fbpx

Názor: Návrh restrikce držení zbraní z pera Evropské komise – efektivní řešení, nebo diletantismus?

Názor: Návrh restrikce držení zbraní z pera Evropské komise – efektivní řešení, nebo diletantismus?

Evropská komise vydala urychleně návrh směrnice na další omezení získání zbraní v EU jako důsledek událostí z 13. listopadu v Paříži. Podívejme se na obsah návrhu, jenž vychází z květnové European Security Agenda, a na důsledky jeho implementace. Jde o konstruktivní řešení problému, nebo jen o další pokus rozšíření své agendy z pera Evropské komise a pošlapání hodnot demokracie?

Foto: Peretz Parentsky, Flickr.

Foto: Peretz Parentsky, Flickr.

Obsah návrhu
Návrh směrnice, který v rámci Junckerovy komise připravila komisařka pro vnitřní trh, průmysl a podnikání Elżbieta Bieńkowska a komisař pro migraci a občanství Dimitris Avramopoulos, navazuje na současnou legislativu EU (Směrnice 91/477/EEC) v oblasti zbraní a přináší návrhy nových omezení a harmonizace práv pro členské státy EU. Cílem návrhu je podle úvodních stránek dokumentu harmonizace pravidel pro označování zbraní, jejich výroby, deaktivace a definování přístupu ke klasifikaci loveckých a sportovních zbraní. Důvodem je dle slov Junckera ,,vypořádání se s hrozbou toho, že zbraně padnou do rukou teroristů“.

 Návrh směrnice obsahuje:

  • Zákaz jistých samonabíjecích zbraní, které nebudou moci být v žádném případě drženy soukromými osobami, přestože jsou trvale znehodnocené. Ty budou přesunuty z kategorie B do kategorie A. Toto omezení zahrnuje všechny zbraně v kategorii B7 nebo zbraně s velkou kapacitou zásobníku nebo s konstrukcí, která umožňuje jednoduché přestavění na zbraň automatickou. Týká se to i předchozích automatických zbraní upravených na samonabíjecí,
  • přísnější pravidla nákupu zbraní a jejich součástek přes internet,
  • společná pravidla označování zbraní v celé EU,
  • zlepšení kooperace mezi státy, například mezistátně propojeným registrem zbraní,
  • vytvoření společných kritérií zahrnující signální zbraně (pistole na světlice, pistole na startování závodů) a expanzní zbraně s cílem zabránit přestavění takových zbraní na zbraně funkční,
  • společný přístup k deaktivaci zbraní, přísnější omezení cirkulace znehodnocených zbraní se zákazem držení a prodeje znehodnocených zbraní kategorie A. Státy musí zavést registr držitelů deaktivovaných zbraní,
  • přísnější omezení pro sběratele,
  • maximálně pětiletý limit pro obnovení licence.

To dobré a to špatné
Zaměřme se na návrh týkající se samonabíjecích zbraní a jejich přesunování z kategorie B do kategorie A. Evropská komise v návrhu vůbec nedefinuje, o které zbraně se jedná. Jaké zbraně jsou jisté zbraně? Co jsou zbraně s velkou kapacitou zásobníku? Co si má člověk představit pod pojmem lehce přestavitelné na zbraň automatickou? Tento bod návrhu je opravdu velmi vágně napsaný. Pokud by byl implementován v současném znění, může to vést k minimálně dvěma problémům. Za prvé si návrh vyloží každý stát jinak. To by ve výsledku šlo proti podstatě snahy o harmonizaci práva mezi státy, ačkoli je to podstatou návrhu. Za druhé je reálné do této kategorie zařadit prakticky cokoliv. Otevírá se tedy možný prostor pro šikanu občanů, jež zbraně drží legálně.

 Přísnější pravidla pro nákup zbraní a jejich součástek na internetu se dají považovat za dobrá, ale jejich reálnou účinnost vnímám jako velmi diskutabilní. Chybí reálně implementovatelný způsob, kterým takovou kontrolu zvýšit a uskutečnit.

 Dalším kamenem úrazu je vytvoření společných kritérii na signální a expanzní zbraně. Těmi musí být dle komise nově takové konstrukce, aby bylo zabráněno jejich přestavbě na zbraň funkční. Navíc není jasné, zda tyto zbraně budou podléhat registru stejně jako zbraně deaktivované.

 Společná pravidla pro označování zbraní v EU jsou vhodná. V návrhu jsou zmíněna zejména kvůli tomu, že současné označování zbraní je lehce vymazatelné, zničitelné, čímž se zbraň stává anonymní. Komise ovšem nenavrhuje, jak by toto nové nezničitelné označování mělo reálně vypadat.

Foto: Steve Snodgrass, Flickr

Foto: Steve Snodgrass, Flickr

 Za dobrý krok se dá považovat harmonizace pravidel pro deaktivaci zbraní, neboť byly při útocích v Paříži i při útocích na Charlie Hebdo použity právě zbraně deaktivované, přestavěné na zbraně funkční automatické. Komise vychází z faktu, že teroristická uskupení působí v EU mezinárodně. Otázkou ovšem zůstává, jak bude samostatný návrh (pokud bude v této podobě schválen) implementován. Zavedení registru deaktivovaných zbraní je byrokraticky velmi náročné, a jakým způsobem lze návrh vymáhat, není jasné. Navíc podle pravidel uvedených v návrhu bude potřeba, aby zbraň prošla deaktivačním procesem a byla viditelně označena za deaktivovanou. A to všechno pod kontrolou jakéhosi vyššího arbitra, jenž bude kontrolovat vykonávání tohoto procesu.

 Nový návrh navíc zahrnuje i sběratelské zbraně a samotné sběratele. Ti jsou v dokumentu označeni přímo za možný zdroj obchodu se zbraněmi.

Verdikt
Návrh je amatérsky napsaný paskvil, jenž míchá jablka a hrušky dohromady. Snaží se omezit teroristům přístup ke zbraním pomocí zákazu legálních zbraní v rukou občanů. Klade otázky, na které nemá přesné odpovědi. Návrhy nových pravidel jsou nedotažené dokonce a ve skutečnosti nenavrhují žádné zlepšení. Říkají, co by se mělo udělat, ale nenavrhují jak.

 Tato práce není pobuřující jen z hlediska své kvality, ale zejména z důvodu své bezpečnosti. Otevírá nový prostor pro šikanu zákonů dbalých občanů. Proč se v návrhu mluví o restrikci legálně držených zbraní? Proč občanům ztíží přístup ke zbraním, když je podle mého názoru jasné, že kvalitně vyzbrojená občanská společnost je nejlepší způsob, jakým se terorismu bránit? Příkladem je schopnost izraelských civilistů bránit se a reagovat na současnou vlnu teroristických útoků. Pod závojem řešení problému deaktivovaných zbraní v rukou teroristů, který bezpochyby existuje, se skrývá nový donucovací prostředek zaměřený na občany. Trpkým faktem je krátká kolonka v press-release. Říká, že komise se v budoucnu zaměří na černý trh se zbraněmi. Jsem rád, že komise jasně vidí své priority. Mezi nimi ale určitě není dodržování občanských svobod v liberální demokracii. Člověk se může jen pozastavit nad myšlenkovým pochodem členů komise. Proč využívat návrh na podsouvání takto nebezpečné a omezující agendy? Proč je tento návrh špatně napsaný, ačkoli avizuje, že byl vytvořen s konzultacemi odborníků?

Můžeme jen doufat, že při průchodu Evropským parlamentem a Evropskou radou bude tento návrh dostatečně upraven v připomínkovém řízení. Po úpravě návrhu a zaměření se na problém deaktivace, kontroly a vypuštění subversivních agend, které ve svém reálném dopadu omezí slušného občana a teroristovi v ničem nezabrání, bude tento návrh prospěšný. Kdyby byl ovšem přijat v současném znění, vznikne nebezpečný precedens pro legislativu v oblasti držení zbraní, a to tvoření právních aktů na jednu stranu nicneříkajících a na druhou všeobjímajících.

10 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

10 Comments

  • Profilový obrázek
    Vlastimil Šindelář
    23. 11. 2015, 17:40

    Ad Jan Medricky (Facebook): Jak se o návrhu bude hlasovat a co to znamená pro český právní řád?

    Ke schválení je potřeba souhlasu Evropského parlamentu a Evropské rady. Směrnice bude schválena, pokud návrh odsouhlasí oba orgány. Návrh prochází několika čteními. V  těch se návrh připomínkuje a odesílá mezi parlamentem a radou, dokud se nedohodnou na přijatelné verzi pro oba orgány nebo návrh nepadne. Při hlasování se používají různě většiny pro různé situace.

    Návrh je tzv. směrnicí. Směrnice je normativním právním aktem EU. Slouží k harmonizaci předpisů členských států. Znamená to tedy, že se jedná o zákon implementovaný do právního řádu členské země, což také znamená, že členská země dostává široký manévrovací prostor. Tak tomu je, protože směrnice členským státům určuje, čeho mají dosáhnout. Neříká ale, jakými prostředky (na rozdíl od nařízení).

    Proveditelnost návrhu v tomto znění se mi jeví jako velmi složitá a nákladná. V některých ohledech přímo nemožná. Také si myslím, že se návrh setká se silným odporem ze strany občanů zemí EU, různých uskupení zabývajících se touto tematikou a vlád (včetně té české).

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Flyboy Eda
    24. 11. 2015, 22:24

    Naprostá idiocie a neznalost věcí, kam až oko dohlédne. Stačí se podívat na současnou situaci v ČR. Zbraně jsou tu legálně drženy a problémy nejsou, víceméně u nás zbývá jen doladit otázka toho, aby se nedostaly do rukou osobám psychicky narušeným nebo nemocným osobám.
    Vše je spojeno s problémovým náboženstvím. Pokud si tu zachováme vlastní identitu nebudeme mít problém. Raději budu spokojený xenofob, při vědomí, že se nebudu muset se svými blízkými a přátely bát jít po ulici, na koncert, do restaurace nebo kamkoliv jinam.
    Naši předci tu prolévali krev, právě, protože chtěli to co tu máme dnes, museli jsme čelit dvěma totalitám abychom si mohli vydechnout a není jediný důvod tu poskytovat podhoubí někomu kdo má ve skrytém úmyslu našich svobod zneužívat.
    Pokud se nám tu humanisté chtějí dělat jungli plnou nebezpečí a potencionálních nástrah, tak by bylo rozumnější, v každé domácnosti, minimálně jeden poloautomat mít.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Robert
    24. 11. 2015, 23:19

    K tomu snad jen že by se ti eurohujeři měli podívat na Izrael. Kolik útoků tam pomohli zastavit ozbrojení občané? A nebyli ozbrojení legálně drženou zbraní?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Pavel
    25. 11. 2015, 10:10

    Logika veci, kdy nekdo spojuje legalni nabyti a drzeni B zbrane nemuslimskym obcanem s nabozensky motivovanym vrazdenim , provadenym muslimsky zalozenym vrahem, Ackovymi zbranemi, ziskanymi z cerneho trhu, ci sikovnym poskladanim A zbrane ze zrusenek, svedci o intelektu a duvtipu autora navrhu na zmenu zakona. Zakazem legalni B zbrane pokvete cerny trh natolik, ze zmena bude mit presne opacny efekt a sehnat neco na cernem trhu bude snazsi pro daleko rozmanitejsi nabidku, kterou bude generovat vetsi poptavka. Ktery muslim si pred vrazdenim obcanu udelal pas a poridil kalacha legalne , ci jej odcizil majiteli zbrojniho prukazu ? Kocourkov se presunul do EU.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Honza
    25. 11. 2015, 12:43

    jak prosté, milý Watsone. Akty teroru byly v posledku páchány nelegálně drženými automatickými zbraněmi z černého trhu a selhaných států jako CrnaGora, Bosna a Kosovo ve vlastnictví uživatelů návykových látek s kriminální minulostí, kteří tyto zbraně nabyli, drželi a nosili nelegálně a na veřejnosti.

    a proto bude EU usilovat o zákaz poloautomatických zbraní, které jsou zákonně drženy legálními majiteli (v ČR bez kriminální minulosti) a které v podstatě nelze legálně na veřejnosti nosit.

    jediným „důvodem“ pro onu regulaci je její zdánlivá prosaditelnost. Lidé, kteří již jsou regulovaní a registrovaní se regulují lépe než kriminálníci.

    Pokud by EU chtěla skutečně výsledky, musela by přiznat že ne všichni lidé jsou jednotně modří se žlutými hvězdičkami, ale že Jaques a Pierre budou frustraci čelit stávkou, Lojza a Pepa budou nadávat v hospodě a Igor se nad vodkou poperou s Leškem; no a Achmet, Salah a Mahmoud…

    REPLY

Nejnovější komentáře