fbpx

Bezpečnostní události 21. – 27. prosinec 2015

Foto: Flickr

Foto: Flickr

V severovýchodní Nigérii zaútočila skupina Boko Haram na město Maidugu. Při tomto útoku bylo zabito nejméně patnáct lidí. Islamistické hnutí Boko Haram provedlo již druhý závažný útok během několika dní. Na první svátek vánoční jeho členové zabili čtrnáct lidí v nigerijském státě Borno. Nigerijská vláda a světová média přitom v posledních týdnech oznamovala oslabení skupiny.

Irán vyzývá Čínu k zapojení se do boje proti Islámskému státu. Podle dosavadního postoje Pekingu však nelze v Sýrii dosáhnout řešení vojenskou silou. Státní média dokonce kritizují Západ a Rusko za  letecké údery. Čína potřebuje dodávky ropy z Blízkého východu, pozornost státu si dále vynucuje připojení několika členů ujgurské menšiny k Islámskému státu. Írán nabízí Číně pomoc v boji proti islámskému extremismu ve Střední Asii a to skrze své vazby s čínskou muslimskou komunitou. Pomoc je však podmiňována větším zapojením Číny do boje proti Islámskému státu.

Dva Palestinci byli zastřeleni izraelskou policií po útoku nožem poblíž jeruzalémského Starého Města. Dva ze tří Izraelců, kteří se stali obětí útoku, později podlehli svým zraněním (jeden byl zabit zbloudilou policejní kulkou). Izraelská pobočka mezinárodního Červeného kříže zaznamenala v době od 1. října dvacet zabitých Izraelců, jednoho občana Spojených států a Eritrejce. Ve stejném období bylo podle palestinského ministerstva zdravotnictví zabito nejméně sto třicet jedna Palestinců. V poslední době napětí mezi Izraelci a Palestinci opět narůstá, blíže na On War | On Peace.

Indický premiér Narendra Modi krátce navštívil Pakistán a svého pákistánského protějška, premiéra Nawaze Sharifa. Vztah Indie a Pákistánu je vzhledem k bombovým útokům pákistánských extremistů v Bombaji a střetům v pohraniční oblasti Kašmíru dlouhodobě napjatý. Návštěva je první za posledních 11 let. Oba představitelé se dohodli na potřebě rozšířit spolupráci a budovat dobré sousedské vztahy.

Podle malajsijského ministra dopravy vyjadřujícího se mimo jiné k bezpečnostním otázkám, Liowa Tionga, se v zemi nachází nejméně 50 tisíc podporovatelů Islámského státu. Ministr upozorňuje, že kolem sta Malajsanů odešlo do Sýrie a Iráku bojovat po boku Islámského státu a dalších ozbrojených skupin. V listopadu byla podle nepotvrzených zpráv o „bezprostřední teroristické hrozbě“ rozmístěna dva tisíce vojáků v ulicích hlavního města Kuala Lumpuru.

Rusko a Indie podepsaly dohody, které posilují spolupráci v oblasti energetiky a obrany. Nové Dillí chce modernizovat své ozbrojené síly a vybudovat jaderný průmysl. Sankcemi zasažená Moskva hledá investice a nové trhy. Vladimír Putin po briefingu s  premiérem Narendrem Modim zařadil Indii „mezi nejčestnější kandidáty“ pro trvalé členství v Radě bezpečnosti OSN.

Tokio informovalo o vstupu čínského ozbrojeného plavidla do japonských teritoriálních vod. Podle japonské pobřežní stráže se plavidlo pohybovalo v pobřežních vodách Senkaku. V této oblasti se čínské pobřežní hlídky plaví pravidelně, tentokrát však bylo poprvé plavidlo ozbrojeno. Čína oznámila, že: „její plavidla nesla standardní vybavení a nedělala nic špatného v čínských vodách“.

Německá policie bude mít od nadcházejícího roku možnost evidovat trestnou činnost migrantů. Shodli se na tom ministři vnitra jednotlivých spolkových zemí se spolkovým ministrem Thomasem de Maizièrem. „Dosud nemáme žádná spolehlivá data o tom, jaký podíl mají uprchlíci na kriminalitě a jakých činů se dopouštějí nejvíce,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Wolgang Beus. Po prvním pololetí příštího roku by podle něj měla být díky nově zavedenému opatření k dispozici první spolehlivá data.

 

Profilový obrázek
Adam Veselý
CONTRIBUTOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře