsáhle reformy ve vedení státu. S jejich návrhy přišel premiér Hajdar Abádí, zahrnují také zrušení postů tří viceprezidentů a tří místopředsedů vlády. Některé změny vyžadují změnu ústavy, a proto budou předloženy parlamentu. Jejich aplikace se tak podle agentury AFP oddálí, některé také prý předznamenávají politikou bitvu.

Atentát na královnu? Podle britského listu The Mail od Sunday plánují bojovníci Islámského státu útok na královnu Alžbětu, a to údajně na příští sobotu, kdy se bude v Londýně oslavovat výročí kapitulace Japonska. Bezpečnostní služba MI5 to prověřuje.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře