fbpx

Bezpečnostní události 30. – 6. prosinec 2015

Bezpečnostní události 30. – 6. prosinec 2015
Foto: Flickr

Foto: Flickr

Čínský jüan bude od října příštího roku jednou z hlavních světových měn. Vedle amerického dolaru, eura, japonského jenu a britské libry ho zařadil Mezinárodní měnový fond. Podle šéfky MMF Christine Lagardeové se jedná o mezník v integraci čínské ekonomiky do světového finančního systému.

Za přijetí úplatků ve výši milionů dolarů zatkla curyšská policie dva místopředsedy organizace FIFA. Juan Angel Napouto a Alfred Hawita se do švýcarské vazby dostali na popud USA. Nyní se čeká na oficiální žádost o jejich vydání do Ameriky.

Černá Hora se možná stane devětadvacátým členem Severoatlantské aliance. Integrace do NATO by posílila bezpečnost této balkánské země. Vůči vstupu má ovšem výhrady Rusko, které pohrozilo zrušením společných projektů a odvetnými opatřeními.

Australský senát přijal zákon o odebírání občanství kvůli terorismu. K odebrání dokumentů osobám starším než 18 let může dojít i na základě pouhého podezření, že je osoba napojená na terorismus.

Íránský tajný výzkumný program, který mohl znamenat práci na vývoji jaderných zbraní, v Íránu skutečně byl, ovšem jen v omezené míře. Podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii bylo hranicí činnosti plánování a vědecké experimenty.

Libyjští rivalové se dohodli na plánu urovnání občanské války. Soupeřící představitelé parlamentů z Tripolisu a Tobruku se setkali v Tunisu. Zemi má po dohodě řídit vláda národní jednoty.

Několik stovek tureckých vojáků se bude podle tureckých zdrojů podílet na výcviku iráckých jednotek nedaleko iráckého Mosulu, který je nyní pod kontrolou Islámského státu. Přítomnost potvrdila i irácká vláda, podle níž však vstoupili Turci na území poblíž Mosulu bez žádosti a povolení bagdádských úřadů. Síly proto vyzvala k odchodu.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře