fbpx

Ruský geopolitický „gamechanger“ na Blízkém východě

Před pár dny se objevily informace, že Rusové posilují přítomnost v Sýrii, konkrétně, že na základně nedaleko Damašku se vše připravuje na rozmístění ruských stíhacích letounů, které by se měly zapojit do boje proti islámským teroristům po boku Bašára Asara. Rusko tyto informace vehementně popírá, nicméně po zkušenostech z minulosti, je na místě jistá opatrnost a nedůvěra. Islamisté již zveřejnili video (viz výše), na kterém má být ruský vojenský letoun a český ministr obrany Martin Stropnický, na rozdíl od Američanů a dalších, kteří mlčí, pronesl:

„Chceme si to ověřit, je to poměrně významná zpráva. Já jsem o tom mluvil ráno s některými našimi speciálními útvary. Ty to ověřují. Je dost pravděpodobné, že tomu tak je,“ řekl podle ČTK Stropnický. Pokud by se zprávy potvrdily, znamenalo by to podle něj poměrně výrazný zásah, který by mohl vést k efektivnějšímu řešení situace v oblasti.

Již ke konci srpna se objevily informace o tom, že Rusové přepravují ve zvýšené míře do jediného „svého“ přístavu ve Středomoří v syrském Tartusu vojenskou techniku, jako například nákladní vozidla Kamaz, Gaz-66 a čtyři obrněná vozidla, která se objevila na fotografiích. Dosud na zemi působili pouze ruští techničtí a vojenští poradci a dobrovolnické Slovanské jednotky (sebrané prý pod dohledem FSB), které dopadly podle všeho neslavně. Působení poradců je zaznamenáno na videu z bojů, které se objevilo na internetu (ruština je na 2.03, 2.06, 2.10 a 2.30 minutě).

Pokud se Rusko rozhodlo zvýšit přítomnost a zapojit se do konfliktu v Sýrii, byla by to zásadní geopolitická a nutno říct, velice chytrá, změna hry, která bude mít poměrně důležité a dlouhodobé dopady:

  1. alespoň na čas se přenese pozornost z Ukrajiny, protože bude otevřeno nové bojiště. A pokud se Západ rozhodne na Blízkém východě znovu zásadněji angažovat, zadržování Ruska na východní hranici NATO bude stále komplikovanější (zvláště pokud by se rozhořela ještě nějaká další krize v Asii);
  2. úspěšná ruská podpora zamezí pádu Bašára Asada, který je (respektive po léta byl) nepřijatelný pro Západ. Zároveň se uchová vliv alavitů, kteří tvoří 13 procent syrské populace a jsou hlavní zastánci Bašára Asada (sunnité je považují za odpadlíky);
  3. Rusko získá přirozený vliv, protože bude tím, kdo pomůže zatlačit Islámský stát, podle některých zásadní hrozbu Západu. Tomu se léta nedařilo se s teroristy vypořádat, protože spoléhal na to, že to s omezenou pomocí udělají Kurdové a irácká vláda. Pokud by to vyšlo, režim Bašára Asada by padl a díky pomoci náhle spřáteleného Íránu by došlo k udržení vlivu Západu, k zadržování Ruska a umravnění sunnitských radikálů;
  4. Rusko bude mít výrazný vliv na zklidnění situace v Sýrii a Iráku a na případné poválečné uspořádání. Ve finále to může znamenat postupnou marginalizaci vlivu zemí Západu v této oblasti (klíčový bude postoj Iráku) a zároveň ekonomickou injekci pro ruskou ekonomiku, která je v poměrně zásadních obtížích;
  5. pro Spojené státy a Evropskou unii se stane osudovým spojencem Írán, který díky své poloze a dlouhé historii soupeření s Ruskem – i přesto, že dnes již s ním nemá, s výjimkou Kaspického moře, přímou hranici – může udržovat Moskvu v napětí.

P. S. A budou lidé, kteří budou tvrdit, že kroky Ruska jsou ve prospěch Západu. Budou se mýlit…

6 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

6 Comments

  • Profilový obrázek
    Flyboy Eda
    3. 9. 2015, 21:50

    6. pan Šulc bude mít o čem psát, třeba možná i o tom kterak bude muset celý svět společně hasit, to co zaseli jiní

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    4. 9. 2015, 9:04

    S těmi ruskými ekonomickými obtížemi to do budoucna zase nebude tak horké: http://www.tyden.cz/rubriky/byznys/svet/ruska-ekonomika-je-zrejme-z-nejhorsiho-venku_354342.html

    REPLY
  • Profilový obrázek
    David Khol
    4. 9. 2015, 13:14

    Tak to, že by kroky Ruska byly ve prospěch Západu, je samozřejmě nesmysl. Rusko dělá to, co je v jeho prospěch – a to poměrně efektivně a pragmaticky. Ale podobný postup volí i jiné státy, i pro USA je důležité bránit především své zájmy. Bylo by proto chybné Rusko za tuto politiku nějak odsuzovat. Rusko dlouhodobě spolupracuje se Sýrií, oba státy mají mezi sebou celou řadu smluv. Má snad Rusko vypadat jako někdo,kdo svému spojenci nepomáhá?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    civil
    6. 9. 2015, 22:19

    Bašár Asad je jediný čitelný a stabilizační prvek v syrské občanské válce. Jeho podpora Ruskem je rozhodně přínosnější pro současnou situaci v Sýrii než podpora islámských radikálů(IS) členem NATO Tureckem nebo spojencem USA Saúdskou Arábií.

    Když se oprostíme od proti ruské ideologie a podíváme se na současnou situaci v Sýrii a Iráku realisticky, tak zjistíme, že je to Írán kdo ze současného chaosu vytěžil nejvíce.

    Írán jako spojenec Západu? Ne, to Moskva dodává zařízení pro íránský jaderný program, to Moskva dodá sofistikované zbraně (S 300). To Západ je v napětí před kroky Íránu v regionu.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Tomas.Kolar
    7. 9. 2015, 16:04

    Ohledně Íránu je to drobet složitější, neb Rusko je zase v napětí z Íránské ropy, která po dodání na trh může ještě snížit její už tak nízkou cenu. Ohledně Turecka zcela souhlasím, již delší dobu je jeho politika v přímém rozporu se zájmy všech ostatních států NATO. Proto mě dosti překvapila a nepotěšila tak jednomyslná podpora Turecka na onom rychle svolaném summitu NATO…

    REPLY

Nejnovější komentáře