fbpx

Paříž – 13. listopad 2015

Paříž – 13. listopad 2015

Pátek třináctého je v našich pověrách ukotvený jako den přinášející smůlu a neštěstí. Francie zažila útoky, které včerejšek učinily dnem krve, strachu a hněvu. Tento komentář se z průběžně dostupných informací pokusí vyskládat mozaiku toho, co se stalo.

Podle počtu obětí se jedná o nejtragičtější události v Evropě od bombových útoku z října 2004 v Madridu. Ty si vyžádaly 191 životů. Překvapivý však není jen rozsah, ale i charakter včerejších útoků. Ty proběhly na šesti rozličných místech napříč Paříží. Cílené byly na národní fotbalový stadión, restaurace a kavárny na ulicích Rue de Charonne, Rue Alibert, Rue de la Fontaine au Roi, Boulevard Voltaire a koncertní halu Bataclan.

Páteční večer, fotbalový zápas, koncert, plné bary a restaurace. Klíčem ve volbě cílů se zdá byt prostá maximalizace počtu obětí. Všechny útoky mířily na tzv. soft civilní cíle, z čehož můžeme usuzovat, že se útočníci chtěli vyhnout brzkému střetu s ozbrojenými složkami. V případě útoků na fotbalový stadion by pozornosti neměl ujít fakt, že probíhajícího přátelského fotbalového zápasu mezi Německem a Francií se zúčastnil i prezident Hollande, který byl po prvních explozích z místa evakuován. Podle dostupných zpráv proběhly všechny exploze mimo stadion, přesto v jeho bezprostředním okolí.

Taktéž modus operandi dodává včerejším útokům výjimečný rozměr. Podle dostupných zpráv teroristi využili kombinaci sebevražedných útočníků a střelců vyzbrojených automatickými puškami a dalšími střelnými zbraněmi. Peklo v pařížských ulicích rozpoutalo údajně jen osm útočníků, kteří se oproti lednovým útokům v Paříží tohohle roku nepokoušeli utéct. Některá svědectví z nejkrvavějšího místa útoku, haly Bataclan, popisují chladnokrevně a profesionálně působící útočníky. Tyto informace ve spojitosti s celkovým rozsahem naznačují nebezpečný nárůst schopností teroristických buněk v Evropě a zejména nutné rozsáhle organizačně-logistické zázemí těchto útoků. Tento kvalitativní posun v provedení otevírá kritické otázky. To nejen ohledně pachatelů, ale i činnosti bezpečnostních složek a tajných služeb. Server SOFREP přinesl zatím nepotvrzené informace o vědomí francouzské policie a německých tajných služeb o přípravě rozsáhlých útoků na Paříž.

Francouzský prezident už oficiálně připsal odpovědnost za útoky Islámskému státu. Ti se v době psaní tohoto článku k útoku přihlásili. Víceré indicie naznačují, že tomu může být opravdu tak. Nejasná je zatím identita samotných pachatelů. Mohlo se jednat o navrátilce z bojišť v Sýrii a Iráku nebo příslušníky dlouhodobě spících buněk. Do vyjasnění dalších informací můžeme ovšem jenom hádat. Velice pravděpodobné ale je, že skrze neselektivní charakter a značný počet obětí včerejší útoky vyvolají daleko masivnější řetězec reakcí než útok na Charlie Hebdo.

 

8 comments
Profilový obrázek
Matej Kandrík
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

8 Comments

  • Profilový obrázek
    civil
    14. 11. 2015, 18:48

    Dovolím si napsat pár postřehů ke komentáři a včerejší pařížské tragédii.
    ,,… nebezpečný nárůst schopností teroristických buněk v Evropě a zejména nutné rozsáhlé organizačně-logistické zázemí těchto útoků. Tento kvalitativní posun…,,
    Nejsem expert, ale k útoku automatickými puškami a IVZ proti civilistům na ulici v restauraci nebo na koncertě nepotřebujete žádné rozsáhlé organizačně-logistické zázemí a to bude zřejmě hlavní důvod proč plánování a organizaci útoku tajné služby a policie nezaregistrovali. Zbraně, výbušniny to vše nakoupíte na černém trhu nejlépe mimo Francii a díky schengenskému prostoru s minimálním rizikem provezete na místo určení. Útokům na civilisty ve veřejném prostoru prostě nikdy na 100 % nezabráníte.

    K útoku se přihlásil IS, ale jak z posledních informací vyplývá provedení a zázemí k útoku poskytli minimálně částečně francouzští občané. Nespokojení a nezakořenění potomci uprchlíků, kteří mají občanství dané země to je myslím jeden z problémů současného terorismu v Evropě. A to nechci ani domýšlet důsledky současné živelné, nekontrolovatelné imigrační vlny, která postihla celou EU.

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Matej Kandrík@civil
      14. 11. 2015, 19:20

      Automatické pušky a IVZ samozrejme nie sú žiadna jadrová fyzika. Faktom ale ostáva, že takáto kombinácia zbraní a rozsah útokov nemá v Európe(vďaka bohu) obdobu…. alebo aspoň o nej neviem. potom je tu dalšia operatívna činnost ako vytypovanie cielov, ich pozorovanie, „logistika“ vykonávateľov útokov, nutnosť konšpirácie atd. atd.

      preto som hodnotil útoky ako kvalitativny posun. môj osobný pocit je že organizátori tohto si dali záležať viac než bratia Koachi, ktorý na prvý pokus ani nenašli redakciu Charlie Hebdo…

      Múdrejší budeme s každou novou informáciou, už pripravujeme ďalšie texty.

      REPLY
  • Profilový obrázek
    civil
    14. 11. 2015, 21:28

    Nechci zlehčovat pařížské útoky ze včerejška, ale plánování teroristů nebylo nijak obtížné ani sofistikované. Co se tipování a pozorování týče prostě si vybrali centrum Paříže v páteční večer, kdy většina lidí jde za zábavou a udeřili s cílem zabít co nejvíce lidí.
    Co se týká konspirace tak u jednoho z teroristů našli syrský pas na který byl někdo zaregistrován řeckými úřady jako uprchlík 3.října na ostrově Leros a pak zmizel v schengenském prostoru.
    Logistika? Nákup zbraní a výbušnin na černém trhu mimo Francii a jejich převoz v rámci Schengenu, ubytování teroristů, kdekoli v EU a jejich přesun v rámci schengenského prostoru ulehčený nekontrolovatelným pohybem statisíců imigrantů po Evropě.
    Ano šlo o promyšlenou sérii útoků, ale při střelbě zbraní do neozbrojených civilistů uspěje i starý psychicky nemocný muž jak ukázala česká tragédie ze Zlínska.

    REPLY
  • Profilový obrázek
  • Profilový obrázek
    Vít
    16. 11. 2015, 13:39

    Připojuji se k názoru, že primárně nešlo o dobře naplánovanou akci. Výběr míst z hlediska vedení útoku a vyvolání paniky také nebyl hoden hlubšího přemýšlení. Že to média a tajné či jiné služby hodnotí jinak, oni kvůli veřejnému mínění musí. Navíc je přece pravděpodobné, že využili uprchlickou vlnu aby do EU pronesli co se pronést dá. Je ovšem smutné, že evropští představitelé chtějí konat, až se vždy něco stane. Prevence jim nic neříká a vždy musí umřít nevinní lidé, než přijdou preventivní opatření. NATO a spol. již proti IS bojuje druhým rokem, bez jakéhokoliv hmatatelného výsledku. Opravdu ti Francouzi zjistili za 24 hodin kde má IS velitelské stanoviště, výcv. tábor atd. Dva roky předtím to nevěděli ? Zde je nutné se ptát na odpovědi, proč až teď a ne dříve. Kolik takových spících buněk přešlo do Evropy a přineslo si něco sebou?
    Největší tragédií a koncem pro Evropu bude, až ti běženci místo kalašnikovů a pár kilo výbušnin přinesou něco vysoce biologického. Pak už budou utíkat i Evropané, ale kam?

    REPLY
    • Profilový obrázek
      meldik@Vít
      17. 11. 2015, 19:58

      nevim kde se o tom psali ci mluvilo, ale udajne vybrane cile bombardovane Francouzi byly IS narychlo vyklizeny, jelikoz odplatu ocekavali…

      REPLY
  • Profilový obrázek
    meldik
    17. 11. 2015, 19:57

    taktez se mi nechce verit, ze za akci stala hluboka myslenka. 2 sebevrazedni atentatnici jsou toho dobrym prikladem. jedne odpalil akorat sam sebe, druhy zel bohu zabil jednoho nahodneho kolemjdouciho. to nesvedci o velkem planovani, kdyz vedle stal stadion s 80 tis divaky, kteri jednou z toho mista museji odejit a vmisit se do jejich davu..to by teprve vyvolalo nesmirnou paniku, ktera by pravdepodobne stala zivot vice lidi nez samotny odpal. pokud by se melo jednat o utok s rozsahlym planovani, nejspise by vypadal typu sebevrazedna palba jednoho -> najezd policie -> odpaleni nejakeho nejblizsiho vozidla nalozeneho vybusninami -> dalsi utoky na metro a jine uzle s velkym poctem lidi (viz. Bataclan)

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Matej Kandrík@meldik
      17. 11. 2015, 22:42

      Reagujem v rychlosti, ak nezabudnem neskor nahadzam linky.
      Čo sa týka štadiónu, sú informácie že bol pokus dostat sa na štadión. Security pre podozrivy zjav (vraj si vsimli vestu) utočnika nepustila, ten sa pokúsil z miesta újsť načo následne explodoval. Čo by mohlo naznačovať metódu, že útočník má svojho veduceho(o ktoro nemusi ani vediet)s dialkovým zariadením aby nedošlo k zlyhaniu ludského faktora.

      double tap čo popisujete by vyžadoval rádovo väčšie mnozstvo výbušnín, čo by zase komplikovalo pripravnu fazu a zväčšilo šancu odhalenia skupiny. pokiaľ nepoznáme detailnejšie pozadie je to samozrejme tažko hodnotiť a zložky/média budú s podstaty veci dramatizovat.

      informácie sa stále značne menia viď. otázky ohľadom pasu, zatýkanie v Brusseli atd. Fakt že kombinácia samovražedných útočníkov a strelcov v tomto rozsahu nema v Europe precedens ostáva.

      REPLY

Nejnovější komentáře