fbpx

Bezpečnostní události 7. – 13. prosinec 2015

Bezpečnostní události 7. – 13. prosinec 2015
Foto: Flickr

Foto: Flickr

Balkánskou trasu uprchlíků zablokuje další hraniční plot. Se stavbou čtyřkilometrové zábrany začalo v minulém týdnu u štýrského hraničního přechodu  Spielfeld Rakousko. Plot na hranicích se Slovinskem bude hotový zřejmě do Vánoc.

Společnosti jako například Google budou muset Evropskou unii informovat o vážných bezpečnostních incidentech. To stanovuje vůbec první směrnice o kybernetické bezpečnosti, na které se shodly členské státy EU. Předpis má také posílit důvěru lidí v internetové služby.

Napětí mezi Tureckem a Ruskem pokračuje. Turecký premiér Ahmet Davutoglu mocnost obvinil z plánování etnické čistky v Latákíji. Moskva toto tvrzení striktně odmítla s tím, že jsou nedůstojná, nepodložená a mimo realitu.

Osm letek dronů plánuje americká armáda více než zdvojnásobit. Bezpilotní letouny jsou podle Pentagonu důležité hlavně pro zpravodajskou činnost. Případné navýšení si vyžádá zaměstnání až tři tisíců nových lidí včetně na sedm stovek specializovaných pilotů.

Padělané syrské pasy na originálních formulářích? Takové možnosti má díky obstaranému vybavení v podobě tiskáren a nevyplněných pasů Islámský stát. Evropa nyní podle seznamu sériových čísel kontroluje, kolik ukradených pasů nejen ze Sýrie, ale také z Iráku, by mohlo hnutí zneužít.

Ženy v Saudské Arábii se poprvé zúčastnily voleb. Z jednoho a půl milionu sobotních voličů jich k urnám přišlo zhruba sto třicet tisíc. Do místních rad se jich dostalo sedmnáct, úspěchu se dočkaly například v Rijádu, Mekce nebo Tabúku.

Francouzská národní fronta v druhém kole regionálních voleb nezískala ani jeden region. Strana po úspěšném prvním kole patřila mezi favority. Předsedkyně strany Marine Le Pen také potvrdila svou kandidaturu v prezidentských volbách.

1 comment

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    Ivo
    14. 12. 2015, 17:34

    Díky za stručný odkaz na Daily News – syrské pasy. Pokud tomu dobře rozumím, tak jakákoliv kontrola pravosti syrských pasů již postrádá smysl. Ve chvíli, kdy má Islámský stát přístup k originálům ve v zásadě neomezeném množství, je třeba najít úplně jiný mechanismus jak oddělit Syřany od „Syřanů“. Děláme to?

    REPLY

Nejnovější komentáře